Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 11:13:23

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 375
Total: 375

Çeklerdeki müdür sorumluluğu hak

Başlatan Resurrection, 13 Temmuz 2011, 18:52:47

« önceki - sonraki »

Resurrection

Merhaba ;

Sizlere bir sorum olacak olay şu şekilde

bundan 2 sene kadar önce ahmet ve mehmet adındaki 2 kişi bir şirket kurar sonrasında işletmelerine müdür olarak ali yi işe alırlar ali ticari sicil gazetesine görede tüm herşeyde yetkilidir ali şirkette 40 gün çalışır ve ssk si sadece 15 gün kadar yatmıştır fakat şirket sahibi ahmet ve mehmet mal alacağız ödememiz var diye şirket müdürü ali ye bir kaç yaprakta toplamda 700000 tl gibi bi tutarda çek kestirmiş imzaları ali ye attırmışlar fakat ahmet ve mehmet e ait çekler karşılıksız çıkmıştır ali şirkette müdürlük harici ortaklığı bulunmamasına rağmen  ali şu anda tutuklama kararı ile cezaevindedir bundan 2 3 sene önce olmuş olaydan ötürü şirkete veya şirket sahiplerine hiçbirşey olmayıp imzayı atan şirket müdürünün cezaevine gönderilmesi normal midir çıkış yolu yokmudur

İlginize teşekkürler


Avukat

Merhabalar. Limited şirketlerde müdür olmayan hissedarların (hisse oranı ne olursa olsun) karşılıksız çek suçundan sorumluluğu söz konusu değildir. Hissedar olsun veya olmasın limited şirketlerde karşılıksız çek suçunun muhatabı sadece şirket müdürüdür.

Alıntı Yapfakat ahmet ve mehmet e ait çekler karşılıksız çıkmıştır

Çekler şirkete değil de şahıslara mı ait? Yanlış ifade ettiğinizi zannediyorum. Şayet çekler şahıslara aitse, sorunun cevabı da doğal olarak farklı olacaktır.

5941 sayılı yeni Çek Kanunu'nun "Ceza sorumluluğu, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı" başlıklı 5. maddesinin ilk iki fıkrası aynen şu şekildedir:

MADDE 5- (1) Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak, hükmedilecek adlî para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamaz. Mahkeme ayrıca, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına; bu yasağın bulunması hâlinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının devamına hükmeder. Bu davalar, çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin yahut şikâyetçinin yerleşim yeri mahkemesinde görülür.

(2) Birinci fıkra hükmüne göre çek karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlü olan kişi, çek hesabı sahibidir. Çek hesabı sahibinin tüzel kişi olması hâlinde, bu tüzel kişinin malî işlerini yürütmekle görevlendirilen yönetim organının üyesi, böyle bir belirleme yapılmamışsa yönetim organını oluşturan gerçek kişi veya kişiler, çek karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlüdür.


Bahsettiğiniz durumda şöyle bir savunma yapılabilir: Her ne kadar davaya konu çekleri ben imzaladıysam da söz konusu şirkette görevim SSK kayıtlarından da anlaşılacağı üzere sadece 15 gün devam etmiştir; dolayısıyla çeklerin ibraz edildiği tarihlerde şirketle hiçbir bağım kalmamış olduğundan, kanundaki ifadesiyle "çeklerin karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlü olan kişi" konumunda değildim; denebilir. Fakat muhtmelen ticaret sicil kaydında çeklerin ibraz edildiği tarihlerde de şirketin müdürü olarak Ali görünmekteydi; bu durumda mahkeme sicil kayıtlarını esas alarak karar verecektir diye düşünüyorum. Kolay gelsin...