Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 06:15:45

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 503
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 410
Total: 410

ödünç verilen eşyanın çalınması

Başlatan kübra, 21 Haziran 2012, 17:25:33

« önceki - sonraki »

kübra

Ben komşuma kullanması için bir günlüğüne video kamera ve termosu ödünç vermiştim. Yanımda sadece şahit olarak 10 ve 11 yaşında iki çocuğum vardı. Getirmeyince ertesi gün öğrendimki kasıtlı olarak çalıp memleketine gitmiş. Benim gibi birçok kişiden fotoğraf makinesi cep telefonu gibi eşya ve paralarıda değişik bahanelerle ödünç alarak  iki çocuğuyla beraber kaçırmış. Büyük ihtimal paraya çevirdi. Ayrıca kayınvalidesinin evindeki eşyalarıda götürmüş. Eşi hapiste. Kamerayı eşim sıfır aldı ve verdiğimi kamera gelmeyince öğrendi. Bu şekilde dolandırılan kişilerle birlikte hareket etmek mi daha doğru olur? Bu şahıs ceza alır mı? Ceza alması için ne yapmam ve nereye başvurmam gerekir ?

Avukat

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun diyorum.

Alıntı YapBenim gibi birçok kişiden fotoğraf makinesi cep telefonu gibi eşya ve paraları da değişik bahanelerle ödünç alarak  iki çocuğuyla beraber kaçırmış.

Alıntı YapBu şekilde dolandırılan kişilerle birlikte hareket etmek mi daha doğru olur? Bu şahıs ceza alır mı? Ceza alması için ne yapmam ve nereye başvurmam gerekir ?

Birlikte hareket etmenizi tavsiye ediyorum. Size en yakın adliyeye birlikte giderek savcılığa suç duyurusunda bulunun. Savcılığın yapacağı soruşturma ve açılacak kamu davası neticesinde bu şahıs elbette ceza alacaktır. Savcı muhtemelen davayı Türk Ceza Kanunu'nun 155/1. maddesine istinaden açacaktır. Madde metni aşağıdadır. Kolay gelsin...



Güveni kötüye kullanma

MADDE 155. - (1) Başkasına ait olup da, belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi hâlinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

kübra

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Kameranın içinde çocuklarımıza ve sevdiklerimize ait birçok video ve fotoğraf vardı. Ceza verilirken bu bilgilerde değerlendirmeye alınır mı? Allah razı olsun. İyi çalışmalar dilerim.

Avukat

Alıntı YapKameranın içinde çocuklarımıza ve sevdiklerimize ait birçok video ve fotoğraf vardı. Ceza verilirken bu bilgilerde değerlendirmeye alınır mı?

Şikayetçi sayısının çokluğu, suça konu eşyaların sayısı ve değeri ve bahsettiğiniz türden özel durumlar, cezanın alt sınırı ile üst sınırı arasında hüküm kuracak olan hakimlerin takdir hakkını şüphesiz etkileyecektir...