Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 19:01:38

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 452
Total: 452

Her yüz hâkimden 33'ü, her yüz savcıdan 8'i kadın

Başlatan kilimanjaro, 18 Ekim 2011, 12:57:05

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Her üç hâkimden biri kadın

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), aşırı iş yükü altındaki yargıda görev yapan hâkim ve savcıların kadro durumu ve cinsiyetlerine göre dağılımını rakamlarla belirledi. Kurulun ilk derece mahkemeleri ve yüksek yargıda görev yapan yargı mensuplarına dönük araştırması, yargıda kadın ağırlığının her geçen gün arttığını ortaya koydu. Rakamlara göre, kadınlar hâkimlik mesleğini savcılığa göre daha fazla tercih ediyor. Her yüz hâkimden 33'ü kadın. Savcılarda ise bu oran yüzde 8. Kurul'un istatistiklerine göre Türkiye genelinde 12 bin 47 hâkim ve savcı bulunuyor. Bu kişilerin 9 bin 119'u erkek, 2 bin 928'i kadın. Toplamda 7 bin 604 kişi hâkimlik yapıyor. Bunların 5 bin 46'sı erkek, 2 bin 558'i kadın. Rakamlar, savcılık mesleğini ise daha çok erkeklerin tercih ettiğini gösteriyor. Türkiye genelindeki 4 bin 443 savcının 4 bin 73'ü erkek, 370'i ise kadın.

Yargıtay Başkanı: Artık söz bitti, çalışma başladı

Yargıtay'daki iş yükünü azaltmak için yeni atanan hâkim ve savcılar meslek içi eğitim programına alındı. 'Dosya çok' diyen Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, "Adliyelerin ışıkları sönmesin, sabaha kadar yansın. Çalışalım arkadaşlar." dedi. Meslek içi eğitime katılan 234 hâkim ve savcı, Yargıtay hukuk ve ceza dairelerindeki çalışmalarda fiilen yer alacak. Çözüm bekleyen dosyaları okuyarak davaları hızlandıracaklar.

HSYK, Yargıtay ve Adalet Akademisi'nce hâkim ve savcılara yönelik meslek içi eğitim programı başladı. Açılışta konuşan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, iş yükü sorununun çözümü konusunda önemli mesajlar verdi. Kursa gelen hâkimlerden de yararlanacaklarını vurgularken, onlara dosya okutacaklarını söyledi. "Sizlerin sayesinde biz de dosyalarımızı eritmiş olacağız. Siz uzman olacaksınız, biz de dosya tüketeceğiz." diyen Kaynak, sözün bittiği, çalışmanın başladığı yerde olduklarına dikkat çekti.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yargıtay ve Türkiye Adalet Akademisi'nin işbirliğinde gerçekleşen "Yargıtay'ın işleyişine yönelik meslek içi eğitim programı" Ankara'da başladı. 30 Aralık'a kadar devam edecek eğitim programına, Türkiye'nin değişik yerlerinde görev yapan 123 hâkim ve 111 cumhuriyet savcısı katılıyor. Programda teorik eğitimin yanı sıra hâkim ve savcılar, Yargıtay hukuk ve ceza dairelerindeki çalışmalara fiilen katılacak, dosyalara ilişkin rapor hazırlayarak daire heyetlerine sunacak.

Meslek içi eğitim programının açılışında konuşan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, kursiyer hâkimlere verilecek eğitimin ardından, gerek Yargıtay üyelerinden gerekse tetkik hâkimlerden birinin nezaretinde, dosyaların okunacağını ve heyetlere sunulacağını, heyetlerin de kararlarını vereceğini ifade etti. Yargıtay'da dosya sayısının çok olduğunu kaydeden Kaynak, "Sözün bittiği yerdeyiz. Söz bitti, çalışma başladı. Yargıtay'daki bu dosyalar okunacak. Bu dosyaları hep beraber bitireceğiz." dedi. Memleketi Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine yaptığı ziyarette hâkimlerin 'dosya çok' dediğini hatırlatan Kaynak, "Adliyelerin ışıkları sönmesin, sabaha kadar yansın. Çalışalım arkadaşlar." çağrısı yaptı.

HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici de, hâkimlerin meslek öncesi ve meslek içi eğitimindeki eksiklikleri düzeltmeye çalıştıklarını belirtti. Yargıtay'da eğitim görecek hâkimlerin artık dosya inceleme, raporlama ve müzakereye sunma gibi görevlerinin de olacağını vurgulayan Hamsici, genç hâkimlere şöyle seslendi: "Dosyaların hangi basit sebeplerle bozulduğuna şahit olacak, adaletin nasıl geciktiğini görecek, Yargıtay'da biriken bilgi ve tecrübeden daha fazla istifade etmiş olacaksınız." Son yıllarda yargıyla ilgili çok değişiklikler yapıldığını, ancak bunun vatandaşa yansıması noktasında sıkıntının devam ettiğini belirten HSYK Başkan Vekili Hamsici, yargılamanın yine uzun sürdüğünü, davaların uzadığını ve zamanaşımına uğradığını kaydetti. Hamsici, bu sorunun çözümü için Yargıtay'a 200'ün üzerinde tetkik hâkimi ile 230 civarında kursiyer hâkim görevlendirdiklerini kaydetti.

HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ise dava sürelerinin uzun sürdüğüne dikkat çekerek, "Yasalarda sorun yok, uygulamada sorun var. Bu da iş yükünden kaynaklanıyor. Bunu eritebilirsek tutukluluk süreleri sorun olmaktan çıkacaktır." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1191880&title=yargitay-baskani-artik-soz-bitti-calisma-basladi
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.