Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 15:34:08

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 27
Total: 27

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Başlatan kilimanjaro, 14 Temmuz 2009, 21:18:33

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

TARİHÇE

1877'de Osmanlı Meclis-i Mebusan'ında iyi yargıç yetiştirilmesi için daha iyi bir eğitimin verilmesi ve yeni bir hukuk mektebi kuruluşu tartışıldı. Adı Mekteb-i Hukuk-i Sultani olan bu okul 1878'de kapatılarak, bunun yerine yeni bir Hukuk Mektebi düşünüldü. 17 Haziran 1880'de(5 Haziran 1926) Adliye Nezareti bahçesinde faaliyet gösterecek Mekteb-i Hukuk öğretime başladı. Bunun programı Batılı örneklerine yakın ve daha gelişmişti. Sırasıyla bu iki okul, fakültemizin esasını oluşturmuştur. II.Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı olan 1 Eylül 1900'de, Darülfünun'u Şahane açıldı. Mekteb-i Hukuk bunun içinde bir şube (Fakülte) haline getirildi. 20 Nisan 1912 tarihli Nizamname ile de bu kurum, İstanbul Darülfünun'u adını aldı. Tüzel kişilik kazanması ve bilimsel özerkliği elde etmesi, 11 Ekim 1919 tarihindedir. 21 Nisan 1924 tarihli Kanunu takiben, 11 Ekim 1919 tarihli nizamname yeniden değiştirilerek tüzel kişiliği tekrar düzenlendi. 7 Ekim 1925 tarihli İstanbul Darülfünun'u Talimatnamesi ile de bilimsel ve idari özerklik benimsendi.

31 Temmuz 1933 tarihinde, 2252 sayılı kanunla Darülfünun ilga edildi ve İstanbul Üniversitesi olarak yeniden örgütlenildi. Bu düzenleme İsviçreli Prof.Dr.Albert Malche'nin 29 Mayıs 1932 tarihli raporuna dayanılarak yapıldı. Darülfünun'dan Üniversite'ye ilerleyen süreçte her aşamada batılı öğretim üyelerine rastlamaktayız. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 1933'den beri batılı profesörlerin çalıştığı görülür. Batılı öğretim üyelerinin en etkili katkısı, 1933 reformu sonrasında Almanya'dan Nazi zulmü nedeniyle kaçmak zorunda kalan profesörlerin Üniversitemize ve Fakültemize katılmalarında gözlemlenebilir.

Bu tarihçenin tümüne baktığımızda, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin mirası 1453'e kadar götürülebilir. Zira, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Cumhuriyet'in ilanı öncesinde hukuk eğitimine ait bütün gelişme ve yenilikleri kendi bünyesinde toplamış ve bütünleştirmiştir. Tanzimat sonrası gelişmeler, daima batı standartında bir fakülte olma yönündedir. Günümüzdeki fakültemizin öğretim programı ve hedefleri, büyük ölçüde 1933 Reformunun ilkelerine dayanmaktadır. Bu ilkeler de,Atatürk ilke ve devrimleri ışığında hukuk eğitiminin demokratik, laik ve hukuk devleti esasına dayanan bir eğitim olmasının koşullarını sağlamaktadır.

http://www.istanbul.edu.tr/hukuk/tarihce.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

1   Prof.Dr. Abuzer KENDİGELEN 
2   Prof.Dr. Adem SÖZÜER 
3   Prof.Dr. Arslan KAYA 
4   Prof.Dr. Aydın GÜLAN 
5   Prof.Dr. Ayşe Nur TÜTÜNCÜ 
6   Prof.Dr. Cemal ŞANLI 
7   Prof.Dr. Diler TAMER 
8   Prof.Dr. Esra EKMEKCİ ÇALICIOĞLU 
9   Prof.Dr. Fatih S. MAHMUTOĞLU 
10   Prof.Dr. Fehmi ÜLGENER 
11   Prof.Dr. Fevzi ŞAHLANAN 
12   Prof.Dr. Füsun SOKULLU-AKINCI 
13   Prof.Dr. G.Sermet AKMAN 
14   Prof.Dr. Günseli ÖZTEKİN GELGEL 
15   Prof.Dr. Haluk BURCUOĞLU 
16   Prof.Dr. Hasan ERMAN 
17   Prof.Dr. Mehmet HELVACI 
18   Prof.Dr. Nevhis DEREN YILDIRIM 
19   Prof.Dr. Oktay UYGUN 
20   Prof.Dr. Saibe OKTAY ÖZDEMİR 
21   Prof.Dr. Semih GEMALMAZ 
22   Prof.Dr. Tufan ÖĞÜZ 
23   Prof.Dr. Yasemin IŞIKTAÇ 
24   Prof.Dr. İlhan HELVACI 
25   Prof.Dr. İnci KANER 
26   Prof.Dr. Zehreddin ASLAN 
27   Prof.Dr. Ömer EKMEKÇİ 
28   Prof.Dr. Ömer TEOMAN 
29   Doç.Dr. Abdürrahim KARSLI 
30   Doç.Dr. B.Bahadır ERDEM 
31   Doç.Dr. Baki İlkay ENGİN 
32   Doç.Dr. Emine YAZICIOĞLU 
33   Doç.Dr. Füsun NOMER ERTAN 
34   Doç.Dr. Gülçin Elçin GRASSINGER 
35   Doç.Dr. Gülsevil ALPAGUT 
36   Doç.Dr. Halil AKKANAT 
37   Doç.Dr. Haluk Nami NOMER 
38   Doç.Dr. Havva KARAGÖZ 
39   Doç.Dr. Kahraman BERK 
40   Doç.Dr. M.Tevfik ÖZCAN 
41   Doç.Dr. Mahmut KAŞIKÇI 
42   Doç.Dr. Murat YANIK 
43   Doç.Dr. Mustafa AKSU 
44   Doç.Dr. Osman Korkut KANADOĞLU 
45   Doç.Dr. Suat SARI 
46   Doç.Dr. Timuçin MUŞUL 
47   Doç.Dr. Zehra ŞEKER ÖĞÜZ 
48   Yard.Doç.Dr. Azra ARKAN 
49   Yard.Doç.Dr. Barış ERMAN 
50   Yard.Doç.Dr. Başak Zeynep BAYSAL ERMAN 
51   Yard.Doç.Dr. Cihan OSMANAĞAOĞLU 
52   Yard.Doç.Dr. Emrehan İnal 
53   Yard.Doç.Dr. Faruk Kerem GİRAY 
54   Yard.Doç.Dr. Galip Engin ŞİMŞEK 
55   Yard.Doç.Dr. Hüseyin Özcan 
56   Yard.Doç.Dr. Mehmet Serkan ERGÜNE 
57   Yard.Doç.Dr. Nihat GÜMAN 
58   Yard.Doç.Dr. Seda ÖZMUMCU 
59   Yard.Doç.Dr. Sevtap METİN 
60   Yard.Doç.Dr. İnci ATAMAN FİGANMEŞE 
61   Yard.Doç.Dr. Zafer Ertunç ŞİRİN 

http://www.istanbul.edu.tr/hukuk/ogretim_elemanlari.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

BİRİNCİ YARIYIL - İKİNCİ YARIYIL

ANAYASA HUKUKU I (GENEL ESASLAR)

ANAYASA HUKUKU II (TÜRK ANAYASA HUKUKU)

Anayasa Hukuku dersi iki ana bölüm çerçevesinde okutulmaktadır. Bunlardan ilkinde, özellikle liberal batı demokrasileri ile karşılaştırmalı olarak Anayasa hukukunun genel esasları ve temel kavramlar anlatılmaktadır. Bu bölümün başlıklarını anayasa, anayasanın yapılması ve değiştirilmesi, anayasaya uygunluk denetimi, siyasal iktidar, egemenlik, devlet biçimleri, yasama-yürütme-yargı ekleri, meclis hükümeti rejimi, başkanlık rejimi, parlamenter rejim, seçim, siyasal partiler vb. konular oluşmaktadır. İkinci ana bölümde, Osmanlı-Türk anayasal gelişmeleri ve yürürlükteki anayasanın öngördüğü özgürlükler rejimi ile yukarıdaki kavramlar perspektifinde anayasal sistem anlatılmaktadır. Uygulama çalışmasında ise, öğrencilerin katılımına öncelik verilerek Anayasa Mahkemesi kararlarının ve güncel anayasa hukuku sorunlarının tahlil ve çözümleri üzerinde durulmaktadır.

ROMA HUKUKU

Atatürk'ün hukuk inkılabı neticesinde Türkiye'nin Kara Avrupası hukuk sistemine dahil olmasıyla, Roma hukuku, bizim hukukumuzun da tarihi haline gelmiştir. Hukuk fakültelerinde eğitim-öğretim dogmatik hukuk, hukuk felsefesi ve hukuk tarihi üzerine kurulmuştur. İşte bu nedenle Roma hukuku derslerinde de, Türk Medeni Kanunu'nun alındığı ülke olan İsviçre'de olduğu gibi, günümüz hukukuna etkili olan kavram ve kurumlar ağırlıklı olarak okutulmakta, hukuk kurallarının tarihi süreç içinde nasıl oluştuğu gösterilmektedir.

