Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 07:22:48

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 599
  • Online ever: 599
  • (Bugün, 05:32:26)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 429
Total: 429

Üniversiteyi Dava Etmek İstiyoruz.

Başlatan Serhat99, 30 Temmuz 2012, 20:06:11

« önceki - sonraki »

Serhat99

Merhabalar,

Ben ve bir grup arkadaşlarım Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda "HAZIRLIK SINIFI" öğrencisiyiz. Üniversiteye 2011 girişliyiz. Girdiğimiz yıl yönetmelikte hazırlık eğitimin zorunlu olduğu yazıyordu. 1 yıl hazırlık okuduktan sonra başarısız olan öğrenciler, 2. yılda hazırlığı tekrar ediyorlar ve yine başarısız olurlarsa YÖK tarafından türkçe eğitim veren aynı programa yoksa yakın bir programa kayıtları yapılıyordu. Fakat bu sene yönetim bir değişiklik yaptı. "2547 Sayılı yükseköğretim kanunun 49. maddesine göre hazırlık eğitimi 1 yıldır. Bu doğrultuda başarısız olanlara 2. yıl tekrar yapılmayacaktır." şeklinde bir duyuru yayınladı.

Bu zamana kadar ilk yılında kalan öğrenciler tekrar yapabiliyorken bizden bu hak alınıyor hemde biz girdikten sonra yapıyorlar bunu. Normalde bunun biz üniversiteye kayıt olmadan önce duyurulması gerekmez mi? Kaldı ki üniversite yönetimi bu değişikliği bizim 1. yıl bittikten sonra yayınlıyor. Şimdi biz kalan öğrenciler tekrar yapmayacağız ama sınavlara girecekmişiz. Derslere giremedikten sonra sınavların ne mantığı kalıyor? Ayrıca üniversite yönetimi ders içeriklerinde değişiklik yapmış, bize verilmeyen speaking derslerini 2012 eğitim yılında gelecek olan yeni öğrencilere vereceği için bizler kalırsak bu almayacağımız bu speaking dersinden de sorumlu olacağız.

İsteğimiz bu yapılan değişikliklerin biz üniversiteye girdikten 1 yıl sonra yapıldığından dolayı ve bir sonraki yıl yapılacak olan bu sınavlarda sorulacak olan soruların eğitimleri bize verilmediğinden, BU YÖNETMELİĞİN BİZLERİ KAPSAMAMASINI İSTİYORUZ.

Şimdi nereye nasıl bir dava açmamız gerekiyor. Biz öğrenciler bu davanın tüm masraflarını ödemeye hazırız yeter ki bu davayı kazanabilelim. Avukat abilerden yardımlarınızı bekliyoruz...

Avukat

Merhabalar. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 49. maddesi aşağıdadır:

Yabancı dil hazırlık eğitim - öğretimi

Madde 49 - Eğitim - öğretimini kısmen veya tamamen bir yabancı dilden yapan Yükseköğretim Kurumları, kaydını yaptıran öğrencileri, öğrenimde kullanılacak yabancı dilde bir yeterlilik sınavına tabi tutarlar. Yetersiz bulunan öğrenciler için esasları Yükseköğretim Kurulunca tespit edilecek, bir yıla kadar süreli, bir yabancı dil hazırlık öğrenimi uygulanır. Bu lisan öğreniminde başarılı olamayan öğrencilerin bu yükseköğretim kurumu ile ilişkileri kesilir.

Normal öğrenimin devamı süresince öğrencilerin yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesi için öğretim kurumlarınca gerekli önlemler devamlı şekilde alınır.


Sizin üniversiteniz, kanunda belirtilen yeterlilik sınavını, anlaşıldığı kadarıyla bir yıllık zorunlu eğitim uygulamasına dönüştürerek uygulamış. Bu uygulama esasen kanunun özüne aykırı olmuş. Zira yabancı dili yeterli olan kişiler ayırt edilmeksizin herkese zorunlu eğitim uygulanmasını hukuken savunmak mümkün değildir. Ancak bu yanlış uygulama mantığı içinde konuyu düşünürsek, sizin bir yıllık zorunlu eğitimden sonra yapılan sınavda yetersiz bulunmanız üzerine, tıpkı eski yönetmelikte belirtildiği gibi, size bir yıllık hazırlık okuma imkanının tanınmış olması gerekiyordu. Dolayısıyla halihazırda yapılan şey, yanlışı bir başka yanlışla ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Yeterlilik sınavı yapılmadan tüm öğrencilerin zorunlu eğitime tabi tutulması yanlıştı, zorunlu eğitimin daha sonradan sanki bir hazırlık eğitimiymiş gibi kabul edilerek mevcut öğrencilerin kazanılmış olan haklarının ihlal edilmesi de yanlış olmuştur.

