Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 07:22:01

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 599
  • Online ever: 599
  • (Bugün, 05:32:26)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 409
Total: 409

İzinsiz marka kullanımı sonuçları

Başlatan Umutsuz, 03 Ağustos 2012, 08:42:27

« önceki - sonraki »

Umutsuz

Bir marka ismini kullanıyorduk ancak hiç başkasının aldığını düşünemedik geçen hafta marka sahibi hiç bir ihtarname göndermeden bize direk mahkemeden dava açmışlar
Bu yapılan doğru mu? Önce ihtarname çekmeleri gerekmezmiydi ?
Not:Kullanılan marka herhangi ürün markası değil ve bilindik bir marka değil

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBir marka ismini kullanıyorduk ancak hiç başkasının aldığını düşünemedik geçen hafta marka sahibi hiç bir ihtarname göndermeden bize direk mahkemeden dava açmışlar
Bu yapılan doğru mu? Önce ihtarname çekmeleri gerekmezmiydi ?

Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de geçen konuyla ilgili hüküm aşağıdadır:

     Marka tescilinden doğan hakların kapsamı
   
     Madde 9 – (Değişik: 21/1/2009 – 5833/1 md.)
   
     Marka tescilinden doğan haklar münhasıran marka sahibine aittir. Marka sahibi, aşağıda belirtilen fiillerin önlenmesini talep edebilir:
   
     a) Markanın tescil kapsamına giren aynı mal ve/veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin kullanılması.
   
     b) Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal ve/veya hizmetlerin aynı veya benzeri mal ve/veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk tarafından, işaret ile tescilli marka arasında ilişkilendirilme ihtimali de dahil, karıştırılma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılması.

     c) Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsamına giren mal ve/veya hizmetlerle benzer olmayan, ancak Türkiye'de ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle tescilli markanın itibarından dolayı haksız bir yarar elde edecek veya tescilli markanın itibarına zarar verecek veya tescilli markanın ayırt edici karakterini zedeleyecek nitelikteki herhangi bir işaretin kullanılması.
   
     Aşağıda belirtilen durumlar, birinci fıkra hükmü uyarınca yasaklanabilir:
   
     a) İşaretin mal veya ambalajı üzerine konulması.
   
     b) İşareti taşıyan malın piyasaya sürülmesi veya bu amaçla stoklanması, teslim edilebileceğinin teklif edilmesi veya o işaret altında hizmetlerin sunulması veya sağlanması.
   
     c) İşareti taşıyan malın gümrük bölgesine girmesi, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması.
   
     d) İşaretin, teşebbüsün iş evrakı ve reklamlarında kullanılması.
   
     e) İşareti kullanan kişinin, işaretin kullanımına ilişkin hakkı veya meşru bir bağlantısı olmaması koşuluyla, işaretin aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde, alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük veya benzeri biçimlerde kullanılması.
   
     Markanın sahibine sağladığı haklar, üçüncü kişilere karşı marka tescilinin yayın tarihi itibarıyla hüküm ifade eder. Marka tescil başvurusunun bültende yayınlanmasından sonra gerçekleşen ve marka tescilinin ilan edilmesi halinde yasaklanması söz konusu olabilecek fiiller nedeniyle başvuru sahibi, tazminat davası açmaya yetkilidir. Mahkeme, öne sürülen iddiaların geçerliliğine ilişkin olarak tescilin yayınlanmasından önce karar veremez.


Bu maddeden de anlaşılacağı üzere, marka hakkı sahibi, mevcut bir ihlal karşısında önceden ihtarname göndermek gibi yola başvurmadan doğrudan doğruya dava açma yoluna da gidebilir, kanunda buna engel bir hüküm bulunmamaktadır. Kolay gelsin...