MEDENİ HUKUK I (GİRİŞ-KİŞİLER HUKUKU)

MEDENİ HUKUK II (AİLE HUKUKU)

Bu ders başlıca üç bölümden oluşmaktadır. Genel giriş olarak adlandırılabilecek ilk bölümde hukuk kavramı ve çeşitli medeni hukuk sistemleri hakkında genel bilgiyle birlikte Türk Medeni Hukukunun kaynakları ve medeni hukukun bazı temel kavramları incelenmektedir. İkinci bölümde gerçek ve tüzel kişilere ilişkin kavram ve kurallar ele alınmaktadır. Aile hukukunun incelendiği üçüncü bölüm en kapsamlı olanıdır. Bu bölümde evlilik (nişanlılık, evlenme ve evlenmenin sona ermesi), hısımlar ve vesayet konuları incelenir.

HUKUK BAŞLANGICI

Bu ders çerçevesinde önce tümel olarak hukukun ne olduğu işlevleri açısından tanıtılmaktadır. Böylece, hukukun toplumsal yaşamda vazgeçilmezliği onun, düzen, sosyal ihtiyaçları giderme ve özellikle adalet açısından anlamı vurgulanmaktadır. Bu şekilde, hukukla ahlâk ve örf gibi benzer kavramlar arasındaki farklar ortaya konulmaktadır. Daha sonra hukuku araştıracak çeşitli bilimlerin özelliği ve hukuk bilimlerinin uygulama ile olan ilişkileri anlatılmaktadır.

İKTİSAT

Sınırsız insan gereksinmeleri ile kıt kaynaklar arasında en uygun dengenin kurulmasına yönelik insan davranışını kendisine konu alan iktisat bilimi, üretim, tüketim, yatırım ve diğer iktisadi olguları irdeler. Bu ders çerçevesinde okutulan başlıklar fayda teorisi ve tüketim dengesi. Arz-talep ve fiyat teşekkülü, üretim ve üretim dengesi, milli gelir, istihdam ve para teorisidir.

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I - II

Bu ders kapsamında Türk Kurtuluş Savaşı tarihi, Atatürk döneminin dış ilişkileri, ulusal egemenlik ve Atatürk ilke ve devrimleri anlatılmaktadır.

TÜRK DİLİ I - II

Hukuk sosyal ve normatif bir bilim olarak büyük ölçüde dile dayanmaktadır. Sağlıklı, yanlışsız bir Türk dili düzeyi oluşturmadan hukuk metinlerinin anlaşılması, yorumlanması, adaletli ve gerçeklere uygun bir şekilde uygulanması mümkün değildir. Bu nedenle Türk dili, hukukun tüm dersleri için gerekli bulunmaktadır.

SEÇİMLİK DERSLER - BİRİNCİ YARIYIL

SOSYOLOJİ

Bu derste sosyoloji bilimine genel bir giriş bilgisi verilmektedir. Dersin konusu içinde sosyolojinin bilgi edinme metotları, toplumun kökenleri, kültür, bireyin sosyalleşmesi, toplumsal kurumlar (ekonomik, yönetsel ve dinsel), aile, topluluk toplumsal gruplar ve toplumsal değişme başlıkları yer almaktadır. Bu başlıklar, hukuk fakültesi öğrencisine asgari bir sosyolojik görüş açısı kazandırmayı hedeflemekte ve buna uygun olarak ilişkili olabilen diğer başlıklar olanak ölçüsünde inceleme alanına dahil edilmeye çalışılmaktadır.

UYGARLIK TARİHİ

Kültür ve uygarlık kavramının tanımlanmasıyla başlayan ders, tüm uygarlıklara özgü ortak özelliklerin ardından ilk uygarlıkların günümüze yansıyan önemli miraslarını kısaca inceliyor. Daha sonra, Dünya'daki çeşitli temel uygarlıkların (Hint, Çin, Japon, Afrika, Güney Amerika, İslam ve Batı uygarlıkları) karşılaştırmalı kısa tanıtımının ardından, uygarlıklar bileşkesi olarak globalleşme sürecinde Sanayi Devrimi ile öne çıkan Batı uygarlığının öneminin belirtiliyor. Ders, günümüzde uygarlıklar arasında köprü olan ülkemizin durumunun değerlendirilmesi ve geleceğe ilişkin tahmin ve hedeflerle tamamlanıyor

ROMA KURUMLARI

Derste Roma Kamu Hukukunun içeriği hakkında genel bilgi verilmektedir. Bu sebeple, derste, Roma İmparatorluğunun siyasi devirleri hakkında, tarihi olarak genel bilgi verilmektedir. Diğer taraftan, Roma İmparatorluğunun siyasi yapısı ve bu siyasi devirlerde, devletin işleyişi hakkında bilgi verilmektedir. Bu arada, siyasi devirlerde değişimlerin, hangi sosyal ve tarihi sebeplerle olduğu izah edilmektedir. Özellikle ilk üç siyasi devirdeki ortak özellikler ve farklılıklar vurgulanmakta ve Cumhuriyet döneminde ve daha sonra devletin yapısındaki değişikliklere ilişkin, tarihi ve hukuki bilgi verilmektedir.

KARŞILAŞTIRMALI MEDENİ HUKUK

Dersin ana konu başlıkları aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
1- Karşılaştırmalı Hukuk Kavramı
2- Karşılaştırmalı Hukukun Hukuk İlminin Bir Disiplini Olarak Bağımsızlığı
3- Karşılaştırmalı Hukuk ve Hukuk Sosyolojisi
4- Makro ve Mikro Karşılaştırmalı Hukuk
5- Biçimsel / Dogmatik / Tarihsel Karşılaştırmalı Hukuk
6- Karşılaştırmalı Hukukun Görevleri
7- Karşılaştırmalı Hukukun Yönetsel Sorunları
8- Hukukun Birleştirilmesinde Karşılaştırmalı Hukukun Önemi
9- Yabancı Hukukun Benimsenmesi ve Benimsenmenin Sonuçları

Seçimlik Konular:
1- Arminjon / Nolde / Wolff'a Göre Hukuk Sistemleri
2- Rene David'in "Hukuk Aileleri" Sınıflandırması
3- Zweigert / Kötz'ün "Üslûp Biçimlendirici Etkenler"e Dayalı Sınıflandırması
4- Constantinesco'nun Sınıflandırması

SEÇİMLİK DERSLER - İKİNCİ YARIYIL

ÇOCUK HUKUKU

On sekiz yaşından küçük çocuklarla ilgili kurallar çocuk hukukunun temelini oluştururlar. Bu kurallar, başta Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere, birçok uluslararası sözleşmede, Anayasada ceza, yargılama, yerel yönetim, kolluk gücü, kitle haberleşme ve eğitim yasalarında, Medeni Kanun'da ve İş Kanunu'nda, ayrıca bir dizi başka yasada yer alırlar. Bu kuralların işlevi, güçsüzlüğü dikkate alınarak, çocuğu, evde, okulda, işyerinde, eğlence yerinde, sokakta, karakolda, hastanede, mahkemede ve cezaevinde özel olarak koruyup güvenlik altına almaktır.

SİYASET BİLİMİ

Siyaset Bilimi dersinde; ağırlıklı olarak Siyasal Sistemler incelenmektedir; Liberalizm, Marksizm, Faşizm, Nasyonal Sosyalizm, Anarşizm, Feminizm, Sosyal Devlet anlayışı.

SİYASİ TARİH

Siyasi Tarih dersinde; Modern dünyanın biçimlenmesinde etkisi olan olaylar ele alınmaktadır. Feodalizmin ekonomik, sosyal ve siyasal yapısı, Ulus-devletin ortaya çıkışı, İngiliz, Amerikan ve Fransız devrimleri, Sanayi devrimi, Emperyalizm. 

KARŞILAŞTIRMALI ROMA HUKUKU

Roma Hukuku kavram ve kurallarının tarihsel gelişimi incelenerek, bu hukukun günümüz hukuklarına etkisi, karşılaştırmalı hukuk metodu uygulanarak verilmektedir. Institutiones hukuk eğitimi sistemine paralel olarak, belli hukuk kavramlarının, özellikle Borçlar hukuku ve Eşya Hukuku alanında, Türk hukuku ve diğer Roma hukuku sistemine dahil bazı ülkelerin hukuk düzenleri dikkate alınarak, düzenleniş şekli, gelişimi ve değerlendirilmesine çalışılmaktadır. Derste, modern hukuku kavramlarının, kaynağında nasıl geliştiği ve bu günkü haline nasıl ulaştığı ve böylece Roma hukukunun modern hukuklara bıraktığı izler incelenmektedir. 

ÜÇÜNCÜ YARIYIL - DÖRDÜNCÜ YARIYIL

BORÇLAR HUKUKU I - II (GENEL HÜKÜMLER)

Bu dersin konusunu Borçlar Kanunu'nun birinci kısmında düzenlenen genel hükümler oluşturmaktadır. Dersin kapsamı içerinde sırasıyla borcun kaynağı olarak hukuki işlemler ve özellikle sözleşmeler, borcun ifası, ifa edilmemesi sona ermesi, haksız fiiller, sebepsiz zenginleşme ve özellik gösteren borç ilişkileri ele alınmakta; son olarak da alacağın temliki ve borcun nakli konuları üzerinde durulmaktadır.

CEZA HUKUKU I - II (GENEL HÜKÜMLER)

Ceza hukuku kavramı, görevi, niteliği, temel kavramları, tarihsel gelişimi, kaynakları, yorumu, kişi yönünden ve ülke açısından uygulanması, ülkesellik, kişisellik ve güvenlik sistemleri, devletler arasında geri verme gibi hususlar incelenmektedir. Bunun yanı sıra suç genel teorisi kapsamında suçun, tipe uygun eylem, hukuka aykırılık ve kusurluluk unsurları, suçu etkileyen nedenler, teşebbüs, suçların içtimai, iştirak, tekerrür, cezalar ve türleri, güvenlik önlemleri, şartla salıverme, erteleme, ceza ve infaz ilişkisinin sona ermesi gibi kavramlar ele alınmaktadır.

