Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 09:39:31

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 440
Total: 440

Alkollü ve Yaralamalı Trafik Kazası

Başlatan BlackBarcuda, 06 Aralık 2011, 20:25:43

« önceki - sonraki »

BlackBarcuda

Herkeze iyi akşamlar. Forumda yeniyim ve çok uzun zamandır düşünmekten içime korku sokan bir konuda bilgilerinizi almak istedim.
Öncelikle yaşım 21 ve üniversite öğrencisiyim.17/08/2010 Tarihinde 208 promil alkol ile yanımda kız arkadaşım var iken iki arabanın zor geçeceği bir dağ yolu gibi bir yerde virajı alamayıp karşı şeritten gelen arabaya çarptım. İfademde Azami hızı aşmadığımı ve arabanın yeni olup kaydığını toparlayamadığımı söyledim. Kız arkadaşım ve karşı taraftaki yolcunun kolu kırılıdı. Olay üzerinden 1 yıl geçtikten sonra kaskonun cezası ve karşı tarafın hastane ve araba masrafları ödendi. Bi kaç duruşmaya gidemedim çünkü okulda ders ve sınav zamanarına denk geldi. Ancak budurumu dosyamın bulunduğu yere gidip dilekçe ve savcıya imzalatarak dosyama koydurdum. Hakim 2 duruşmada da keşif yapılmasını istedi. İlkinde iptal oldu ikincisinde orada bulunup yeniden bizlerden ifade alındı. İlk araç kazam. Önceden hiç birkonuda hiç bir cezam veya sabıkam bulunmamakta. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 89/4, maddesinin 22/3, 53/6 maddesi ile yargılanıyorum. 17 Ocak Tarihinde duruşma olucak ve sanırım herşey sonuca bağlancak. Karşı tarafın tüm masraflarını karşıladık ve hala şikayetçiler bizden. Bu Mahkemede avukat tutmam gerekicekmidir? Hapis Cezası verilicek midir ve hapis yatıcakmıyımdır? Beni Aydınlatırsanız çok sevinirim.

Avukat

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Atalarımız, "bir musibet bin nasihattan evladır" demişler. İnşallah daha da kötü neticelenebilecek olan bu hadise, alkolle aranıza aşılmaz bir mesafenin girmesine vesile olmuştur...

Yargılamanıza konu olan Türk Ceza Kanunu'daki maddeler aşağıdaki gibidir:

Taksir

MADDE 22 - (1) Taksirle işlenen fiiller, Kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.

(2) Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun Kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.

(3) Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.

(4) Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir.

(5) Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir.

(6) Taksirli hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından, artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez; bilinçli taksir halinde verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir.

Taksirle Yaralama

MADDE 89 - (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;

a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,

b) Vücudunda kemik kırılmasına,

c) Konuşmasında sürekli zorluğa,

d) Yüzünde sabit ize,

e) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,

f) Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına,

Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.

(3) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;

a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,

b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,

c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,

d) Yüzünün sürekli değişikliğine,

e) Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine,

Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.

(4) Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(5) Bilinçli taksir hali hariç olmak üzere, bu maddenin kapsamına giren suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır. (Değişik 5. fıkra: 5560 - 6.12.2006 / m.5)

(5) Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır. Ancak, birinci fıkra kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikayet aranmaz. 

Güvenlik Tedbirleri
Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma

MADDE 53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin Kanuni sonucu olarak;

a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

b) Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan,

c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten,

Yoksun bırakılır.

(2) Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.

(3) Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluğunun uygulanmamasına karar verilebilir.

(4) Kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.

(5) Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet halinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet halinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar.

(6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet halinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.


Buna göre suçunuzun cezası, altı aydan üç yıla kadar hapistir. TCK.m.22/3 hükmü gereğince cezanız üçte birden yarısına kadar artırılacak, dolayısıyla hakimin takdirine ve kusurluluk durumunuza göre 8-9 ay ila 4-4,5 yıl arasında bir hapis cezası alacaksınız. Hakim elbette üniversitede öğrenci ve sabıkasız oluşunuzu nazara alacaktır. Duruşmalarda özellikle bu suç sebebiyle yeterince pişman olduğunuza dair bir gözlem de edinmişse, buna göre cezanın alt sınırlarından hüküm kuracaktır diye tahmin ediyorum. Suçun mağduru olan müştekilerin şikayetlerini geri almasını sağlayabilirseniz, bu durum da hakimin takdir haklarını kullanmasında lehinize olumlu bir hava estirecektir. Kolay gelsin...

