Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 05:15:25

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 464
  • Online ever: 554
  • (18 Mayıs 2024, 06:22:10)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 232
Total: 232

Mal Paylaşımı (Veraset)

Başlatan Crazyman2012, 30 Mayıs 2012, 21:02:52

« önceki - sonraki »

Crazyman2012

Merhabalar.Babam 2008 Yılında vefat etti.Babamdan kalanlar mallar kardeşlerim ve annem arasında paylaşılmadı hepsi babamın üzerine kayitli  halen.ama kardeşlerimden biri borcuna karşılık senet verdi.seneti ödeyemedi.bu senet ödenmediği için herkesin payınamı  el konulur yoksa  sadece borclu olan kişinin  payımı alınır?bu senet mahkemeye verildikten sonra kardeşlerimiz arasında mal paylaşımı yapabilirmiyiz yoksa tüm mal varlığınamı el konuluyor?yardımcı olursanız cok sevinirim şimdiden  sonsuz teşekkürler.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBabam 2008 Yılında vefat etti.Babamdan kalan mallar kardeşlerim ve annem arasında paylaşılmadı hepsi babamın üzerine kayitli  halen.ama kardeşlerimden biri borcuna karşılık senet verdi.seneti ödeyemedi.bu senet ödenmediği için herkesin payınamı  el konulur yoksa  sadece borclu olan kişinin  payımı alınır?bu senet mahkemeye verildikten sonra kardeşlerimiz arasında mal paylaşımı yapabilirmiyiz yoksa tüm mal varlığınamı el konuluyor?

Öncelikle Allah babanıza rahmet eylesin ve başınız sağolsun diyorum. Babanızdan kalan mallar üzerinde iştirak halinde mülkiyet kuralları gereğince tüm mirasçılar hak sahibidir. Bu mirasçılardan birinin borçları yüzünde yapılacak icra takibinde sadece borçlu mirasçının hissesine düşen miras üzerine haciz koyulabilecektir. Ancak iştirak halinde mülkiyet kuralları gereğince hangi mirasçının ne kadarlık bir hisseye sahip olduğu açıkça belli olmadığından ve bu hisseler müstakilen bir tasarruf işlemine de konu edilemediğinden, alacaklı taraf, öncelikle icra hakimliğinden veraset ilamı alınmamışsa veraset ilamı almak için ve akabinde de haczedilen miras payının "ortaklığın giderilmesi" veya "iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi" yoluyla satışı için gerekli işlemleri takip etmek üzere yetki talep edecek ve verilecek yetki çerçevesinde işlemleri yapacaktır. Bu durumda genellikle icra hakimliğinden ortaklığın giderilmesi yoluyla hacizli miras payının satışı için yetki alınır (zira bir taşınmazın tamamının değil de bir kısım hissesinin cebri icra yoluyla satışı son derece zor olacaktır) ve taşınmaz izalei şüyu çerçevesinde satılarak paraya çevrilir, satış bedelinden satış masrafları düşüldükten sonra borçlu mirasçının hissesine düşen pay icra dosyasına aktarılır, kalan kısım ise diğer mirasçılar arasında miras hisseleri ölçüsünde paylaştırılır. Durum özetle bu şekildedir. Kolay gelsin...