İDARE HUKUKU I - II

İdare Hukuku bireyler ve toplulukları ile yürütme ve onun teknik uzantısı olan idare arasındaki ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bu derste Türk İdari Teşkilatı (Merkezi İdare ve taşradaki uzantıları, Mahalli İdareler vs.), idarenin işlemleri (idari işlem, idari sözleşmeler vs.), idarenin faaliyetleri (Kamu hizmeti, kolluk faaliyeti vs.), Personel Hukuku, idarenin mal varlığı ve kazanma usulleri (idare malları, kamulaştırma vs.), idarenin mali sorumluluğu, idarenin yargısal denetimi (idari davalar, idari yargılama usulü vs.) gibi konular işlenmektedir.

DEVLETLER UMUMİ HUKUKU I - II (GENEL ESASLAR)

Milletlerarası hukukun bütün klasik konuları son gelişmelerin ışığı altında ele alınmaktadır. Milletlerarası hukukun kaynakları, bu arada ağırlıklı olarak andlaşmalar hukuku; devlet, milletlerarası teşkilatlar ve gerçek kişilerin milletlerarası hukuk kişiliği açısından bu hukuk düzenindeki yeri; devletin yetkisi, bu arada ağırlıklı olarak Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunları da kapsamak üzere deniz hukuku; Birleşmiş Milletler düzeninde kuvvet kullanma yasağı, meşrû müdafaa hakkı ve zorlayıcı önlemler uygulamaları da dahil ortak güvenlik sistemi; uyuşmazlıkların barışçı yollarla çözümü usulleri bu konular arasındadır.

HUKUK FELSEFESİ

Bilimin ve felsefenin nitelikleri ve birbirleriyle olan ilgisi açıklandıktan sonra, hukukun kültürel işlevini oluşturan adalet değeri incelenmekte ve kısa bir değer teorisi yapılmakta, bunun yanı sıra ahlaki değer niteliğindeki adalete değinilmektedir. Kısaca, ahlakın ne olduğu, ahlaki değerler arasında adalet değerinin yeri ve önemi saptanmaya çalışılmaktadır.

VERGİ HUKUKU

Bu ders kapsamında vergi ödevine ilişkin anayasal prensipler başlıca beş bölümde incelenmektedir. Bu bölümler vergi usul hukuku, vergi ceza hukuku, vergi uyuşmazlıkları, vergi icra hukuku ve Türk vergi sisteminin ana çizgileridir. Ayrıca Türk vergi sistemindeki vergi türleri ve vergi dışında alınan harçlar ve belediye gelirleri de ele alınmaktadır.

TÜRK HUKUK TARİHİ

Bu dersler İslamiyet'ten önceki dönem, İslamiyet'ten sonraki dönem, tanzimattan sonraki dönem ve Cumhuriyetten sonraki dönem şeklinde dört dönem çerçevesinde incelenmektedir. Bunun yanı sıra, Tanzimat hareketinden sonra başlayan batılılaşmanın Cumhuriyetten sonraki dönemde hukukun her dalında gerçekleşmiş olması nedeniyle, Türk Hukuk Tarihi ile Avrupa Hukuk Tarihlerinin karşılaştırılmasına bir sömestre tahsis edilmektedir.

GÜZEL SANATLAR I-II

SEÇİMLİK DERSLER -ÜÇÜNCÜ YARIYIL

KRİMİNOLOJİ

Kriminolojik araştırmada kullanılan yöntemler ve çeşitli görüşler ve teoriler ışığında suçluluğun nedenleri incelenmektedir.

KİTLE HABERLEŞME HUKUKU

Haberleşme hukuku dersinde kitle haberleşmesine ve kitle haberleşme hukukuna ilişkin genel bilgiler verildikten sonra, haberleşme özgürlüğü kavramı ele alınmaktadır. Daha sonra ise, "basım rejimi", "basında sorumluluk rejimi", "radyo televizyon rejimi", "sinema-video rejimi" konuları incelenmektedir. Gelişmelerin çok yoğun yaşandığı kitle haberleşme alanında yeni gelişmelere ilişkin bilgilerin de verildiği derslerde, özellikle internet rejimine de değinilmektedir.

İNTİKAL HUKUKU

Bu derste eski hukukumuza ilişkin kavramların günümüz hukukundaki anlamı ve çeşitli kanunların intikal hükümleri değerlendirilmektedir.

DEMOKRASİ KURAMI

Demokrasi kuramı, demokratik rejimin temel özelliklerini, tarihsel süreç içinde teorik çerçevede inceleyen bir disiplindir. Bu bağlamda, ilk olarak, günümüzden 2.500 yıl önce eski Yunan sitelerinde kurulan demokratik rejimleri inceler. Ardından, modern demokrasinin (18. yy. ve sonrası) düşünsel kaynaklarını ele alır. Demokrasinin felsefi, ahlaki ve rasyonel temellerini inceler. Demokratik rejimin ülkelere göre değişen farklı uygulamalarını 'demokrasi modelleri' çerçevesinde analiz eder.

SEÇİMLİK DERSLER - DÖRDÜNCÜ YARIYIL

HUKUK METODOLOJİSİ

Hukuk Metodolojisi dersinde, hukuk öğrencilerine hukuk normunun mantıki analizinin nasıl yapılacağı gösterilmektedir. Mantık yasalarının hukukun uygulanmasında nasıl yol gösterici olduğu, norm türleri, mantık-hukuk ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, genel olarak sosyal bilimlerde metot problemi hakkında bilgi verilmektedir. Başlıca bilgi edinme yöntemleri, bunların hukuka yansımaları açıklanmaktadır. Mantıki delillendirmenin temelleri, bu kuralların hukuki uygulamalardaki kullanımı ve yorum sorunları da ele alınan konular arasındadır

YEREL YÖNETİMLER HUKUKU

Bu derste yerel yönetimlerin Türk İdare Teşkilatı içindeki konumları incelenmekte ve özellikle belediyeler üzerinde durulmaktadır. Dersin yalnızca konuyla ilgili yasal düzenlemelerin ele alınması biçiminde sunulmasının yararlı olmayacağı düşünülmektedir. Bu sebeple , yerel yönetimlerin hukuksal boyutu ile tarih, sosyoloji, iktisat ve siyaset bilimi disiplinleri arasında köprü kuracak biçimde konuların anlatılmasına özen gösterilmektedir.

DOĞAL KAYNAKLAR HUKUKU

Bu derste, doğal kaynakların hukuki rejimi kamu hukuku bakış açısıyla öğretilmektedir. Ders esas olarak iki bölümden oluşmuştur. Birinci Bölümde, doğal kaynakların anayasal ve idari çerçevesini düzenleyen genel teori incelenmektedir. İkinci Bölümde, Birinci Bölümde incelenen hukuki rejimin bir örneği olarak kıyılar üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda, konuyla ilgili yasalar ve idari düzenlemelerle Türk Anayasa Mahkemesi kararları ele alınmaktadır.

SİYASİ PARTİLER HUKUKU

Siyasal Partiler Hukuku, demokrasinin temel kurumlarından olan siyasal partileri odak alan bir hukuk dalıdır. Siyasi partiler, 1961 Anayasasında olduğu gibi, 1982 anayasasında da ayrıntılı olarak düzenlenmişlerdir. Anayasamızın 68. ve 69. maddesi, esas olarak partilerin anayasal boyutunu düzenlemektedir ve buna göre siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu doğrultuda hazırlanan 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu, Siyasal Partiler Hukuku'nun birincil yasal kaynağıdır. Bütün bu hukuksal düzenlemelere rağmen bugün için Siyasal Partiler Hukuku'nun birçok sorunu vardır. Bunların başında siyasal partilerin kapatılması ve siyasal partilerde parti içi demokrasinin olmaması gelmektedir. Her ne kadar 17.10.2001 tarih ve 4709 sayılı Anayasa değişiklikleri ile Siyasal Partiler Hukuku'nda ve parti kapatılmasında kısmi bir iyileştirme yapılmışsa da özellikle parti içi demokrasi konusunda gereken hukuksal düzenlemeler henüz yapılmamıştır. Elbette sorun salt bir yasal düzenleme sorunu  değil; aynı zamanda bir zihniyet sorunudur. Bu bağlamda ülkemizde hala çoğulculuk kültürünün yeterince içselleştirilmediğini söyleyebiliriz. İşte Siyasal Partiler Hukuku dersi tüm bu sorunları ve çözüm olanaklarını tartışan bir içeriğe sahiptir.

BEŞİNCİ YARIYIL - ALTINCI YARIYIL

EŞYA HUKUKU I - II

Bu dersin kapsamında öncelikle ayni hak kavramı incelendikten sonra sırasıyla zilyetlik ve tapu sicili, mülkiyet ve mülkiyet dışında kalan aynı haklar incelenmektedir. Bu ders kapsamı içinde kat mülkiyeti konusu da yer almaktadır.

