Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 10:20:59

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 515
Total: 515

Vekil temsil yetkisinin kötüye kullanılması tapu iptal ve tescil

Başlatan danışan, 17 Ağustos 2012, 13:14:24

« önceki - sonraki »

danışan

Kardeşim ile sahip olduğumuz şirketin tasfiye memuru olarak kardeşim tayin edildi.Tasfiye işlemleri sonucu aramızda bir özel protokol yaptık.Bu protokolde mal paylaşımının nasıl olduğu hangi fiyatlardan satış yapılacağı gibi unsurlar belirtildi.Daha sonra tasfiye memuru olan kardeşimin şirket gayrimenkullerini çok düşük bedelle önce oğluna sonra da kendi üzerine aldığını ve bu çok düşük bedeli bile şirket kasasına koymadığını öğrendim.Kendisi ile yapılan bu protokolleri de bir tartışma esnasında yırtarak artık bu sözleşmeler geçersiz diyerek çöpe attım.
Bu hususu öğrendikten sonra kendisine vekil temsil yetkisinin kötüye kullanılması ve tapu iptal davası açtım.Dava neticesinde keşif yapıldı.Gelen bilirkişi raporlarında fahiş fark unsuru mevcut.Gayrimenkullerin bilirkişi raporundaki değerleri ve dava açılış sırasındaki değerleri ile satış değerleri arasında 4 kat fiyat farklılığı gözüküyor.Ayrıca raporda oğluna ve sonra kendi üzerine satış yaptığı unsuru da belirtilmiş.
Dava dosyasına çöpe attığım yırtılmış protokolleri yapıştırmış bantlayarak fotokopi halinde sunmuş.Bu sözleşmeler geçerli midir?
Ayrıca bilirkişi raporuna süresi içinde itiraz da edilmedi.Bu rapor kabul edilmiş mi sayılır?
Bilgileriniz için teşekkür ederim.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapDava dosyasına çöpe attığım yırtılmış protokolleri yapıştırmış bantlayarak fotokopi halinde sunmuş.Bu sözleşmeler geçerli midir?

Sonradan parçaları bir araya getirilen sözleşmenin aslı mahkemeye sunulamadığı sürece mahkeme salt fotokopi şeklindeki bir belgeyi (siz böyle bir sözleşmeyi inkar ettiğiniz sürece) karar verirken dikkate almayacaktır. Sözleşme parçalara ayrıldığından, birleştirilip aslı mahkemeye sunulsa, bu bile mahkeme nezdinde ne derece etkili olur, tartışılır.

Alıntı YapAyrıca bilirkişi raporuna süresi içinde itiraz da edilmedi.Bu rapor kabul edilmiş mi sayılır?

Süresi içinde rapora itiraz etmeyen taraf raporu kabul etmiş olmaz; sadece itirazda bulunma ve yeniden rapor düzenlenmesini talep etme hakkını kullanmamış olur. İtiraz edilmemiş olsa bile mahkeme rapora aykırı bir karar verebilir (ancak bu oldukça küçük bir ihtimaldir). Hayırlı bayramlar dilerim...

danışan

Sn.Kaçar
Öncelikle sabırla sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Davada keşif hakim eşliğinde yapılıyor.Daha sonra keşifte bulunan bilirkişi tarafından rapor düzenleniyor.Raporda iddia ettiğim tüm unsurlar mevcut.Akrabaya satış ve fahiş fiyat farkı ile satış.Ayrıca bu kadar düşük bedelle satış sonunda bile tutarın şirket kasasına girmemesi.
Benim anlamak istediğim ,teknik bir konuda yapılan keşif sonunda düzenlenen bilirkişi raporunun
hakimin vereceği karardaki etkisidir.
Hakim bu raporu atlayarak karar verebilir mi?Düşük fiyat (fahiş fark) ve birinci derecede akrabaya satış unsuru ,iyiniyetin aranmayacağı bir yasal karine değil midir?
Saygılarımla.

Avukat

Alıntı YapBenim anlamak istediğim ,teknik bir konuda yapılan keşif sonunda düzenlenen bilirkişi raporunun hakimin vereceği karardaki etkisidir.
Hakim bu raporu atlayarak karar verebilir mi?

Teknik bir konuda karar verilmesi gerektiğinde (ki taşınmazın değerinin belirlenmesi ve satış bedelinin şirket kasasına girip girmediği hususlarının tespiti teknik bir konudur) hakim bilirkişi raporunu kaale almama gibi bir yola gidemez. Karşı taraf da rapora itiraz etmediğine göre... Ben belirttiğiniz şartlarda hakimin farklı bir değerlendirmeye gideceğine pek ihtimal vermiyorum. Bahsettiğiniz olayların zaten iyi niyetle de bir ilgisi yok. Yani kişi iyi niyetli olsa ve mahkeme de bu kişinin iyi niyetli olduğuna kanaat getirse, yine de bu durum sonucu etkilemeyecektir. Bununla birlikte dava dosyası incelenmeden bu tür konularda net bir görüş belirtilebilmesi mümkün olmadığı gibi doğru da değildir. Kolay gelsin...

danışan

Sn.Kaçar
Anladığım kadarıyla teknik bir konudaki bilirkişi raporları (ki keşif raporu ve gayrimenkullerin değer tespitleri teknik bir konu oluyor) hakim tarafından gözetilmek zorunluluğunda.Yani hakim bu tür raporları atlayarak karar veremiyor.Hakimler hukuksal konular hariç tarafların istemi doğrultusunda her daim bilirkişiye başvuruyor.
Yani şunu diyebilir miyiz?Teknik bir konudaki bilirkişi raporu lehinize ise dava sizin, aleyhinize ise kaybettiniz.
Saygılarımla.

Avukat

Alıntı YapYani şunu diyebilir miyiz?Teknik bir konudaki bilirkişi raporu lehinize ise dava sizin, aleyhinize ise kaybettiniz.

Rapora itiraz için haklı gerekçeleriniz varsa (gerektiğinde itirazın haklılığını çok daha güçlü şekilde mahkemeye anlatabilmek için konuyla ilgili özel bilirkişi raporu alınıp mahkemeye de sunulabilir) mahkeme bu tür itirazları da değerlendirerek başka bir bilirkişi(ler)den yeni bir bilirkişi raporu veya mevcut bilirkişi(ler)den ek rapor alma yoluna da gidebilir. İki rapor arasında çelişki varsa, gerektiğinde üçüncü bir rapor alınması da mümkündür. Rapora itiraz edilmediği (veya yapılan itirazı mahkeme haklı görmediği) sürece, evet, durum belirttiğiniz gibidir. Kolay gelsin...