Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 00:55:38

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 538
Total: 538

müteahhit bize yaıltıcı bilgi vererek daireyi sattı 3 yıl sonra yanılltığını anl

Başlatan abdulkadir çerçi, 25 Mart 2011, 15:43:30

« önceki - sonraki »

abdulkadir çerçi

sayın ilgili 2007 yılı mayıs ayında arma kent sitesinden bir daire aldım. Almadan önce satış eleman ve müdürüyle konuştuk. satılan evin önünde tek katlı bir daire büyüklüyünde satış ve idare ofisi var idi ve arka kısım o zaman bahçe gibi kullanılıgordu ve müteahhide ait oldoğu söyleniyordu. iler tarihte buraya bir market yapılacak deniyordu. ancak bize bu marketin yüksekliği 6 metre civarı olacak deniliyordu. benim aldığım daire A BLOKTA VE ZENİN HARİÇ 2.KAT YANİ ZEMİNLE 3.KAT OLUYOR. Ben gibi benim karşı komşuya ve bizlerin aşagısı 1.katlarada yani toplan 4 daireye aynı şekilde söyleyerek daireleri bizlere sattılar. Malatyada site yapan müteahhitler bakıyorum şimdi tabi satış ofis ve market leri binalar yapılmadan yapıyorlar ve konut alacaklardabakarak dairelerini alıyorlar. Bizim müteahhit firmada daireleri sattıktan sonra başladı. neyse başınızı ağrıtmayayım ben beş altı ay evvel bize satış yapan müdür ile karşılaştım. bakın yapacağınız yapı bizim dairenin önünü kapamasın bana söz vermiştiniz diye hatırlattığımda kayıt etme kapamayacak diye tekrar teyit etti daha öncede bizim hanım ile bu arkadaşın yanıda lafını etmiştik gene aynı sözü söylemişti. Hatta firmanın pazarlamacısı eleman halen çalışıyor bir defasında konuşurken bak satarken yapılacak market yada işyerinin yüksekliği 6 metreyi geçmeyecek dediniz yarın hukuki bir durum olusa sen söyledin inkar etmeyesin diye konuşunca ,bana söylenen o erol turan bey bize söylediği şekil neyse onu söylüyoruz nerde olsa doüruyu söylerim demişti. sonbaharda yapılacak marketin bahçeyide kapsayacak şekilde olacağını vede 2 kat oalcagı dedikodusu çıkınca komşulaela gidildi evet bahçe nin tamamı kaplanacak büyüklükt olacak ancak yüksekliği belli değil tek katlıda olur 2 katlıda denildi biz siz böyle demedinizmi dendiğinde hala evlerinizin önü kapanmayacak denip bizi gönderdşler. inşaat temeli atıldı erol beyle karşılaştık erol bey bu ne dedim çok büyük değilmi site için wvwt dedi bende şaşırdım ancak firma böyle dedi yapacak bir şey yok. peki yükseklik 7-7,5 mt olacak belediye projede 8,5 yazıyorda biz zeminden 7,5 belki 8 metresini kullanacağız. dedi ancak senin balkona kadar gelir dendi ben siz böyle söylemediniz ama satarken  sesi çıkmadı tabi. ben bu ara MÜTEAHHİT güç ar şirketinde mustafa beye ve diğer ortak firmaya e-posta çektim benim durumumda kendilerini koymalarını ve yol göstermeleri hususunda. Tık yok cevap bile verilmedi bugün karşı komşu avukatlarla görüşeceğini dava etmek istediğini ve komşularlada görüşeceğini benim ne yapmak istediğimi sordu bende avukatla görüşün bende sizinle beraber olurum diye cevap verdim.
Bana -bize ne tavsiye edersiniz dairelerimiz değer kaybetti veya edecek nasıl hareket etmeliyiz.
saygılarımla
Abdulkadir Çerçi

Avukat

Merhabalar. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesi aynen şu şekildedir:

    Tüketicinin Korunması ve aydınlatılması
   
     Ayıplı Mal
     Madde 4 - (Değişik: 6/3/2003-4822/4 md.)
   
     Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
   
     Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir.
   
     (Değişik üçüncü fıkra: 21/2/2007-5582/22 md.) İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı ve 10 uncu maddenin beşinci fıkrasına veya 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre kredi veren, ayıplı maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur. 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre kredi veren konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu teslim tarihinden itibaren 1 yıl süre ve kullandırdığı kredi miktarı ile sınırlıdır. Konut finansmanı kuruluşları tarafından 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre verilen kredilerin devrolması halinde dahi, kredi veren konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu devam eder. Krediyi devralan kuruluş bu madde kapsamında sorumlu olmaz. Ayıplı malın neden olduğu zarardan dolayı birden fazla kimse sorumlu olduğu takdirde bunlar müteselsilen sorumludurlar. Satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.
       
     Bu madde ile ayıba karşı sorumlu tutulanlar, ayıba karşı daha uzun bir süre ile sorumluluk üstlenmemişlerse, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda beş yıldır. Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler ise üç yıllık zamanaşımına tabidir. Bu talepler zarara sebep olan malın piyasaya sürüldüğü günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar. Ancak, satılan malın ayıbı, tüketiciden satıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz.
   
     Ayıplı malın neden olduğu zararlardan sorumluluğa ilişkin hükümler dışında, ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mallar hakkında yukarıdaki hükümler uygulanmaz.
   
     Satışa sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, imalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde "özürlüdür" ibaresini içeren bir etiket konulması zorunludur. Yalnızca ayıplı mal satılan veya bir kat ya da reyon gibi bir bölümü sürekli olarak ayıplı mal satışına, tüketicinin bilebileceği şekilde tahsis edilmiş yerlerde bu etiketin konulma zorunluluğu yoktur. Malın ayıplı olduğu hususu, tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde gösterilir.
   
     Güvenli olmayan mallar, piyasaya özürlüdür etiketiyle dahi arz edilemez. Bu ürünlere, 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hükümleri uygulanır.
   
     Bu hükümler, mal satışına ilişkin her türlü tüketici işleminde de uygulanır.


Konuyla ilgili bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde öncelikle mütahhit firmaya yukarıdaki kanun maddesi ve yaşanılan hadise çerçevesinde noter aracılığıyla ihtarname göndermenizi tavsiye ediyorum. Kolay gelsin...

abdulkadir çerçi

sayın ilgili;
öncelikle daha önce yazdığım yazıya cevabınızdan dolayı teşekkür ederim.
sizden aldığım bilgiden sonra ilimiz tüketici hakları derneğine aynı yazıya benzer bana söylenen şekil dışına konutun önüne yerden 6-6,5 metre yükseklikte değilde yerden 8-8,5  metre yüksekte market (iş merkezi) yapılmakta olduğunu bundan dolayı mağdur olduğumu ve konutun değerinin düştüğünü müraacatla şikayet dilekçesi verdim. Bana bugün şikayetim ile ilgili belgeleri getirdiğimde bu konuda ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını bana yazdılar. Bu belgeler nasıl olacak bilemiyorum.
Çünkü elimde tapu var.yapı halinde aldığım daire ve site ile ilgili sözleşmede yazılı konular hemen hemen yapılmış. Ancak önümüz bulunan inşaat firmasına ait olduğu söylenen arsanın üzerine yapıla iş merkezi ( market ) yüksekliği ile ilgili bir konu bu. Firmanın ön yol diye yazı var listede ancak önümüzde şimdi yol yok market inşaatı var. yüksekliği kendiler satarken söylemişlerdi 6 mt olacak balkonunuza ulaşması mümkün değil diye şimd yükseklik 8-8,5 metre . ben nasıl belgeleyeceğim.
Birde bunlar müteahhit ve varlıklı kimseler ne derece etkili olabilir bu konu. beni aydınlatıranız memnun olurum.Ben bir Emekli işçiyim. ömrümüzün geri kalan kısmını güzel ne havadar bir konutta geçirmek istemiştik. böyle oldu. Bana bu konuda bilgi sunarsanız mutlu olacağim.
SAYGI VE SEVGİLER
Abdulkadir çerçi
Not.Firma sahibi şu ara yurt dışında, onunlada bu konuyu görüşmem faydalı olurmu. ben mağduriyetimin telafisi için nasıl hareket edeyim