BORÇLAR HUKUKU (ÖZEL HÜKÜMLER)

Borçlar Kanunu'nun ikinci kısmında düzenlenen özel sözleşme türlerinin ele alındığı bu dersin kapsamında, sırasıyla temlik borcu doğuran sözleşmeler, kullanma ve yararlanma hakkı veren sözleşmeler, iş görme borcu doğuran sözleşmeler, saklama borcu doğuran sözleşmeler, kişisel teminat sözleşmeleri, sonuçları talih ve tesadüfe bağlı sözleşmeler ve ortaklık sözleşmeleri üzerinde durulmaktadır.

TİCARET HUKUKU I - II

Bu ders, ticari işletme hukuku, kıymetli evrak hukuku ve ortaklıklar hukuku şeklinde üç başlık altında incelenmektedir. Ticari işletme hukuku çerçevesinde ticari işletme kavramı, ticari iş, tacir, ticari dava, ticaret sicili ve ticari defterler, ticari işletmeye bağlı yardımcılar ve çeşitli aracılık faaliyetleri, haksız rekabet, marka ve cari hesap konuları ele alınmaktadır. Kıymetli evrak hukukunda özellikle kıymetli evrak kavramı, bunun türleri, ziyai ve iptali, poliçe, çek, bono, makbuz senedi ve varant açısından bunların şekil şartları, devri, ödenmesi ve ödenmemesinin sonuçları incelenmektedir. Son olarak ortaklıklar hukukunda adi ortaklık, ticaret ortaklıklarının genel hükümleri, kollektif, kommandit, anonim ve limited ortaklıkların kuruluşu, organları, ortaklar arasında değişiklikler, ortakların hak ve yükümlülükleri, ortaklığın sona ermesi gibi başlıklar ele alınmaktadır.

MEDENİ USUL HUKUKU I - II

Yerel mahkemelerdeki yargılamada uygulanacak olan yargılama kurallarının yanı sıra kanun yolları ve alternatif yargı olarak tahkim incelenmektedir. Ayrıca yerel yargı organlarının teşkilatı ile üst yargı organı olan Yargıtay'ın örgütlenme biçimine de değinilmektedir.

GENEL KAMU HUKUKU

Hukuk biliminin bir alt disiplini olarak Genel Kamu Hukukunun iki ana inceleme konusu vardır. Bunların birincisi "devlet" örgütünün kökeni, oluşumu ve işleviyle ilgili görüşlerdir. Buna Devlet Doktrinleri veya Siyasal Düşünceler Tarihi denir. Genel Kamu Hukukunun ikinci inceleme konusu kişinin devlete karşı korunması sorunsalını yani devlet iktiranını sınırlanmasını ele alır. Buna da Temel Hak ve Özgürlükler denilmektedir. Devlet Doktrinleri ve Temel Hak ve Özgürlükler birbirine çok bağlıdırlar. Çünkü devlet ve iktidar, otorite ve buna bağlı olarak zorlama yetkisi vermekte ve bireyler buna karşı zayıf ve korumasız kalmaktadırlar. İşte Temel Hak ve Özgürlükler kavramı bireylerin devlet otoritesine karşı korunmasını sağlamaktadır.

Dolayısıyla hukuk fakültesinde okutulan bir ders olarak Genel Kamu Hukuku, bir yanda devletin kökeni ve oluşumu diğer yanda ise temel hak ve özgürlükleri öğrencilere aktarmak işlevini görmektedir. Derste, ders saatleri sınırlı olduğu için devlet üzerine görüş ortaya atan düşünürlerin, filozofların ve hukukçuların bütün fikirleri incelenmeyecektir. Bunun yerine her düşünce akımını en iyi yansıtan düşünür üzerinde durulmaktadır. Amaç, ana hatlarıyla "devlet" örgütünü açıklamaya çalışan görüşleri tanıtıp bu alanda geniş bilgi edinmek isteyenlere çalışma kolaylığı sağlamaktadır.

Genel Kamu Hukuku dersinin temel hak boyutunda ise, devlet iktidarının sınırlanması problemi önce tarihsel bir perspektiften ele alınmakta, daha sonra ise 20. yüzyılda ortaya çıkmış ulusal ve uluslararası belgeler ana hatlarıyla incelenmektedir. Böylece öğrenciye, hem yürürlükte olan temel hak ve özgürlüklerin bilgisi verilmekte hem de temel hak ve özgürlükler kavramının arka planında yer alan düşünce akımları gösterilmektedir.

CEZA HUKUKU (ÖZEL HÜKÜMLER)

Suçların tasnifindeki çeşitli ekollere göre tasnif ölçütleri, Türk Ceza Kanunundaki ve çağdaş yasalardaki sistem incelendikten sonra devletin şahsiyetine karşı suçların, hürriyete karşı, adliyeye karşı, kamu düzenine karşı, genel adap ve aile düzenine karşı suçların genel kuralları ele alınmaktadır. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan suç tiplerinden büyük bir kısmı unsurları ile ayrıntılı olarak incelenmektedir.

HUKUK SOSYOLOJİSİ

Adaletin değişik anlamları ve türleriyle bir hukuki değer olarak incelenmesinden sonra, hukukun sosyal işlevi konusundaki görüşler tartışılmakta ve hukukun tabanını oluşturan sosyolojik yapının hukuka olan etkileri araştırılmaktadır. Son olarak doğru bir hukukun araştırılmasına girişilmektedir.

İNSAN HAKLARI HUKUKU

Hukuk biliminin en genç alt disiplinlerinden birini oluşturan İnsan Hakları Hukuku İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi müfredatına zorunlu bir ders olarak ilk kez 2003-2004 öğretim ve eğitim yılında girmektedir. Daha önceki yıllarda bu disiplin, seçmeli ders olarak okutulmaktaydı. Devlet iktiranının birey lehine sınırlanmasını ifade eden ve bireyi bu iktidarın kötüye kullanılmasına karşı koruyan mekanizmalar vazeden insan hakları anlayışının günümüzdeki önemi giderek artmaktadır. Nitekim ülkemizi de yakından ilgilendirdiği üzere dünyanın hemen her bölgesinde ve global ölçekte kurulmuş bulunan hükümetlerarası örgütlere girmenin birinci ve en önemli koşuludur.

İnsan Hakları Hukukunun temel inceleme konusu, insan haklarının tanınmasını, korunmasını ve geliştirilmesini amaçlayan çeşitli sistemlerin teknik hukuki analizidir. Bu yolla yürürlükteki insan hakları standartları açıklanarak öğrencinin bu standartların bilgisine ulaşması sağlanmaktadır. Bu bağlamda, başta ülkemizin de taraf olduğu, evrensel düzeyde Birleşmiş Milletler tarafından üretilen genel ve özel nitelikli başlıca insan hakları sözleşmeleri ile bölgesel düzeyde Avrupa Konseyi tarafından üretilmiş Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ayrıca Amerikan Devletleri Örgütü tarafından üretilmiş Amerikalılararası İnsan Hakları Sözleşmesi ve Afrika Birliği Örgütü tarafından üretilmiş Afrika İnsan ve Halkların Hakları Şartı genel hatlarıyla incelenmektedir.

Bölgesel ve Uluslararası sistemlerin genel olarak analizinin yanı sıra, ilgili sözleşmelerde düzenlenen haklar, normatif unsurları ve içtihatlar ışığında incelenmektedir. Ayrıca, mekanizmaların işleyişinin anahtarı olan "usul hukuku" boyutu ele alınmaktadır. Bu belgelerin bir çoğuna Türkiyenin taraf bulunduğu; Anayasa (md.90) uyarınca bu belgelerin iç hukukun bir parçasını teşkil ettiği; yargı yerleri dahil ulusal yetkili makamları bu standartların bağladığı; özellikle ulusal yüksek yargı yerleri tarafından olmak üzere, genel olarak ulusal mahkemelerce üretilen kararlarda anılan belgelerin değerlendirildiği ve kullanıldığı gözönünde bulundurularak, ders işlenmektedir.


SEÇİMLİK DERSLER - BEŞİNCİ YARIYIL

ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU

Uluslararası örgütler dersi, öğrenciye milletlerarası hukukun kişilerinden olan ve İkinci dünya savaşı sonrasında milletlerarası ilişkilere giderek artan bir şekilde katılarak önemli rol oynayan milletlerarası teşkilatların hukuki statüsüne dair genel bir bakış açısı vermeyi amaçlamaktadır. Ders, iki temel kısımda ele alınacak olup; birinci kısımda, genel olarak milletlerarası teşkilatların tanımı, türleri(evrensel, bölgesel, işlevsel gibi) ve hukuk kişiliğine, ikinci kısımda ise, Türkiye'nin Avrupa'daki teşkilatlanma çerçevesinde ilişki içinde bulunduğu teşkilatlara ve bu bağlamda, özellikle Avrupa birliği, Avrupa Güvenlik ve işbirliği Teşkilatı, Kuzey Atlantik Andlaşması Teşkilatı (NATO)'na yeni gelişmeler ışığında ve hukuki, siyasi, ekonomik ve güvenlik boyutlarıyla değinilecektir.

