Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 07:39:54

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 346
Total: 346

Fesihname ile ilgili ve vade konusu

Başlatan Öğrenci Serdar, 31 Aralık 2010, 16:03:12

« önceki - sonraki »

Öğrenci Serdar

İyi çalışmalar Yusuf bey verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler
2 konuda yardımlarınızı bekliyorum
1- Fesihname nedir neler için kullanılır
sözleşme yenilemek için bir önceki sözleşmeyi fesh etmek için yeni sözleşmede eski sözleşmenin iptal olduğunu bildirmemiz mi gerekir yoksa fesihname ile eski sözleşmeyi fesh edilmelimidir
bir fesihname örneği yazabilirmisiniz ve bir sözleşmeye ek maddeler koymak için ne yapılmalıdır ek sözleşmemi yapılmalıdır ve nasıl olmalıdır ?
2-Firmalar arası faturalı alış veriş yapılıyor ancak ödeme ile ilgili aralarında sözleşme yoktur , firmalar sözlü olarak 75 gün sonra ödeceğinde anlaşıyorlar
fakat 75 gün sonra borçlu firma ödeme yapmıyor ve vadenin 75 gün değilde 150 gün olduğunu savunuyor
Bu durumda alacaklı firma 75 günlük vadeyi nasıl ispat edebilir ve icraya başvursa 75 gün sonrası için nasıl faiz isteme hakkı doğar
Saygılar iyi seneler

Avukat

Size de iyi çalışmalar. Fesihname, adından da anlaşılacağı üzere, bir hukuki ilişkiyi, sözleşmeyi, vs. sona erdirmek için taraflardan biri tarafından hazırlanıp imzalanmış olan bir bildirimdir. Şayet tarafların tamamı fesih iradesinde buluşup ortak bir metne imza atıyorsa, buna da "fesih sözleşmesi" denilebilir. Taraflardan birinin bir sözleşmeyi feshedebilmesi için kanunda veya sözleşmede bu yönde bir hükmün bulunması gerekir. Aksi halde "haksız fesih" söz konusu olabilir ve böyle bir durum, sözleşmeyi haksız olarak fesheden tarafa karşı diğer tarafın tazminat davası açmasına da zemin oluşturabilir. Fesih sözleşmesinde ya da fesih bildiriminde elbette şüpheye mahal vermeksizin ve açık bir ifadeyle fesih iradesi ortaya koyulmalı, şayet bir sözleşmenin feshi söz konusuysa, sözleşmenin feshedildiği açıkça belirtilmelidir. Tek taraflı fesihlerde, feshin noter kanalıyla diğer tarafa bildirilmesi son derece faydalıdır. Noterlerde örnek fesihnameler mevcuttur.

Alıntı Yapbir sözleşmeye ek maddeler koymak için ne yapılmalıdır ek sözleşmemi yapılmalıdır ve nasıl olmalıdır ?

Ek sözleşme yapabilirsiniz. Sözleşmenin sonunu, "İşbu sözleşme, taraflarca imzalanmış olan .......... tarihli ........ sözleşmesinin eki ve ayrılmaz bir parçasıdır." şeklinde bir cümle ilave edebilirsiniz.

Alıntı Yapalacaklı firma 75 günlük vadeyi nasıl ispat edebilir ve icraya başvursa 75 gün sonrası için nasıl faiz isteme hakkı doğar

Yazılı bir sözleşme olmadığına göre 75 günde ödenmesi gerektiğini ispatlamanız çok zordur. İyi seneler.


Önemli not: Çok kısıtlı ve yanıltıcı olabilecek açıklamalara istinaden yapılan yukarıdaki değerlendirmeler, bu bölümde yer alan konu/soru hakkında kişileri en temel düzeyde bilgilendirme amacına matuftur. Bu tür konular her yönden ayrıntılı bir inceleme/araştırma yapılmasını gerektirir ve bu da ancak profesyonel yardım ile mümkün olabilir. Bu sebeple haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum.

Öğrenci Serdar

YUSUF BEY sözlü olarak 75 günlük vade de anlaşılmayan durumda noterden yada faks yolu ile çekilecek bir ödeme isteme yazısı ile karşı taraftan 75 gün sonunda ödeme istenmesi ve ödenmezse faiz uygulanacağına dair yazı gönderilse ve karşı taraf buna itiraz etmezse eğer yasal olarak 75 gün den sonrası için icradan yasal faiz istenebilir mi ? Temerrüte düşürmede böyle bişeymidir ? Sağolun Yusuf bey

Öğrenci Serdar

Alıntı yapılan: Öğrenci Serdar - 04 Ocak 2011, 13:56:15
YUSUF BEY sözlü olarak 75 günlük vade de anlaşılmayan durumda noterden yada faks yolu ile çekilecek bir ödeme isteme yazısı ile karşı taraftan 75 gün sonunda ödeme istenmesi ve ödenmezse faiz uygulanacağına dair yazı gönderilse ve karşı taraf buna itiraz etmezse eğer yasal olarak 75 gün den sonrası için icradan yasal faiz istenebilir mi ? Temerrüte düşürmede böyle bişeymidir ? Sağolun Yusuf bey
ayrıca göndereceğimiz ödeme isteme yazısına karşı tarafta cevap ile vadeyi kabul etmezse vade konusu kime yada neye göre ayarlanır , mahkeme mi karar verir çünkü ortada yazılı sözleşme yoktur ve vadeyide karşı taraf kabul etmiyor böyle konularda mahkemelerde genelde ticari teamüllere göre mi bir vade belirlenir ?
Verdiğiniz cevaplar ile bizlere yardımcı olduğunuz için minnettarım saygılarımı sunarım

Avukat

Alıntı Yapsözlü olarak 75 günlük vade de anlaşılmayan durumda noterden yada faks yolu ile çekilecek bir ödeme isteme yazısı ile karşı taraftan 75 gün sonunda ödeme istenmesi ve ödenmezse faiz uygulanacağına dair yazı gönderilse ve karşı taraf buna itiraz etmezse eğer yasal olarak 75 gün den sonrası için icradan yasal faiz istenebilir mi ? Temerrüte düşürmede böyle bişeymidir ?

İhtarnameye itiraz edilmemiş olması, muhatabın ihtarname içeriğini kabul ettiği anlamına gelmez. Dolayısıyla tek başına böyle bu yola başvurmakla sonuç alamazsınız, en fazla lehinize delil üretmiş olursunuz. Ödeme süresi mahkemece de 75 gün olarak kabul edilirse, bu ihtarnamenizle borçlunun temerrüde düşürüldüğü de kabul edilecektir.

Alıntı Yapvade konusu kime yada neye göre ayarlanır , mahkeme mi karar verir çünkü ortada yazılı sözleşme yoktur ve vadeyide karşı taraf kabul etmiyor böyle konularda mahkemelerde genelde ticari teamüllere göre mi bir vade belirlenir ?

Ticari teamüller, taraflar arasındaki bugüne kadarki ödeme ilişkileri, bir cari hesabın bulunup bulunmadığı, vs. birçok açıdan konu incelenir ve ona göre bir karar verilir. Kolay gelsin.