Avukat

Konuyla ilgili şahitleriniz varsa, özellikle de müteahhit firmada çalışmış olan kişiler lehinize şahitlik yapacaklarsa, durumu bu yolla ispatlamanız mümkün olabilir. Aynı iddia ile birden fazla taşınmaz malikinin müteahhit firmaya karşı dava açması daha inandırıcı olacaktır. Bu çerçevede delil elde edebilmek için müteahhit firmaya öncelikle bir ihtarname göndermeyi deneyebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi, konuyla ilgili bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum. Kolay gelsin...

abdulkadir çerçi

#4
SAYIN İLGİLİ BİZLERİ KIRMAYIP TAZILARIMIZA CEVAP VERDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. EVDEKİ EVRAKLARI KONTROL EDERKEN DAHA ÖNCE YAZMIŞ OLDUĞUM MÜTEAHHİT FİRMANIN YAZIŞMALARI ELİME GEÇTİ. BANA SÖZLEŞMEYİ 87.... TL OLARAK YAZMIŞLAR VE FATURATI DA O FİYATTAN KESMİŞLER OYSA BENDEN ALINAN PARA 93.....TL İDİ
BEN MÜTEAHHİY FİRMA SAHİBİYLE ÖNCEKİ KONUŞMALARI HATIRLATARAK BANA  YANLIŞ BİLGİ VEREREK BU DAİREYİ SAYMIŞ OLDUKLARINI.SÖZLERİNDE MARKET( İŞ YERİNİN) SATIŞ OFİSİ BİLEMEDİN 1-2 MATRE BÜYÜK VE YÜKSEKLİĞİNİN 6 6,5 MT OLACAĞININ SÖYLENDİĞİ OYSA YERDEN 8 MT VE UZUNLUÜUNUNDA BLOK YANİ İKİ DAİRENİN ÖNÜNDEN BÜYÜK OLDUĞUNU SÖYLEYİNCE BEN UMREDEYDİNM YENİ ANKARAYA GELDİM MALATYAYA GELDİĞİMDE GÖRECEĞİM DEDİ BENDE SATIŞ MÜDÜRÜYLE GÖRÜŞTÜĞÜMÜ SİZİNLE GELİNCE O DA BEREBERCE GÖRÜŞELİM  BEKLİYORUM DEDİM. BİRDE DAİREYİ ALIRKEN VERİLEN KROKİDE İŞ YERİ(MARKET)İN KONUME ALIŞ ANIMDA SATIŞ OFİSİ DİYE GEÇİYOR. FARKLI BİR ÇİZİMİ VAR YAPILANA GÖRE. BEN TALEBİMİ ŞU ŞEKİLDE YAPTIM BEN MAĞDUR OLDUM .DAİREMİN DEĞERİ DÜŞTÜ ZATEN EMEKLİ BİR İNSANIM. BANA YA YENİ PROJELERİ VAR ORADAN BİR DAİRE VEYA SİTEDE SATILIK DAİRELERİNDE EMSAL BİR DAİRE MAGDURİYETİM KADAR İNDİRİM YAPIN FARK OLURSA KABULÜM DEMİŞİM.ANCAK BUNA BİR ÇÖZÜM GETİRMEYİP REST ÇEKERLERSE BEN SÖZLEŞME VE FATURA İLE ÖDEME (BUNLAR BELGELİ) ARASINDAKİ FARKI 4 YILLIK VADESİYLE ALABİLİRMİYİM. ISLAK İMZALI KROKİLERİDE VAR BELGELİ.. AYRICA YANILTICI BİLGİ İLE STIN ALINAN DAİREMİN DEĞERİNİN DÜŞMESİ NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI  AÇABİLİRMİYİM  ... BENİ AYDINLATIRSANIZ MEMNUN OLURUM .TEKRAR TEKRAR TEŞEKKÜRLER