Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 06:24:11

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 384
Total: 384

Ortak apartman tadilat giderleri

Başlatan Alp Yılmaz, 02 Ocak 2011, 23:25:38

« önceki - sonraki »

Alp Yılmaz

Merhabalar,
Kat irtifakında olan 6 dairelik apartmanda bir dairem var. Bina oldukça yıpranmış durumda. Boya istiyor, çatıya bakım istiyor. Binadaki daire sahipleriyle beraber çatıya oluk yapılmasına karar verdik; ancak 1 dairenin sahibi masrafına katılmayacağını söyledi. Kanuni olarak nasıl bir yol izleyebiliriz? (Not: Apartmanda yönetici yok)
Teşekkürler

Avukat

Merhabalar. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun m.34/2 hükmüne göre "Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir." Aynı Kanun'un 20. maddesi ise sorunuzun cevabını içeriyor:

    III - Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
   
    Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
   
    a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
   
    b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; (1)
   
    Katılmakla yükümlüdür.
   
    c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
   
    (Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
   
    Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.



Yukarıda altı çizili bölümde de belirtildiği üzere ortak giderlere katılmayan kat maliklerine karşı diğer kat maliklerinden herhangi biri tarafından dava açılabilir veya doğrudan icra takibi yapılabilir. Kolay gelsin...