TÜKETİCİ HUKUKU

4077 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" (TKHK) oluşturmaktadır. Dersin ana konu başlıkları aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
1- Tüketici Hukukunun Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişimi
2- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca tüketicinin ayıplı mal ve hizmet ifası karşısında sahip olduğu haklar
3- Taksitli ve Kampanyalı satışlarla ilgili TKHK düzenlemeleri
4- Tüketici Kredileri sözleşmeleri
5- Ticari reklam ve ilanlarda uyulması gereken ilkeler
6- Tüketici sorunlarının etkin biçimde sonuçlandırılması ve bu amaçla kanun uyarınca kurulan Tüketici Hakem Heyetlerinin işleyişi

İNSANCIL HUKUK

Kısaca savaş veya silahlı çatışma durumlarında insanlara(çarpışan veya siviller) yapılması gerekli olan asgari davranış ve yardıma dair kurallar bütününü içeren bir hukuk dalı olarak  ifade edilebilecek ders kapsamında, söz konusu hukuka, savaş yapma hakkı (ius ad bellum) ve savaş içindeki hak ve yükümlülükler (ius in bello) yönleri esas alınarak değinilecektir. Bu çerçevede öğrenciler, insancıl hukukun gelişim süreci, hukuki kaynakları, milletlerarası barış ve güvenliğin korunması, silahlı çatışma türleri, silahlı çatışmanın başlaması, kara, deniz ve havada yürütülmesi, durdurulması ve sona ermesi, tarafsızlık hukuku, insancıl hukuk kurallarının uygulanmasının sağlanması, bu hukukta mevcut suç tipleri, ilgili kuralların ihlali durumunda uygulanabilecek yaptırımlar ve ihlali gerçekleştirenlere karşı başvuru yolları gibi konu başlıkları altında, yeni gelişmeler ışığında ve pozitif bir yaklaşımla bilgilendirilecektir.

İMAR HUKUKU

Bu derste ilgili hukuksal düzenlemeler teorik ve pratik boyutuyla ve içtihat dikkate alınarak incelenmekte özellikle imar planlaması hukuku ve imar ruhsatı konuları ele alınmaktadır.

VERGİ CEZA HUKUKU

Bu ders kapsamında temel olarak vergi hukuku alanında idare tarafından para cezası ile cezalandırılan aykırılıklar ile vergi suçları ve yaptırımları irdelenmektedir.

Bu çerçevede, idarenin yetkileri,  buna karşılık bireyin yasal güvenceleri ve idare tarafından gerçekleştirilen işlemlere karşı idari ve yasal başvuru yolları ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.


SEÇİMLİK DERSLER - ALTINCI YARIYIL

ULUSLARARASI DENİZ KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ HUKUKU

Kirlenme sorunları arasında önemli bir yer tutan, üç tarafı denizle çevrili bir ülke olarak Türkiye açısından da büyük önem taşıyan deniz kirlenmesinin ve özellikle gemi kaynaklı kirlenmenin önlenmesi, azaltılması ve kontrolü sorununun hukukî çerçevesi, bu dersin esas konusunu oluşturmaktadır. Ülkemiz, coğrafî konumu itibariyle oldukça yoğun bir deniz trafiğine sahne olmaktadır. Bu itibarla, gemi kökenli kirlenme konusundaki milletlerarası düzenlemelerin ve devletlerin bu düzenlemeler uyarınca haiz oldukları yetkilerin kapsam ve sınırlarının bilinmesi önem taşımaktadır.


İşte bu ders, ilgili konuyu dört ana başlık altında (deniz kirlenmesi, denizlerin gemi kaynaklı kirlenmesinin azaltılması ve kaldırılması için milletlerarası standartlar ve bunların düzenlenmesi ve uygulanmasındaki yetki, depolama ve gemi kaynaklı kirlenmenin önlenmesi ve azaltılmasındaki yetkiye dair Türk düzenlemeleri), çok taraflı ve bölgesel andlaşmalar, devletlerarası uygulama ve kazaî içtihat ve millî mevzuatımız ışığında incelemektedir.

ULUSLARARASI CEZA HUKUKU

Milletlerarası ceza hukukunun genel özelliklerinin anlatılmasından sonra, ülkede suç işlemiş kişiler hakkında uygulanacak genel sistem olan ülkesellik sistemi ve bu ilkenin uygulanamadığı durumlar için geçerli olan kişisellik ve güvenlik ilkeleri ortaya konmaktadır. Suçluların geri verilmesi konusunun da ele alındığı derslerde son gelişmeler çerçevesinde uluslararası ceza mahkemesi ile ilgili olarak da bilgiler verilmektedir.

REKABET HUKUKU

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un kaynakları ve Avrupa Topluluğu rekabet hukuku ile ilişkisi ortaya konulduktan sonra, kanunun getirdiği koruma sistemi açıklanmaktadır. Kanunun öngördüğü üç yönlü koruma sistemi uyarınca önce rekabeti sınırlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin kararları, hukuka aykırılık şartları ve muafiyet tanınabilecek haller incelenmektedir. Daha sonra hakim durumun kötüye kullanılması hali ve teşebbüsler arası birleşmeler ve devralmalar ele alınmaktadır. Son olarak, Rekabet Kanununun ihlal edilmesi halinde kurulun alabileceği kararlar açıklanmaktadır.

İSİMSİZ SÖZLEŞMELER HUKUKU

Türk hukukunda kanuni düzenlemeye konu olmamış sözleşme tiplerinden, uygulamada en fazla görülenler incelenmektedir. Bu derste,  lisans sözleşmeleri, know-how, yönetim(management), sponsorluk, gezi sözleşmeleri gibi uygulamada en fazla karşılaşılan sözleşme tipleri incelenecektir.

HAVA VE UZAY HUKUKU

Uzay Hukukunun temel kavramları
Hava hukukunun tanımı, özellikleri, hava gemisi kavramı, çeşitleri, hava gemisi üzerindeki ayni haklar ve uluslararası anlaşmalar ile Türk sivil havacılık kanunu hükümleri dairesinde hava taşıyıcısı ve işletenin sorumluluğu.

YEDİNCİ YARIYIL - SEKİZİNCİ YARIYIL

DEVLETLER ÖZEL HUKUKU I - II

Bu derste devletler özel hukukunun genel ilkeleri, Türk Kanunlar ihtilafı Sistemi, milletlerarası usul hukuku, vatandaşlık hukuku ve yabancılar hukuku okutulmaktadır.

DENİZ TİCARET HUKUKU

Deniz hukuku dersi kapsamında gemi, gemiler üzerinde ayni haklar, gemiyi işleten (donatan), donatanın sorumlulukları, kaptan, deniz yolu ile yük taşıma sözleşmeleri, taşıyanın sorumlulukları, deniz kazaları, kanundan doğan rehin hakları ve gemiler üzerinde cebri icra konuları okutulmaktadır.

İCRA-İFLAS HUKUKU I - II

Bu ders çerçevesinde öncelikle icra organlarının neler olduğu incelendikten sonra, mahkemelerden verilen ilamların icrası usulleri ve ilamsız icra çeşidinde geçerli olan kurallar, özellikle kıymetli evrakların icrası ele alınmaktadır. Bunun yanı sıra icra iflas suçları ve ihtiyati haciz de incelenmektedir. İflas hukukunda ise bir tacirin nasıl iflas ettirilebileceğine ilişkin usuller ve konkordato ele alınmaktadır. Ayrıca iflas sonrası malların tasfiyesi ve alacakların tatmini incelenmektedir.

İŞ HUKUKU I-II

Bireysel iş hukuku kapsamında tek tek işçilerin işverenleriyle ilişkileri hizmet sözleşmesi çerçevesinde ele alınmakta, özellikle hizmet sözleşmesinin kurulması, hükümleri ve sona ermesi üzerinde durulmaktadır. Toplu iş hukukunda ise işçiler ve işverenler arasındaki ilişkiler toplu düzeyde sendika kavramı çerçevesinde incelenmektedir. Sendikaların kurulması ve işleyişi, toplu iş sözleşmeleri ve bunların bağıtlanması prosedürü, toplu iş uyuşmazlıklarının barışçı yollardan çözümlenmesi ve iş mücadelesi türlerinden grev ve lokavt bu kapsamda ele alınmaktadır.

CEZA USUL HUKUKU I - II

Ceza usul hukukunun temel kavramları incelendikten sonra madde, yer, kişi ve zaman bakımından uygulama alanı belirlenmektedir. Bunun yanı sıra ceza usul hukukunun temel ilkeleri, yargıç, savcı, sanık, müdafi, şahsi davacı ve müdahil gibi yargılama süjeleri, ceza yargılamasının konusu, koşula bağlanması, deliller, tutuklama, yakalama, el koyma, arama gibi yargılama önlemleri, ceza yargılamasının çeşitli aşamaları, yasa yolları, kesin hüküm ve ortadan kaldırılması çareleri ve özel yargılama yolları ele alınmaktadır.

İDARİ YARGILAMA HUKUKU

Bu derste idari yargı teşkilatı ile idari yargılama usulü ele alınmaktadır. Bu kapsamda idarenin sorumluluğu konusuna özel önem verilmektedir.

SİGORTA HUKUKU

Sigorta hukukunda sigorta şirketlerinin denetimi, işleyişleri, sigorta aracıları, sigorta sözleşmesinin yapılması, hükümleri, sona ermesi ve sigortacının halefiyeti bahisleri ele alınmaktadır.

MİRAS HUKUKU

Bu dersin kapsamı içinde mirasta kimlerin hak sahibi olabileceği (kanuni mirasçılar ve ölüme bağlı tasarruflar) konusu ile mirasta hak sahibi olanlara mirasın ne şartlarla ve ne tarzda intikal edeceği konuları incelemektedir.

SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

Sosyal güvenlik hukuku ise bağımlı ve bağımsız çalışanlara sosyal riskler karşısında güvence sağlanmasını konu alır.

