Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 06:53:29

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 539
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 532
Total: 532

Çocuğun Basit Cinsel İstismarı (Tanık Konumu)

Başlatan Beyzavi, 24 Haziran 2012, 01:25:21

« önceki - sonraki »

Beyzavi

Öncelikle merhabalar hocalarım.

Ben 16 yaşımı doldurmak üzere olan Konya'da anadolu lisesinde okuyan 11.sınıf öğrenciyim. Sizlere akıl danışmak istedim olayımla ilgili.

Olay şudur; bir arkadaşım internet aracılığıyla bir kızla konuşuyor. Konuştuğu kız internet bulduğu değilde normal ortamdan biri yani bizimle aynı şehirde oturuyor.
Kız kameradan kaba bölgesini ve belinin üst tarafını açık bir vaziyette sergiliyor.
Arkadaşım olan şahıs ise bunu fotoğrafa alıyor ve bana gönderiyor. Herhangi bir istek veya herhangi birşey yok. Bende bu fotoğrafları kabul ederek kendi bilgisayarıma aktarıyorum. Fotoğrafları attıktan 3 ay sonra diğer bir arkadaşım yani 2. şahıs bana kızı soruyor ve karşılık olarak bende bu fotoğrafları o arkadaşıma yolluyorum. 2. şahıs fotoğrafları taşınabilir diskine kopyalayıp okula götürüyor. Okulda arama oluyor ve rehber hocası polise haber veriyor.

Mahkeme kağıdında adım TANIK olarak geçiyor ve diğer 1. şahıs yani fotoğrafları çeken ve fotoğrafların üzerinde kendisininde bulunduğu bariz olan arkadaşım suça sürüklenen çocuk olarak geçiyor.

Benim sormak istediğim nasıl bir savunma yapmalıyım? Mahkemeye giderken annenin veya babanın gelmesine gerek yok dediler fakat nasıl bir yol izlemeliyim? Ben olayda sadece tanığım fakat herhangi bir ceza alır mıyım?
Ben cezaevi ortamını biliyorum cidden kaldıramam kesinlikle geleceğe yönelik birçok planım var.

Lütfen bu konuda görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi anlatın hocalarım

Avukat

#1
Merhabalar. Bir musibet bin nasihattan evladır derler. Sizde de öyle olmuş. Bu olay vesilesiyle bundan sonraki hayatınızı Mevlana Hazretleriyle özdeşleşen bir kente ve bir Müslümana yakışır bir tarzda yaşayabilmenizi temenni ederek söze başlamak istiyorum.

Alıntı YapArkadaşım olan şahıs ise bunu fotoğrafa alıyor ve bana gönderiyor. Herhangi bir istek veya herhangi birşey yok. Bende bu fotoğrafları kabul ederek kendi bilgisayarıma aktarıyorum. Fotoğrafları attıktan 3 ay sonra diğer bir arkadaşım yani 2. şahıs bana kızı soruyor ve karşılık olarak bende bu fotoğrafları o arkadaşıma yolluyorum. 2. şahıs fotoğrafları taşınabilir diskine kopyalayıp okula götürüyor. Okulda arama oluyor ve rehber hocası polise haber veriyor.

Mahkeme kağıdında adım TANIK olarak geçiyor ve diğer 1. şahıs yani fotoğrafları çeken ve fotoğrafların üzerinde kendisininde bulunduğu bariz olan arkadaşım suça sürüklenen çocuk olarak geçiyor.

Benim sormak istediğim nasıl bir savunma yapmalıyım? Mahkemeye giderken annenin veya babanın gelmesine gerek yok dediler fakat nasıl bir yol izlemeliyim? Ben olayda sadece tanığım fakat herhangi bir ceza alır mıyım?

Öncelikle sanık değil de tanık olduğunuzdan emin olun. İddianameyi okudunuz mu? Okumadıysanız, acilen başından sonuna kadar okuyun. Şayet görüntüleri verdiğiniz arkadaşınız bu görüntüleri sizden aldığını veya görüntüleri ilk çeken arkadaşınız ilk olarak bu görüntüleri size verdiğini belirtmişse, bu durum sizin için de sıkıntı oluşturur. Sizin hakkınızda dava açılmadıysa, muhtemelen arkadaşlarınız sizi olayın dışında tutmuştur. Arkadaşlarınızın verdiği ifadeleri de mutlaka okumalısınız. Sonuç olarak davada tanık olarak ifade vereceğiniz kesinse yani sanık değilseniz, bu dava neticesinde ceza alma ihtimaliniz de yok demektir (tabi bu durum yeni ortaya çıkacak deliller ışığında daha sonradan sizin de hakkınızda soruşturma yapılmasını ve dava açılmasını engellemez). Tüm bu durumun net bir şekilde tespiti için de muhakkak dava dosyasının incelenmesi gerekir. Dosya incelendikten ve olayın karanlık tarafları ortaya çıkartıldıktan sonra nasıl bir yol izlemeniz gerektiği üzerinde ancak o zaman fikir beyan edilebilir. Arkadaşlarınız Türk Ceza Kanunu'nun 103. maddesine göre yargılanacak, 31. maddeye göre de cezalarda yaşla ilgili indirimler yapılacaktır. Maddelerin metni aşağıdadır. Kolay gelsin...



Çocukların cinsel istismarı

MADDE 103. - (1) Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel istismar deyiminden;

a) Onbeş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış,

b) Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar,

Anlaşılır.

(2) Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(3) Cinsel istismarın üstsoy, ikinci veya üçüncü derecede kan hısmı, üvey baba, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, sağlık hizmeti veren veya koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle gerçekleştirilmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Cinsel istismarın, birinci fıkranın (a) bendindeki çocuklara karşı cebir veya tehdit kullanmak suretiyle gerçekleştirilmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(5) Cinsel istismar için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması hâlinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

(6) Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması hâlinde, onbeş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.

(7) Suçun mağdurun bitkisel hayata girmesine veya ölümüne neden olması durumunda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

Yaş küçüklüğü

MADDE 31. - (1) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.

(2) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur. Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. İşlediği fiili algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı hâlinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde dokuz yıldan oniki yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde yedi yıldan dokuz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların üçte ikisi indirilir ve bu hâlde her fiil için verilecek hapis cezası altı yıldan fazla olamaz.

(3) Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde ondört yıldan yirmi yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde dokuz yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların yarısı indirilir ve bu hâlde her fiil için verilecek hapis cezası sekiz yıldan fazla olamaz. 

Beyzavi

Hocam baktım kağıda TANIK olarak geçiyor adım SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK'ta kızı soyan arkadaş.
Cevabınız için teşekkürler birşey olmaz herhalde.