Haberler:

Hukuk Forumumuza Hoşgeldiniz

Ana Menü
Menü

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır. Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz.

İletileri Göster Menü

Mesajlar - sabahgunesi

#1
ERDEM TUR  isimli şahıs işletmesinin sahibiyim. 16 DAY 71 ve 09 T 2112 plakalı araçların işletmesini sürdürmekteyim.
   16 DAY 71 plakalı Mercedes Sprinter 315 CDI aracım ile  D2 yetki belgeli ticari faaliyetime devam ettirmekteyim 21.02.2014 günü Nazilli-Salihli-Nazilli istikametinde düğün cemiyeti için bir grub yolcu ile seyahat etmekte iken Salihli Ulaştırma Bakanlığı Ağırlık Kontrol İstasyonu tarafından kontrole alındım.
   Kontrol sonucundan aracımın istiab haddini aşmış olduğu tarafıma söylenerek cezai müeyyide uygulandığı söylenip cezanın daha sonra tarafıma bildirileceği söylenip yola devam etmem istendi.
   Aracımın fabrika tarafından bildirilen  ruhsat bilgilerinde
      " Net ağırlığı : 2505 Kg  "   ve " Azami ağırlığı : 3880 Kg "
olarak belirtilmiştir. Bu cezai işlem sonrasında yaptığım araştırmalar neticesinde aracımın net ağırlığı  " 3400 kg. " gelmektedir. Bu sınıf araçlarda TÜV fenni muayene istasyonlarında yapılan muayene sonucunda birçok orijinal ve tadil yapılmış araçlarda benzer ağırlıklar görülmektedir.
Ayrıca karayolu yolcu taşımacılığında araçlarımıza binecek yolcuları tek tek tartarak       

•   siz binebilirsiniz ağırlığınız yeterli
•   siz binemezsiniz ağırlığınız fazla diye ayırım mı yapmalıyız

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının  ARAÇLARIN İMAL,TADİL VE MONTAJI HAKKINDA YÖNETMELİK  hükümlerine göre araç üzerinde yetkili kuruluşlarda tadil ve montaj işlemi yapıldıktan sonra proje aşamasında araç net ağırlığı ve azami yüklü ağırlığı uygulamalarında bir değişim müsaadesi yoktur. Üretici firmaların orijinal imalat olarak satışta bulunduğu araçların istiab hadleri dahi farklı olarak kayıtlı ve firmalara danışıldığında yetersiz cevaplarla geçiştiriliyoruz.üretici firmalar bilindiği üzere yurtdışından getirdiği bu araçlar üzerinden  gümrük vergilerinden kaçırmak ve fazla kazanç elde etmek uğruna  firmalar mağdur edilmekte.getirilen araç tonajı fazla olduğu takdirde gümrük vergisi artmakta, tadilat yapıldığında da sanayi bakanlığı yönetmelikleri müsaade etmemekte .
Yüzbinlere varan ödemelerle sahip olmaya çalıştığımız araçlar daha firma satış aşamasında bizlere kusurlu olarak satış yapılmakta. Bu sebeble ağırlık kontrol istasyonlarında bu tür araçlar  ile mağduriyet yaşamaktayız ve gereksiz yere cezai işleme maruz kalmaktayız.
" KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİK ' inde  ARAÇLARIN SINIFLANDIRILMASI
2) M2 Sınıfı; sürücü dahil 8'den fazla oturma yeri olan ve azami yüklü ağırlığı 5000 Kg'ı
geçmeyen yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır "   olarak verilmiştir;
   Ulaştırma yönetmeliklerine göre istiab haddini aştığımız durumlarda, Karayolları trafik Yönetmeliklerine göre aşmamaktayız.
Bu ikilem içerisinde devamlı olarak cezai işlemlere maruz kalacağız ve ticari faaliyetlerimiz sekteye uğrayıp ülkemiz ve şahsi menfaatlerimiz zarar görecektir. Bu durum ülke ekonomisi ve turizm sektörlerinde ve yolcu ulaşım sektörlerinde ciddi sorunlar teşkil edecektir.
bu konuda sulh ceza mahkemesine dava açmam ve cezaya itiraz etmem sağlık verildi bende dava açmak üzereyim , uygulayabileceğim yönerge ve usuller hakkında bilgim eksik olduğu ve başvurduğum hiçkimse konu hakkında bilgisi olmadığından yardımlarınızı rica ediyorum saygılarımla