Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 06:14:57

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 503
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 405
Total: 405

Davada verilen kararlar ve sonrası.....Lütfen yardım.

Başlatan Guardiola, 20 Haziran 2012, 17:41:38

« önceki - sonraki »

Guardiola

Merhabalar.
Efendim öncelikle kolay gelsin sizlere yaşadığımız bir mağduriyetle ilgili sorum olacak.

Abim ve eşi 1 yıl evli kaldılar ve abimin eşinin evi terketmesi sureti ile ve daha sonra telefonda boşanma davası aç ben senden hiç birşey istemiyorum tek celsede boşanırız diyerek anlaşmalarına rağmen daha sonra dava açılmasına müteakip yüksek meblağlarda paralar talep etmiştir. Boşanma gerçekleşti mahkeme abimin 10000 maddi 10000 manevi tazminatına ve öğretmen olarak çalışan eşine ayrıca 11000 tl tedbir nafakasına hükmetti. Dava görüldüğü sırada abim eşinin öğretmen olarak çalıştığını belgeleri ile beraber mahkemeye sundu.  Öncelikle abim görme kaybından dolayı çalışmıyor ve hiç bir geliri yok,, eşinin ise öğretmen olduğu için sabit bir geliri var karar normalmidir.

Diğer sorum ise abim geliri olmadığı için bu bedelleri ödeyemedi. Eşi ile birlikte oturduğu evde ikamet etmeye devam etmesine rağmen karşı taraf art niyetli bir şekilde babamın evini  birinci adres olarak göstermiş ve iki adrese de haciz göndermiştir. Abimin ikametgahı kendi adresinde olmasına ve orada yaşamasına rağmen babamın evine nasıl haciz geliyor bununla ilgili ne yapabiliriz.

Bu konuda hayli üzüntülüyüm zira  davalarda kadın tarafı her zaman daha avantajlı belkide Türkiye gerçeklerine göre doğru olan da bu ama inanın boşanma sebebi olaraka dayak,kumar,içki, geçim sıkıntısı vs gibi bir sorun bulunmadan bir kadının evi terketmesi karşılığı abim hakkında verilen bu karar ne derece doğrudur. Yaşlı annem ve babamın evine de haciz gidebilmesi ne kadar yasaldır.. Bu konuda çok mağduruz konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.

Saygılarımla..

Avukat

#1
Merhabalar.

Alıntı YapÖncelikle abim görme kaybından dolayı çalışmıyor ve hiç bir geliri yok,, eşinin ise öğretmen olduğu için sabit bir geliri var karar normalmidir.

Ağabeyiniz aleyhine maddi ve manevi tazminata hükmedildiğine göre, mahkeme, boşanmaya yol açan olaylarda ağabeyinizi kusurlu olarak kabul etmiş. Belirlenen maddi ve manevi tazminat tutarı anormal değil. Burada önemli olan boşanmaya yol açan hadiselerin gerçekten yaşanıp yaşanmadığı, şayet yaşanmışsa, olayların niteliği itibariyle kişiyi ne kadar derinden sarsabileceği/üzebileceği ve bu olaylarda gerçekten de ağabeyinizin bir kusurunun olup olmadığı. Ağabeyiniz kararı temyiz etmiş miydi? Aile ve şahsın hukukuna ilişkin ilamlar (=mahkeme kararları) kesinleşmeden icra edilemez (bu kararlara istinaden kesinleşmeden icra takibi yapılamaz). Kural olarak boşanma ilamı ile birlikte hükmedilen maddi ve manevi tazminat, boşanma kararının eklentisi olması sebebiyle boşanma ilamı kesinleşmeden icraya verilemez. Ancak boşanma yönünden kesinleşen karardaki maddi ve manevi tazminat alacakları için kesinleşme koşulu aranmaksızın icra takibi yapılabilir. Yani ağabeyiniz mahkemenin vermiş olduğu kararı boşanma yönünden değil de tazminat ve nafaka yönünden temyiz ettiyse, karar boşanma yönünden kesinleşir; ancak bu durumda boşanmaya bağlı olarak hükmedilen tazminat alacakları kesinleşmemiş olsa bile tazminata ilişkin alacaklar için karar kesinleşmeden de icra takibi yapılabilir. Konuyla ilgili Yargıtay kararları bu yöndedir.

Alıntı Yapayrıca 11000 tl tedbir nafakasına hükmetti.

Tedbir nafakası olarak bugüne dek birikmiş tutarı yazdınız galiba (11.000,00 TL). Aylık nafaka tutarının ne kadar olduğunu yazmamışsınız. Normalde asgari ücretin üstünde gelir getiren bir işte çalışan eş lehine nafakaya hükmedilmez. Ancak mahkeme bir takım özel sebepleri dikkate alarak bu yönde karar vermiş olabillir. Mahkemenin gerekçeli kararını dikkatle incelerseniz, mahkemenin niçin tazminata ve nafakaya hükmettiğini anlayabilirsiniz.

Alıntı YapDiğer sorum ise abim geliri olmadığı için bu bedelleri ödeyemedi. Eşi ile birlikte oturduğu evde ikamet etmeye devam etmesine rağmen karşı taraf art niyetli bir şekilde babamın evini  birinci adres olarak göstermiş ve iki adrese de haciz göndermiştir. Abimin ikametgahı kendi adresinde olmasına ve orada yaşamasına rağmen babamın evine nasıl haciz geliyor bununla ilgili ne yapabiliriz.

