Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 08:07:03

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 534
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 453
Total: 453

sigara yasağına uymama

Başlatan mg64, 26 Aralık 2010, 04:44:29

« önceki - sonraki »

mg64

ben 25 aralık cmtrts günü 23 45 te kahvede arkadaşlarla otururken polis geldi ve ben ve 2 arkadaşımı siz sigara içtiniz gördüm. dedi ve kimliklerimizi aldılar ve adli tıpa oradanda karakola götürüp saat 01. 35 kadar ceza kesmek için beklettiler ve orada bıraktılar. o saatte eve gitmek için arkadaşımızı kaldırp getirmek zorunda kaldık. uşak tayız ve osaatlerde dolmuş ve otobüs yok ve evimiz çok uzak karakola .
  sorum şu: böyle birşey yapmaları doğrumu? hakları varmı? yoksa ne yapmamız lazım. ceza kesmek için insan nezarete götürülür mü?

Avukat

Merhabalar. 4207 Sayılı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanun"un 2. maddesi aynen şu şekildedir:

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN YASAKLANMASI

MADDE 2 - (Değişik madde ve başlığı: 5727 - 3.1.2008 / m.3 - Yürürlük m.10) (1) Tütün ürünleri;

a) Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında,

b) Koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında,

c) Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında,

ç) Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında,

d) Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, tüketilemez.

(2) Ancak;

a) Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde,

b) Şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde,

tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilir. Bu alanlara onsekiz yaşını doldurmamış kişiler giremez.

(3) Otelcilik hizmeti verilen işletmelerde, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalar oluşturulabilir.

(4) Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamaz. Ancak bu tesislerde, tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilir.

(5) Bu Kanunun tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanlarının koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı ile donatılması gerekir.

(6) Bu Kanunun uygulanmasında "tütün ürünü" ibaresi tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş maddeyi ifade eder. 


CEZA HÜKÜMLERİ

MADDE 5 - (Değişik madde ve başlığı: 5727 - 3.1.2008 / m.6 - Yürürlük m.10) (1) Bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen alanlarda tütün ürünleri tüketenler ile 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 39 uncu maddesi hükümlerine göre; 3 üncü maddenin onikinci fıkrasına aykırı hareket edenler Kabahatler Kanunu'nun 41 inci maddesi hükümlerine göre cezalandırılır.



5236 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi ise aynen şu şekildedir:

Tütün mamullerinin tüketilmesi

MADDE 39.- (1) Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketen kişiye, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu fıkra hükmü, tütün mamulü tüketilmesine tahsis edilen alanlarda uygulanmaz.

(2) Toplu taşıma araçlarında tütün mamulü tüketen kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Kabahatin özel hukuk kişileri tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde bu ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. Kamuya ait toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde idari para cezası verme yetkisi bakımından birinci fıkra hükmü uygulanır.

(3) Özel hukuk kişilerine ait olan ve herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında, tütün mamullerinin tüketilemeyeceğini belirtir açık bir işarete yer verilmesine rağmen, bu yasağa aykırı hareket eden kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu ceza, şikayet üzerine en yakın kolluk birimi yetkililerince verilir.



Yukarıdaki mevzuat metinleri incelendiğinde şu husus rahatlıkla söylenebilir: Sigara yasağını ihlal sebebiyle kesilecek olan para cezasının aslında trafik cezası gibi diğer idari para cezalarından hiçbir farkı yok. Nasılki bir suç teşkil etmediği sürece trafik kurallarını ihlal eden şoförler hakkında karakola gidilmeksizin sadece bir tutanak düzenlenmek suretiyle işlem yapılıyorsa, elbette sigara yasağını ihlal eden kişiler hakkında da böyle bir işlem yapılmalıdır. Ancak memura mukavemet varsa veya kimlik ibraz edilmemişse böyle bir yola başvurulabilir. Bunun dışında bir sebeple kişinin karakola götürülüp kısa bir süre dahi olsa hürriyetinden alıkonulmasının kesinlikle keyfi ve hukuka aykırı olduğunu söyleyebilirim. Adli Tıb Kurumuna müracaat edilmesini ise son derece abartılı buluyorum. Şayet sigara içilip içilmediğiyle ilgili bir tartışma yaşandıysa ve memur sigara içildiğini düşünüyorsa, cezai işlem yapmakla yetinmelidir; lehine delil oluşturabilmek için kişinin adli tıp kurumuna zorla götürülmesi yanlıştır. Bu olayla ilgili gerekli şikayet ve açılabilecek davalarla ilgili ilinizde bulunan bir avukatla görüşebilirsiniz. Geçmiş olsun.