Alıntı YapAyrıca üniversite yönetimi ders içeriklerinde değişiklik yapmış, bize verilmeyen speaking derslerini 2012 eğitim yılında gelecek olan yeni öğrencilere vereceği için bizler kalırsak bu almayacağımız bu speaking dersinden de sorumlu olacağız.

Bu durum, mevcut öğrencilere yapılan haksızlığı daha da derinleştirmiştir.

Alıntı Yapİsteğimiz bu yapılan değişikliklerin biz üniversiteye girdikten 1 yıl sonra yapıldığından dolayı ve bir sonraki yıl yapılacak olan bu sınavlarda sorulacak olan soruların eğitimleri bize verilmediğinden, BU YÖNETMELİĞİN BİZLERİ KAPSAMAMASINI İSTİYORUZ.

Şimdi nereye nasıl bir dava açmamız gerekiyor. Biz öğrenciler bu davanın tüm masraflarını ödemeye hazırız yeter ki bu davayı kazanabilelim. Avukat abilerden yardımlarınızı bekliyoruz...

Mevcut durumu ve 2012-2013 eğitim yılında verilecek olan hazırlık eğitimine katılma talebinizi dekanlığa yazılı bir dilekçeyle bildirin. Dilekçenize 60 gün içinde cevap verilmezse talebiniz reddedilmiş sayılacaktır. Cevap verilir ve talebiniz reddedilirse, bu işlem ve değişen yönetmelik maddesi aleyhine idare mahkemesine müracaat edilmesi mümkün hale gelecektir. Kolay gelsin...

Serhat99

Sn. Yusuf bey, öncelikle konuyla ilgilendiğiniz için size çok teşekkür ediyorum.

Sanırım bazı şeyleri anlatırken yanlış anlattım. Üniversiteyi kazanan öğrencinin bölümü " TAM " yada " KISMİ" olarak yabancı dilde eğitim veriyorsa, bu bölümü kazanan öğrenciye bir " yeterlilik sınavı" yapılıyor. Eğer 60 puanın üzerinde alırsa, direk bölümünden 1. sınıftan başlıyor. Eğer 60 puanın altında alırsa 1 yıl "ZORUNLU HAZIRLIK EĞİTİMİ" veriliyor. Eğitimin yılında yapılan sınavlarda sene sonunda başarısız sayılırsa, tercihe bağlı olarak yaz okula gitme hakkı tanınıyor. Eğer gitmez ise bekleyerek sene başındaki " YETERLİLİK" sınavına girerek geçmeye çalışır.

İşler bu noktada kopuyor. Eğer öğrenci bu sınavdan da geçemez ise, okulun eski yönetmeliğine göre " 1 YIL DAHA ZORUNLU HAZIRLIK EĞİTİMİ" uygulanıyordu. Okul bunu şimdi kaldırdığını söylüyor.
Eski yönetmelikte diyor ki;

"Hazırlık eğitim-öğretimine tabi öğrenciler
MADDE 4 – (1) Öğrencilerin eğitim-öğretime tabi tutulacakları hazırlık sınıfı türleri şunlardır:
a) Tamamen yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programların zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfları,
b) Kısmen yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programların zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfları,

Hazırlık eğitim-öğretim süresi
MADDE 5 – (1) Hazırlık sınıfı eğitim-öğretiminin normal süresi önlisans ve lisans öğrencileri için bir yıldır.
a) 4 üncü maddenin 1 inci fıkrasının (a) bendine göre, yabancı dil hazırlık sınıfı eğitim-öğretim sonunda başarısız olan öğrenciler bir yıl daha hazırlık eğitim-öğretimine tabi tutulurlar.
b) 4 üncü maddenin 1 inci fıkrasının (b) bendine göre, yabancı dil hazırlık sınıfı eğitim-öğretim sonunda başarısız olan öğrenciler bir yıl daha hazırlık eğitim-öğretimine tabi tutulurlar. İkinci yılın sonunda da başarısız olan öğrenciler, doğrudan birinci sınıfa geçiş yapar.