zkngms

MERHABALAR

01.12.2011 TARİHİNDE YAKLAŞIK OLARAK 18:00 SAATLERİNDE BİR KÖY YOLUNDA KARŞI TARAF OTOMOBİLLE BABAM İSE MOTORSİKLETİYLE BİR KAZAYA KARIŞMIŞTIR. OTOMOBİLDE MADDİ HASAR VARDIR ANCAK YARALANMA YOKTUR. MOTORSİKLETTE İSE MADDİ HASAR VE SOL BACAKTA 3. DERECE PARÇALI KIRIK VARDIR. JANDARMA TARAFINDAN TUTULAN TRAFİK KAZASI TESPİT TUTANAĞINDA BABAM ASLİ KUSURLU OLARAK 7. MADDE YANİ ŞERİDE TECAVÜZ ETME GÖSTERİLMİŞTİR. ANCAK KARŞI TARAF YAKLAŞIK OLARAK OLAYDAN 2 SAAT SONRA YAPILAN ALKOL MÜAYENESİNDE 2.01 PROMİL ALKOLLÜ ÇIKMIŞ VE DİĞER KUSURLAR BÖLÜMÜNDE 48/5 ALKOLLÜ İKEN ARAÇ KULLANMAK VE 52/1-A ARAÇLARIN HIZLARINI TEPE ÜSTLERİNE GELİRKEN YAVAŞLATMAMAK SUÇLARINI İŞLEDİĞİ TUTANAK ALTINA ALINMIŞTIR. OTOMOBİLİN VE MOTORSİKLETİN TÜM EVRAKLARI TAMDIR. (EHLİYET , RUHSAT , KASK , SİGORTA GİBİ.) MOTORSİKLET SÜRÜCÜSÜ YANİ BABAM ŞERİT İHLALİ YAPMIŞ OLABİLECEĞİNİ BUNUN DA EN BÜYÜK NEDENİNİN ALKOLLÜ OTOMOBİL SÜRÜCÜSÜNÜN UZUN FARLARINI YAKARAK GELMESİ VE SELEKTÖR YAPMASINA RAĞMEN UZUN FARLARI KAPATIP KISA FARLARA GEÇMEMESİ OLARAK SÖYLEMEKTEDİR. VE ŞERİT İHLALİ YAPILDIĞI SÖYLENEN YOLDA HİÇ BİR YOL ÇİZGİSİ BULUNMAMAKTADIR. AYRICA ALKOLLÜ OTOMOBİL SÜRÜCÜSÜ OLAY YERİNDEN 44 METRE KAÇMAYA ÇALIŞMIŞ ANCAK TEKERİNİN PATLAMASI , ROT BALANSIN DAĞILMASI OTOMOBİL JANTININ YERİNDEN ÇIKMASI NEDENİYLE KAÇAMAMIŞTIR. BU DA NET BİR ŞEKİLDE JANDARMA TUTANAKLARINA GEÇMİŞTİR. AYRICA KAZA SIRASINDA BAŞKA BİR MOTORSİKLETTE OLAN YAKIN BİR AKRABAMIZ (AYNI ANDA AYNI YÖNE SEYREDİYORLAR ANCAK MOTORSİKLETLER FARKLI) KAZA YERİNE GELDİĞİNDE ALKOLLÜ ARAÇ SÜRÜCÜSÜ TARAFINDAN ARACI BEN KULLANIYORDUM YÖNÜNDE İFADE VERMESİ TEKLİF EDİLMİŞTİR. OLAYDAN SOONRA JANDARMAYA GİTTİĞİMDE BU OLAYI BİLDİĞİNİ AMA BUNU İSPATSIZ OLARAK TUTANAK ALTINA ALAMADIKLARINI SÖYLEDİ. ŞERİT İHLALİNİ NEYE GÖRE YAZDINIZ DİYE SORDUĞUMDA İSE MOTORSİKLET BU PATİKA YOLDAN BİLE GİDEBİLİR KENARA ÇEKİLMESİ GEREKİYORDU DEDİ. ANCAK HUKUKTA BİR KURAL YOK MUDUR ? HAYATIN GENEL AKIŞINA AYKIRILIK. KİM MOTORSİKLETLE BİR ARACIN ÜSTÜNE GİDER. BABAM BU ARADA 52 YAŞINDA VE  BABAMDA HERHANGİ BİR ALKOL YOKTUR. AYAĞI KIRIK OLDUĞU İÇİN TAM 3 AYDIR YATAKTA TEDAVİ GÖRÜYOR. MOTORSİKLET PERT OLMUŞ DURUMDADIR. ÇANAKKALENİN GELİBOLU İLÇESİNDE YAŞADIĞIMIZ İÇİN BURADAKİ İMKAN YETERSİZLİKLERİ NEDENİYLE GELİBOLU DEVLET HASTANESİ BABAMI ÇANAKKALE DEVLET HASTANESİNE SEVKETMİŞTİR. BABAMI ORAYA ÖZEL ARAÇLA GÖTÜRMEMİZ GEREKMEKTE AYAĞI KIRIK OLDUĞU İÇİN. BUNUN MALİYETİDE HER SEFER İÇİN KÖPRÜ ÜCRETİ + BENZİN PARASI 100 TL DİR. BİZ ŞİKAYETÇİYİZ VE UZLAŞMA İSTEMİYORUZ. SİZ OLSANIZ MADDİ MANEVİ NE YAPARSINIZ ? İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

fthoz91

arkadaslar kısa bi sure once bn aracımla seyir halindeyken motorsiklet bnm aracıma carptı ve hafif yaralandı trafik ekpleri tutanak tuttu ve karsı tarafta 166 promil alkollu cıktı mahkeme uzlaşma teklıf etti kabul ettim karsı taraf ne talep edebilir?bnde bi yaralanma falan yok.