ADLİ TIP

Bu dersin amacı tıbbi laboratuvarlar, doktorlar ve adli tıp uzmanları tarafından soruşturma ve yargılama aşamasında ispatlanması gereken hususlar hakkında hazırlanan raporların anlaşılmasını kolaylaştıracak bilgileri vermektir. Özellikle ölüm ve çeşitleri, yaralar ve ekimozlar, doğum ve çocuk düşürme, ahlaka karşı yapılan tecavüzler ve adli psikiyatri bu dalın konusunu oluşturur.

SEÇİMLİK DERSLER - YEDİNCİ YARIYIL

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU

Fikri mülkiyet genel başlığına giren fikir ve sanat eseri, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, marka ve coğrafi işaret gibi kavramlar açıklanmakta ve Türk Hukukunda bunlara sağlanan koruma sistemi ortak yönleriyle ortaya koyulmaktadır. Daha sonra ağırlıklı olarak fikir ve sanat eserleri hukuku ile patent hukuku incelenmektedir. Fikir ve sanat eserleri hukuku kısmında eser kavramı, eser sahipliği, eser sahibine tanının mali ve manevi haklar ile buna hakların sözleşmeye konu olması ve ihlali halinde koruma yolları açıklanmaktadır. Patent hukukunda ise buluş kavramı, patent verilebilirlik şartları ve verilme usulü, patentten doğan haklar, sınırları ve ihlalleri incelenmektedir.

SERMAYE PİYASASI HUKUKU

Türk sermaye piyasasının özellikleri, sermaye piyasası faaliyetleri ve bunların denetimleri hukuki açıdan incelenmektedir.
Sermaye piyasası hukuku derslerinde incelenen konular şunlardan ibarettir. Türk sermaye piyasasında işlem gören menkul kıymetler ve bunların halka arzı, halka açık anonim şirketler ve sermaye piyasası kurumları, sermaye piyasası faaliyetleri ve Sermaye Piyasası Kurulu.

TEMİNAT HUKUKU

Dersin ana içeriği şöyledir; Kefalet; Garanti sözleşmesi(özellikle banka teminat mektupları); Rehin sözleşmesi : taşınır rehni, taşınmaz rehni; Ticari işletme rehni; Hak rehni: kıymetli evraka bağlanmış hakların rehni(hisse senedi rehni),  kıymetli evraka bağlanmamış hakların rehni(marka ve patent rehni),; Kıymetli evraka özgü teminatlar: temlik cirosu, aval; Alacakların rehni: kıymetli evraka bağlanmış alacakların rehni (rehin cirosu), kıymetli evraka bağlanmamış alacakların rehni; İnançlı işlemler: taşınırların teminat amacıyla temliki, taşınmazların teminat amacıyla temliki, hakların teminat amacıyla temliki, alacakların teminat amacıyla temliki.

AVRUPA BİRLİĞİ ÖZEL HUKUKU

Avrupa Birliğinin bütünleşme süreci anlatılmakta ve Avrupa Birliğini oluşturan kurumlar, kurumların yetki ve görevleri, işleyişi ve birbirleri ile ilişkileri açıklanmaktadır. Kurumsal yapının incelenmesinden sonra Topluluk hukuku ele alınmaktadır. Genel kısımda Topluluk hukukunun kaynakları, Topluluk hukuku uyarınca açılabilecek dava tipleri, hukuki yetkilerin üye ülkeler ile Topluluk arasında paylaşımını belirleyen ilkeler, Toplulukta hukuk koyma sistemi ve Topluluk hukukunun temel doktrinleri anlatılmaktadır. Özel bölümde ise, Ortak Pazarda malların, emeğin ve hizmetlerin serbest dolaşımı ile yerleşme serbestisi açıklandıktan sonra, ağırlıklı olarak Topluluk rekabet hukuku incelenmektedir.

SEÇİMLİK DERSLER - SEKİZİNCİ YARIYIL

BANKA HUKUKU

Bankalar hukuki yönden ele alınmakta ve genel olarak bu kurumların kuruluşları, faaliyetleri, denetimleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verilmektedir.

Banka hukuku derslerinde incelenen konular ise şunlardır. Türk hukukunda bankaların düzenlendiği mevzuat, kuruluş ve faaliyete geçmelerinde aranılan şartlar, bankalarda pay sahipleri bakımından özellik taşıyan hususlar, bankaların organları, bankaların defter ve hesapları, bankacılık işlemleri ve bankaların denetimi.

TAŞIMA HUKUKU

Taşıma hukuku dersinde, öncelikle sözleşme ile ilgili genel hükümler hakkında açıklamalar yapılmakta, bundan sonra taşımanın muhtelif ayrımları, bu meyanda ulusal ve uluslararası taşıma, uygulanacak hükümler hakkında bilgi verilmektedir. Bu girişten sonra ise esas itibariyle Ticaret Kanunu ve CMR sisteminde taşıyıcının sorumluluğu ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.

İNSAN HAKLARI USUL HUKUKU

2006-2007 akademik yılından itibaren İnsan Hakları Usul Hukuku başlıklı ders, seçmeli bir ders olarak müfredatta yerini almıştır. Ulusalüstü İnsan Hakları Hukukunun usuli boyutu daha önce genel Ulusalüstü İnsan Hakları Hukukunun dersinde ele alınmaktaydı. Ancak, konunun hacimli içeriği ve ele alınması gerekli olan problem sayısının çokluğu, ayrı bir dersi gerekli kılmıştır. İnsan haklarının usul hukuku boyutu, tıpkı ulusal usul hukukları bakımından geçerli olduğu gibi, bireylerin haklarını kullanabilmesi için elzemdir. Adı geçen derste işlenecek ana konular şöyle başlıklandırılabilir:

          I) Denetim Organları

A)    Organların Yapısı

B)    Organların Üye Kompozisyonu

C)    Organların Yetkisi

II) Denetleme ve İzleme Usulleri

A) Rapor Usulü

B) Başvuru Usulü

1) Bireysel Başvurular

2) Devlet Başvuruları

      C) Soruşturma ve Bilgi Toplama

D) Yerinde İnceleme

III) Başvuruların Kabuledilebilirliği

A) İlgili Denetim Organının Yetkisi

1) Kişi Yönünden

2) Zaman Yönünden

3) Yer Yönünden

4) Konu Yönünden

B) İç Hukuk Yollarının Tüketilmesi

C) Zaman Sınırı

D) Mağduriyet Koşulu

IV) Başvuruları Olumsuz Etkileyen Usuli Sorunlar

A) Temelsiz Bireysel Başvurular

B) Denetim Organlarının İşyükü

V) Hüküm ve Kararların İcrası

          VI) Üçüncü Tarafın Müdahalesi ve Karar Alma Sürecine Etkisi

AVUKATLIK HUKUKU

"Avukatlık Hukuku" bir giriş ve dört ana başlık altında anlatılmaktadır.

Giriş bölümünde, demokratik hukuk devletinde olması gereken yargı örgütlenmesi ve bu örgütlenme içinde savunmanın, dolayısıyla avukatlığın yeri ve işlevi, mukayeseli hukuk gözönünde tutularak anlatılmakta, Türk yargı sisteminin bu açıdan değerlendirmesi yapılmaktadır;

Bölümde, yargının örgütlenmesinde "savunma"yı yargılama sürecinde "avukat"nın bağımsız bir kurum olarak yer alması işlenmekte, bu yapılanmanın olmazsa olmaz düzenlemeleri "zorunlu avukatlık", "avukatlık tekeli", "reklam yasağı", "meslek sırrı", "aracı kullanma yasağı" gibi konular üzerinde durulmaktadır.

II Bölümde, yargının bağımsız kurumu "savunma"yı yargılama sürecinde "avukat"ın temsil işlevi ele alınmakta, avukatın bu işlevini yerine getirebilmesi için gerekli olmazsa olmaz haklar, "davayı red hakkı", "bizzat karar verme hakkı" "savunma sorumsuzluğu", "büronun aranamaması, evraklara el konulamaması", "müvekkile özdeşleştirme yasağı", "ücret talep hakkı" avukatın bağımsızlığı, dokunulmazlığı ve özgürlüğü alt başlıkları çerçevesinde anlatılmaktadır.

III Bölümde, avukatın yargılama sürecinde yargılama faaliyetlerini yönetebilmesi ve karar sürecine etkin katılabilmesi tartışılmakta, bu açıdan gerekli "bizzat tebligat" "delil toplama", "çapraz sorgu", "duruşmadan çıkartılamama", "duruşma bütünlüğü", "yargıç değişmezliği" gibi olmazsa olmaz düzenlemeler işlenmektedir.

IV Bölümde avukatın faaliyet biçimleri (bireysel-ortaklık-paylaşım-kurumlaşma v.b.), avukatın denetimi (Barolar-TBB), meslek kuralları ve disiplin işleyişi anlatılmaktadır.

İNŞAAT HUKUKU

İnşaat Hukuku dersinde inşaat müteahhidi ile iş sahibi arasında yapılan inşaat sözleşmesinin kuruluşu, müteahhidin borçları ve hakları, iş sahibinin borçları ve hakları, inşaat sözleşmesinin sona ermesi ve sona ermeye bağlanan hukuki sonuçlar, mimar ile iş sahibi ve müteahhit arasındaki hukuki ilişkiler, iş sahibi ile alt müteahhitler arasındaki hukuki ilişkiler, kat karşılığı inşaat sözleşmelerindeki özellikler, inşaat işine katılanların hukuki sorumlulukları incelenecektir.

