Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 04:24:17

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 375
Total: 375

Tahrip olmuş çekin geçerliliği

Başlatan Okay KIR, 30 Mart 2011, 16:40:12

« önceki - sonraki »

Okay KIR

İyi çalışmalar üstadım
elimde bir çek var ve çekin ufak bir kısmı kopmuş ancak yazılı yeri değil yani bilgilerin olmadığı bir kısmı geçersiz olur mu?
Bir çekin tahrip olduğunda hangi durumda çek geçersiz olur ? ne tür tahribatlar geçersizliğe neden olur ?
Saygılar

Avukat

İyi çalışmalar. Bir çekin gelişi güzel yırtılması, o çekin ödendiğine yönelik bir delil (yerine göre karine) oluşturur. Katlanmış bir çekin katlama yerlerinden yıpranma sebebiyle yırtılması ise çekin geçerliliği yönünden olumsuz bir etkiye sahip değildir (bu durumda çek geçerlidir). Çekin yazısız bölümlerinde bahsettiğiniz şekilde oluşan ufak bir kopma/yırtılma da bu kapsamda değerlendirilir. Ancak muhatap banka (bir ihtimal) bu durumu ileri sürerek çek bedelini ödemeye yanaşmayabilir. Bankadan ödeme alamazsanız bile süresinde bankaya ibraz edilmiş olan böyle bir çeke istinaden icra takibi yapabilirsiniz. Aşağıda konuyla ilgili emsal bir Yargıtay Kararı bulunmaktadır. Kolay gelsin...


T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi

E:1999/14229
K:1999/15633
T:03.12.1999

Yukarıda tarih ye numarası yazılı merci kararının müddeti icinde temyizen tetkiki borclu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 15.10.1999 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Takip dayanağı bononun yırtıldığı borclu tarafından ileri sürülmüş olup, bilirkişi raporunda da meblağ ve odeme günu kısımlarının yırtıldığı ve bantla yapıstırıldıgı tesbit edilmıştir. Senedin yırtılması odenmis olduğunun karinesidir. Bu nedenle alacağın tahsili yargılamayı gerektirdiğinden alacaklı yırtık senede dayanarak takip yapamayacagı cihetle itırazın bu nedenle kabulune karar vermek gerekirken yazılı gerekçeyle reddine karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.