Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 07:12:45

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 534
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 372
Total: 372

Yeni kanun ile af mı geldi

Başlatan Okay KIR, 06 Ocak 2011, 16:48:12

« önceki - sonraki »

Okay KIR

sayın avukatım güncel yeni çıkan kanunla ilgili sormak isterim
Yeni çıkan kanun bir afmıdır medyadan izlediğimize göre sanki bir af gelmiş görüntüsü var
benim sormak istediğim nasıl bir kanundur ki 4-5 kişiyi öldürmüş suçlular hapisaneden çıkıyorlar
Bu kanun neyi değiştirdi kısaca bahsedebilirmisiniz çok teşekkürler

Avukat

Merhabalar. Bir af kanunu çıkmış değil. İktidarın yaptığı şey, herkesin şikayet ettiği ve AB normlarına da aykırı olan uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik yapmaktan ibaret bir şey. Bu değişiklik yıllar önce yapıldığı halde yürürlüğü 2010 sonuna kadar ertelenmişti, yani kanun vardı, başta yargı mensupları olmak üzere konuyla ilgili herkes tarafından biliniyordu, ancak henüz yürürlüğe girmemişti. Yürürlük süresinin yıllar sonraya bırakılmasındaki maksat da arada geçen süre boyunca mahkemelerde ve Yargıtay'da yaşanan gecikmeleri olabildiğince ortadan kaldırmaya dönük tedbirlerin alınmasını sağlamaktı. Ancak aradan geçen süre boyunca uzun yargılama sürelerinin kısaltılması sağlanamadığından ve Yargıtay'daki dosyalar arasında da 102. madde uygulamasına girecek dosyalara özel bir ayrıcalık tanınmadığından, hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadığı halde uzun yıllardır tutuklu olan kişilerin tahliye edilmelerine şahit olmaya başladık. Bu kişiler şayet yargılandıkları davada kesinleşen bir mahkumiyet alırlarsa, yeniden yakalanıp hapishaneye konulacak ve cezalarının kalan bölümünü çekeceklerdir. Yani ortada bir af kanunu bulunmamaktadır.

Şimdi benzer bir şeyin sizin başınıza geldiğini düşünün: Bir iftiraya uğradınız/bir kumpasa geldiniz, yani özetle masumsunuz, ancak hakkınızda ceza davası açıldı ve siz tutuklandınız. Hakkınızdaki yargılamanın uzun yıllara yayılmasını ve bu süre boyunca hapiste kalmayı ister miydiniz? Bunu sanırım kimse istemez. Meşhur bir sözdür: Gecikmiş adalet, adalet değildir. Dolayısıyla kanuni bir düzenleme yaparken kurunun yanında yaşlar da yansın diyemezsiniz. Başka bir örnek vereyim: Ceza Hukukunun evrensel bir ilkesi de "şüpheden sanık yararlanır" ilkesidir. Yani hakim bir kişinin %99 suçlu, %1 suçsuz olduğunu düşünüyorsa, bu ilke gereğince beraat kararı vermelidir. Zira bir masumun haksız bir şekilde hapse atılmasındansa hakkında yeterli delil bulunamayan ama gerçekte suç işlemiş olan bir çok suçlunun dışarıda gezmesi medeni ülkelerin tamamınca tercih edilmiştir, dinimiz açısından da durum böyledir. Dolayısıyla siz devlet olarak hiç kimseyi hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmadığı halde uzun yıllar hapiste tutma hakkına sahip değilsiniz. Devletin burada yapması gereken, adalet mekanizmasını hızlandırmaktan ibarettir. Aşağıdaki linkte konuyla ilgili haber ve değerlendirmeler bulunuyor. Konu özetle bu şekilde.

http://www.vekil.net/forum/guncel-hukuk-haberleri-paylasim-ve-yorum-bolumu/tutukluluk-suresini-sinirlayan-cmknin-102-maddesi-uygulamaya-giriyor/