Anladığım kadarıyla iki adrese de icra dosyasından ödeme emri gönderilmiş. Normalde babanız, kendi evine gelen bu ödeme emrini icra dosyasına bu adresin oğluyla bir ilgisinin bulunmadığına dair bir üst yazının ekinde iade etmeliydi. Böyle bir iadenin yaşanmaması, eve hacze gelinmesini de tetiklemiştir denebilir. Hoş, böyle bir olay hiç yaşanmasaydı da alacaklının talebi üzerine babanızın evine yine hacze gelinebilirdi; burada önemli olan şey, hacze gidilen adreste borçluya ait eşya bulunup bulunmamasıdır. Şayet babanızın evinde bir kısım eşyalara haciz uygulandıysa ve haciz esnasında bu malların ağabeyinize ait olmadığı belirtilmedi ve haciz tutanağına bu yöndeki beyanlar geçirilmediyse, haczin öğrenildiği tarihten itibaren işleyecek yedi günlük hak düşürücü süre içinde haczi gerçekleştiren icra dairesinin bulunduğu adliyeye giderek icra mahkemesinde istihkak davası açmanız gerekecektir. İstihkak iddiasıyla ilgili detaylar için aşağıdaki linke tıklayınız:
http://www.vekil.net/forum/soru-cevap-ve-yardimlasma-bolumu/isyerinin-eski-sahibinin-borcundan-dolayi-icra/

Zor bir durum, Allah yardımcınız olsun...

Guardiola

Alıntı yapılan: Av. Yusuf Kaçar - 21 Haziran 2012, 20:07:32
Merhabalar.

Alıntı Yapayrıca 11000 tl tedbir nafakasına hükmetti.

Tedbir nafakası olarak bugüne dek birikmiş tutarı yazdınız galiba (11.000,00 TL). Aylık nafaka tutarının ne kadar olduğunu yazmamışsınız. Normalde asgari ücretin üstünde gelir getiren bir işte çalışan eş lehine nafakaya hükmedilmez. Ancak mahkeme bir takım özel sebepleri dikkate alarak bu yönde karar vermiş olabillir. Mahkemenin gerekçeli kararını dikkatle incelerseniz, mahkemenin niçin tazminata ve nafakaya hükmettiğini anlayabilirsiniz.

Efendim, öncelikle aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Bahsettiğimiz davanın gerekçeli kararında nafaka bağlanmasına neden olarak gösterilen bir açıklama yok. Genel olarak abimi haksız bulan bir açıklama ve sonucunda alınan kararlar belirtilmiş. Abimin eşinin 1000 tl maaşla çalıştığını belirtmemize rağmen bu nafakaya bir anlam veremedik. Şu an bu hususlarda verilen kararları temyiz ettik.


Alıntı Yap
Anladığım kadarıyla iki adrese de icra dosyasından ödeme emri gönderilmiş. Normalde babanız, kendi evine gelen bu ödeme emrini icra dosyasına bu adresin oğluyla bir ilgisinin bulunmadığına dair bir üst yazının ekinde iade etmeliydi. Böyle bir iadenin yaşanmaması, eve hacze gelinmesini de tetiklemiştir denebilir. Hoş, böyle bir olay hiç yaşanmasaydı da alacaklının talebi üzerine babanızın evine yine hacze gelinebilirdi; burada önemli olan şey, hacze gidilen adreste borçluya ait eşya bulunup bulunmamasıdır. Şayet babanızın evinde bir kısım eşyalara haciz uygulandıysa ve haciz esnasında bu malların ağabeyinize ait olmadığı belirtilmedi ve haciz tutanağına bu yöndeki beyanlar geçirilmediyse, haczin öğrenildiği tarihten itibaren işleyecek yedi günlük hak düşürücü süre içinde icra dairesine giderek icra dosyasına bir dilekçe sunmak suretiyle mutlaka istihkak iddiasında bulunmanız gerekiyor.

Efendim İcra memuru ve alacaklı vekili geldiğinde bu kadar raslantı olamaz ama abim de akşam yemeği için yanlarına gitmiş. Biz bu durumlara çok yabancı olduğumuzdan dolayı ne yapacaklarını bilememişler. Allah dan babam evin ve malların kendine ait olduğunu haciz tutanağına yazdırmış ama 1000 tl de cebinden para ödemiş. Şimdi dilekçe vermek için 7 gün içerisinde hangi icra müdürlüğüne gideceğimizin bir önemi var mı acaba yani herhangi bir icra müdürlüğünden istihkak iddiasında bulunabilirmiyiz. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim. Allah yar ve yardımcınız olsun.. Teşekkürler.

Avukat

Alıntı YapAllah dan babam evin ve malların kendine ait olduğunu haciz tutanağına yazdırmış

Bu beyan haciz tutanağına geçirildiyse sorun yok; ayrıca istihkak iddiasında bulunmanız gerekmez. Linkteki kanun maddelerini dikkatle okuyun. Bundan sonraki süreç hakkında kanunda yeterli açıklama mevcut. Kolay gelsin...