İNFAZ HUKUKU

647 sayılı Cezaların İnfazı Hakkında Kanun ve Ceza İnfaz Tüzüğü çerçevesinde Türk Ceza Hukuku'nda ve Türk İnfaz Hukuku'nda ceza yaptırımlarının neler olduğu, mahkumiyet hükmünün kesin hüküm durumuna nasıl geldiği, ceza yaptırımının ne şekilde ve nasıl infaz edildiği, özgürlüğü bağlayıcı cezanın infazında cezaevindeki sürecin nasıl işlediği ve hükümlünün cezaevinden tahliyesi konuları incelenmektedir.

Bu çerçevede, bireysel ve devletlerarası şikayet başvurusu, yarı yargısal ve yargısal organların ürettikleri içtihadi anayasa ve ulusalüstü denetimin etkililiği sorunları incelenmektedir.

ULUSLARARASI TİCARİ AKİTLER HUKUKU

Dersin ilk bölümünde, uluslararası ticari akitlerin hazırlanması ile yabancılık unsuru taşıyan bu akitlerden doğacak ihtilâflarda uygulanacak hukukun tespiti irdelenecektir. Dersin ikinci bölümünde ise uluslararası ticarî akitlerden doğan ihtilâfların gerek yetkili mahkemelerde gerekse uluslararası tahkim yoluyla çözümü üzerinde durulacaktır. Bu çerçevede Milletlerarası Tahkim Kanunu ve milletlerarası tahkim örgütleri incelemeye tâbi tutulacaktır.

http://www.istanbul.edu.tr/hukuk/lisans_egitimi.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

KAMPUS

Türkiye'de; üniversite denildiğinde, haklı olarak, akla gelen yegâne yapı, şehrin yedi tepesinden biri üzerine kurulu, hem Marmara'ya hem de Haliç'e, tam tepeden bakan, yıllarca üniversiteye ve üniversitelilere beşiklik eden, Beyazıt Meydanının ortasındaki mağrur İstanbul Üniversitesinin ana girişi, daha bilinen adıyla Beyazıt Kapısıdır. Kapının iki yanında, yapılırken girişin nizamiye karakolu olarak planlanan ve bir dönem bu amaca hizmet eden iki simetrik bina bulunur. Bunlardan birisi; bugün, "İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Enstitüsü" olarak, diğeriyse Üniversitenin sosyal tesislerinden "Profesörler Evi" olarak hizmet vermektedir.

Devasa kapıdan geçilerek girildiğindeyse kampüse, insanları İstanbul'da az rastlanan bir manzara karşılar. Beyazıt Kapısından, Merkez Binaya doğru, yaşlı ağaçlarca örtülmüş yol, yolun sonundaysa tüm ihtişamıyla merkez bina ve Türk Gençliğinin Ata'sına minnet ve şükran duygularının bir ifadesi olarak 1955'de yaptırdığı Atatürk heykeli yeralır. Bu yol, pekçok İstanbul Üniversiteli için alelade bir yoldan öte, hayatlarının en keyifli, anlamlı ve unutulmaz yıllarının yaşandığı Üniversitenin, kısa; ama, derin bir özetidir. Zira, pek çoğu o keyifli yıllara, bahçenin beyaza boyandığı kışlara, akasyaların ve çınar yapraklarının yere döküldüğü sonbaharlara, hayatın yeniden başladığı baharlara, sıcak yazlara, ömürlük dostluklara, ölümsüz aşklara; ilk kez, bu yolda merhaba demiştir. Merhaba denilen hayatın yeniden başlangıcıdır adeta...         

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle üniversitenin Beyazıt Merkez Kampusünde yeralmaktadır. Fakültenin idari ve akademik birimleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Harbiye Nezareti olarak yapılan ve kullanılan, bugün Merkez Bina olarak bilinen üç katlı yapı ile bu binaya bir "U" harfinin iki kolu biçiminde eklenen, 1950'lerde yapımı tamamlanan iki blokta faaliyetlerini sürdürmektedir. Fakülte Dekanlığı; halen, merkez binanın ikinci katında yeralmaktadır. Bu iki bloktan ilki; dershaneler bloğu olarak bilinmekte, lisans eğitiminin sürdürüldüğü ve hemen tamamına Fakültemizin emekli hocalarının adının verildiği toplam sekiz anfi bulunmaktadır. Ayrıca öğrenci işleri bürosu, öğrencilerin boş zamanlarını geçirebilecekleri kantini, imkanlar ölçüsünde öğrenci klüplerine tahsis edilen odalar da bu blokta yer almaktadır.

Dershaneler bloğunun tam karşısındaysa enstitüler bloğu dediğimiz öğretim üye ve yardımcılarının odalarının ve fakülteye bağlı araştırma ve uygulama merkezlerinin bulunduğu ikinci blok yeralır. Birinci katında; fakülte sekreterliği, personel bürosu, muhasebe bürosu, Avrupa Hukuku ve Mukayeseli Hukuk Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin bulunduğu binanın ikinci katında, Ceza Hukuku ve Kriminoloji, Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar İdare Hukuku, Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Münasebetler, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezleri yeralmaktadır.
 
Her iki bloğun arasında ise üniversite yıllarının uzun bir bölümünün geçirileceği havuzlu bahçe yeralır. Arka cephesinde; merkez binanın sağ ve solundaysa, dershanelerin, enstitülerin yeraldığı bu alan tanışmaların, tartışmaların, bahar aylarında sere serpe çimlere uzanmaların, ilan-ı aşkların, ağlaşmaların, paylaşmaların, dertleşmelerin, ayrılıkların, yıl içinde kaçılan derslerin, yıl sonunda sınav öncesi son telaşların, şarkıların ve mezuniyet haberiyle havalara uçmaların adresidir. Bir de; İstanbul'da olduğunuzu anlamanın en keyifli yoludur. Zira, bahçenin gördüğü doyumsuz Süleymaniye, arkasında Galata ve Taksim bunların hepsinin önünde Haliç, sağında da Boğaz manzarası yeralır ve tüm bunları seyrederek geçirilen baharlar genelde sınav döneminin yıpratıcı telaşının habercisidir.

Enstitüler bloğunun önünde fakülte kütüphanesi yeralmaktadır. Yapılışı sırasında; projesinin, bir yarışmayla çizdirildiği kütüphane girişinden, okuma salonuna kadar; bir mimari zerafet anıtı, içinde barındırdığı kitaplarla, mütevazi bir ifadeyle, Türkiye'nin en hatırı sayılır hukuk kütüphanesidir.

Merkez kampusün sağ uç köşesinde, fakültemizle beraber merkez kampusteki diğer fakültelere de, hizmet veren Turan Emeksiz yemekhanesi, Merkez Binanın sağındaysa öğrenciler için hazırlanmış basketbol ve futbol sahaları yeralmaktadır. 

ULAŞIM

Üniversite Kampusünün; İstanbul'un ulaşım merkezlerine yakın olması, ulaşım sorununu önemli ölçüde ortadan kaldırmaktadır. Beyazıt ve Vezneciler'de bulunan İETT merkez durakları, İstanbul'un Avrupa yakasının önemli bir bölümüne tek vasıtayla gitme imkânını üniversite öğrencilerine sağlamaktadır. Anadolu yakası ve Avrupa yakasının boğaz kıyılarında yerleşik diğer semtleri içinse Eminönü- Zeytinburnu arasında çalışan cadde tramvayı, Aksaray- Atatürk Havalimanı arasındaki hafif metro hattı, trafik sorununu ciddi ölçüde çözmektedir.

YURTLAR

İstanbul dışından fakültemize gelen öğrencilerimizin; gerek gelmeden önce, gerek geldikten sonra yaşadıkları en önemli sorunlar arasında, barınma sorunu yeralmaktadır. Gerek öğrencilerimiz, gerekse aileleri için, İstanbul gibi bir metropolde barınma sorununu çözmek, ciddi maddi ve manevi külfetleri beraberinde getirmektedir. Üniversitemiz barınma sorununun çözümü amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu amaçla yürütülen çalışmalar sonucunda,  kimi mevcut yurtlar, üniversite yönetimi altına alınmış ve bazı yeni yurtlar yapılmıştır. Ancak; henüz, Beyazıt Kampusünde eğitim görmekte olan öğrenciler için üniversiteye ait bir yurt bulunmamaktadır. Bununla birlikte, üniversite çevresinde, Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı pek çok yurt bulunmaktadır. Fakültemiz ve Kredi ve Yurtlar Kurumu yetkilileriyle gerekli bağlantılar kurularak, öğrencilerimiz mağdur edilmemektedir. Kampus çevresinde bulunan Vezneciler ve Çemberlitaş Kız, Edirnekapı ve Kadırga Erkek Öğrenci Yurtları ile Atatürk Öğrenci Sitesi öğrencilerimizin çoğunluğunun barınma ihtiyaçlarını giderdikleri yurtlardır.

BURSLAR   

Gerek Üniversite yönetimimiz, gerekse Fakültemiz başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilerinin maddi olarak desteklenmesi gerektiği düşüncesinden hareketle, öğrencilerine Üniversite olanaklarından ve Üniversiteyle bağlantılı vakıflar aracılığıyla burslar vermektedir. Fakültemizde faaliyet gösteren vakıflar ve bu vakıflarca verilen burslar aşağıda ayrıntılı biçimde gösterilmiştir. Bu vakıfların tamamı için, burs başvuruları; ekim ayının ilk haftasında, Fakültemiz enstitüler bloğunun giriş katında bulunan Vedat Ardahan Vakfı Müdürlüğüne yapılmakta ve başvuru sonrası süreç tek elden fakültemiz burs komisyonunca yürütülmektedir.             