Şimdi bu biz okula başladığımızda bu şartlar geçerliydi. 1 yıl bittikten sonra okul tarafından duyuruda ise;

"2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 49. maddesine göre hazırlık eğitimi 1 yıldır. Bu doğrultuda 2012-2013 eğitim öğretim yılında yıl tekrarı yapılmayacaktır. Bu yüzden öğrenciler yaz okullarına devam edebilir veya yabancı dillerini kendi imkanlarıyla geliştirip öğrenim harçlarını yatırdıkları takdirde yeterlilik sınavına girebilirler."

İşte duyuru böyle, biz girdiğimiz yılda başarısız öğrenciye 1 yıl daha eğitim hakkı tanınırken. Şimdi öğrencilerden kendi imkanlarıyla dillerini geliştirip sadece sınava girmelerini istiyorlar. Üstelik sınav sistemini'de değiştirmeleri cabası.

Şimdi Yusuf bey, biz dilekçeleri nasıl yazmalıyız. Arkadaşlardan birinin yazıp sunması yeterli mi? yoksa tüm arkadaşlar hepimiz ayrı ayrı yazalım mı dilekçeleri. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor.



Avukat

Alıntı YapŞimdi bu biz okula başladığımızda bu şartlar geçerliydi. 1 yıl bittikten sonra okul tarafından duyuruda ise;

"2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 49. maddesine göre hazırlık eğitimi 1 yıldır. Bu doğrultuda 2012-2013 eğitim öğretim yılında yıl tekrarı yapılmayacaktır. Bu yüzden öğrenciler yaz okullarına devam edebilir veya yabancı dillerini kendi imkanlarıyla geliştirip öğrenim harçlarını yatırdıkları takdirde yeterlilik sınavına girebilirler."

Üniversite yönetmeliği değiştirmeden uygulamayı mı değiştirdi yoksa yönetmelik de eşzamanlı olarak değiştirildi mi, öncelikle bunu net bir şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Yönetmelik de değiştiyse, yeni yönetmelik maddesini de dikkate alarak bir değerlendirme yapmamız gerekecek.

Alıntı Yapİşte duyuru böyle, biz girdiğimiz yılda başarısız öğrenciye 1 yıl daha eğitim hakkı tanınırken. Şimdi öğrencilerden kendi imkanlarıyla dillerini geliştirip sadece sınava girmelerini istiyorlar. Üstelik sınav sistemini'de değiştirmeleri cabası.

Sınav sisteminin değiştirilmiş olması, yukarıda da belirttiğim gibi, mevcut öğrencilere yapılan haksızlığı derinleştirmiştir. Yani bu işte bir haksızlık olduğu aşikardır.

Alıntı YapŞimdi Yusuf bey, biz dilekçeleri nasıl yazmalıyız. Arkadaşlardan birinin yazıp sunması yeterli mi? yoksa tüm arkadaşlar hepimiz ayrı ayrı yazalım mı dilekçeleri. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor.

Ayrı ayrı dilekçe vermeniz gerekiyor. Dilekçe içeriği tamamen aynı olabilir. Dilekçede üniversiteye kayıt yaptırdığınızda geçerli olan durumu, yakın zamanda sınav sisteminde değişikliğe gidildiğini ve son yayınlanan duyuru ile haksızlığa maruz kaldığınızı ve kazanılmış haklarınızın ihlal edildiğini belirterek 2012-2013 eğitim yılında verilecek olan hazırlık eğitimine katılma talebinizi ifade edin. Dilekçeyi teslim ederken sizde kalacak nüshasına dilekçenin üniversite tarafından alındığını gösterecek şekilde üniversite tarafından kaşe/imza atılması yeterli olacaktır. Verilecek cevaba göre konuyu yeniden değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır. Kolay gelsin...