Fakültemiz çatısı altında ya da fakültemizle bağlantılı olarak faaliyet gösteren vakıflar:
 
            Vedat Ardahan Vakfı
            İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Eğitim Öğretim ve Yardımlaşma Vakfı
            Tahir Taner Vakfı
            Kemal Halil Tanır Vakfı
            Tinçel Kültür Vakfı 

Fakültemiz dışında, Üniversite Rektörlüğümüzde geçtiğimiz yıl tüm üniversitede 8 ay süresince 2000 öğrenciye, üniversitemiz çatısında Dr. Ziya Gün Vakfı, 170 öğrenciye 12 ay boyunca burs vermektedir. Burs miktarının ve öğrenci sayılarının her geçen yıl daha da artırılması için çalışmalar sürdürülmektedir. 

SAĞLIK HİZMETLERİ

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin; her türlü sağlık hizmetleri, Üniversitemiz Sağlık Kültür Daire Başkanlığına bağlı Mediko Sosyal birimlerinde verilmektedir. 1961 yılından beri üniversite kapsamında halen sayıları 5 olan Mediko Sosyal Birimi bulunmaktadır ve tam donanımlı bir hastane gibi çalışmaktadırlar. Fakültemiz öğrencileri Beyazıt'da bulunan mediko sosyal biriminden yararlanabilmektedirler. Öğrencilerimiz bu birimlerden sembolik bir ücret karşılığında nitelikli ve çağdaş sağlık hizmeti almakta, tedavi için gerekli ilaçları da yine % 20' lik katkı payını ödeyerek bu birimden temin etmektedirler.   

1998 yılında uygulanmaya başlanan yeni sistemle artık sağlık güvencesi bulunmayan öğrencilerimizin aileleri de, mediko sosyallerden yararlanma imkanına kavuşmuşlardır. Bu durumda olan öğrencilerimizin mediko sosyallere başvurmaları yeterlidir.

Mediko Sosyalde giderilemeyen ya da daha uzun süreli tedaviyi gerektiren rahatsızlıklardaysa öğrencilerimiz İstanbul Üniversitesi İstanbul ya da Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri Hastanelerine sevk edilerek tedavileri sağlanmaktadır.

YEMEK

Öğrencilerimizin merkez kampuste bulunan Turan Emeksiz Yemekhanesinden, son derece ekonomik fiyatlarla, son derece sağlıklı biçimde yararlanmaları mümkündür. 2002-2003 eğitim öğretim yılında bu fiyat 600 bin TL.'dir. Ekim ayında açılan yemekhanelerimiz temmuz ayına kadar hizmet vermektedir.

SOSYAL FAALİYETLER

ÖĞRENCİ KULÜPLERİ 

İyi bir hukuk eğitiminin ve iyi hukukçu yetiştirmenin sadece kaliteli teknik hukuk bilgisinin verilmesiyle sağlanamayacağının bilincinde olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, öğrencilerinin gerçekleştirdikleri sosyal faaliyetleri; gerek onlar için, gerekse fakülte için, bir kazanç olarak görmektedir. Zira, iyi bir hukukçunun, hukuk dışındaki toplumsal bilimlerin tümünde bir bilgi birikimine ulaşmış olması gerekir. Hukukçu; psikolojiden sosyolojiye, antropolojiden ekonomiye kadar, toplumsal bilimlerle ilgili olmalıdır. Hukukçunun, hukuk biliminde yetkinliğe ulaşabilmesi için, toplumsal bilimlerin diğer alanlarında bilgi birikimi, sağlam bir muhakemesi, matematik algılaması ve nihayet felsefesiyle sorguladığı bir dünya görüşü bulunmalıdır. Bu gerçeklerden hareketle, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi pek çok farklı alanda öğrenci kulüplerinin açılmasını ve faaliyet göstermesini, öğrencilerinin yetişmesinde ve ideal bir üniversite atmosferinin sağlanmasında zorunlu görmektedir.

Fakültemizde kurulu öğrenci kulüpleri, kendi belirledikleri bir danışman öğretim üyesini belirleyerek dekanlığımıza başvurmakta ve faaliyete başlamaktadır. Halen; faaliyet gösteren kulüplerimizin bir bölümü, aşağıda da görülebileceği gibi belirli kimi alanlarda faaliyet gösterirken, diğer bir bölümüyse daha geniş alanlarda sosyal faaliyetlerini sürdürmektedir. Geçtiğimiz yıllarda pek çok başarılı konferans, panel, söyleşi, imza günleri, tanışma toplantıları, geziler, yarışmalar, kurslar, spor etkinlikleri, dergiler, yıllık ve balo düzenlenmesi gibi etkinliğe imza atan kulüplerimizin yeni öğrencilerimizin katacağı heyecan ve güçle fakültemize değerli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Halen fakültemizde faaliyet gösteren kulüplerse şunlardır;

1-  KÜLTÜR VE SPOR KULÜBÜ

2-  HUKUKSAL ANALİZLER KULÜBÜ

3-  DANS KULÜBÜ

4-  GENÇ HUKUKÇULAR KULÜBÜ

5-  GÖSTERİ SANATLARI KULÜBÜ

6-  KURAMSAL HUKUK ARAŞTIRMALARI KULÜBÜ

7-  FİKİR VE SANAT KULÜBÜ

8-  EVRENSEL HUKUK KULÜBÜ GLC

9-  CUMHURİYETÇİ HUKUKÇULAR KULÜBÜ

10-ANADOLU HUKUK KULÜBÜ

11-ILSA ULUSLARARASI  HUKUK KULÜBÜ

Bütün öğrencilerimiz bu kulüplere üye olarak faaliyet gösterebilecekleri gibi kendi arkadaşlarıyla birlikte kuracakları yeni kulüplerle fakültemizin sosyal yaşamına yeni renkler katabilirler.

MEZUNİYET SONRASI

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLAR DERNEĞİ

Pekçok köklü eğitim kurumunda olduğu gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi de mensuplarıyla bağlarını kopartmamak ve mezuniyet sonrası yaşamlarında kurumlarıyla ilgilerini devam ettirmek amacıyla bir Mezunlar Derneğine ihtiyaç duymuş; ancak, bu ihtiyaç uzun yıllar kurumsallaşmaksızın bireysel çabalarla giderilmeye çalışılmıştır. Nihayet 2000 yılında bu derece köklü bir kurumun mezunları arasında bağları korumak, onların fakülteyle olan ilgilerini artırmak ve daha işlevsel hale getirmek için İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği mezunlarının fakültelerine olan vefa borcunun bir ödenme yeri olarak kurulmuştur.

Dernek kurulur kurulmaz fakülteye ne yönde katkıda bulunabileceğinin çabası içerisine girmiş ve ilk etapta tadilat ihtiyacı had safhada olan ve üniversitenin mali imkansızlıkları nedeniyle bir türlü yaptırılamayan Fakültemiz kütüphanesinin yenilenmesi işine başlamıştır. Oldukça ciddi meblağlara ulaşan onarım gideri kısa sürede dernek üyeleri tarafından temin edilerek fakülte kütüphanesi adeta yeniden inşa edilmiş, ayrıca bilgisayar sisteminin de faaliyete sokularak modenizasyonu sağlanmıştır. Mezunlar derneğinin çabası ile öğrenciler için de kütüphanede bir bilgisayar sistemi hazırlanarak hizmete sokulmuştur. Bu sistem; halen, öğrencilerimiz tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

Dernek; fakültemizde faaliyet gösteren öğrenci kulüplerine de, imkanları ve talepler ölçüsünde maddi ve manevi destek sağlamaktadır. Bu kapsamda Amerika Birleşik Devletlerinde düzenlenen ve ILSA Uluslararası Hukuk Kulübümüzün Türkiye'yi temsil ettiği farazi mahkeme yarışması için kaynak sağlamış ve yarışmaya katılan arkadaşlara maddi manevi destek olmuştur.

Fakültemizde yürütülen akademik ve bilimsel faaliyetlere de destek sağlayan Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Münasebetler Araştırma ve Uygulama Merkezinin yayını olan Milletlerarası Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni'nin yayınlanmasını sağlamaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri ile ülkemiz arasında gerçekleştirilen Hakim ve savcıların meslek içi eğitim amaçlı mübadelesi programı çerçevesinde Amerika'ya gidecek hakim ve savcılarımıza derleme niteliğinde bir çeviri dernek üyelerinin yoğun çalışmalarıyla hazırlanmış ve sunulmuştur. Görüldüğü gibi ve bundan sonra da görüleceği gibi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği Fakültemiz için önemli bir boşluğu doldurmuş, gerek fakültemizde gerekse hukuk camiamızda önemli çalışmalar sürdürmektedir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son derece önemli maddi katkıları bir yana, mezunların fakültelerine gösterdiği vefa duygusunun yaşattığı manevi hazdan ötürü derneğe ve bu kapsamda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerini sunar. Ümid edilen yıllar önce fakülteden mezun olan mensuplarımızın bugün gösterdiği çabayı mevcut öğrencilerimizin de göstermesi ve fakültelerini unutmamalarıdır.

İrtibat Adresi:
Akaretler, Süleyman Seba Caddesi Altınbaşak Apt. No:54 D:3 34330 Beşiktaş-İstanbul
Tel: 0 212 260 94 85- 0 212 310 18 58
Faks: 0 212 310 18 99
e-mail: bilgi@iuhfmd.org.tr

http://www.istanbul.edu.tr/hukuk/fakultede_yasam.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.