Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 09:26:28

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 599
  • Online ever: 599
  • (Bugün, 05:32:26)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 467
Total: 467

Vatan Bilgisayara karşı hakkımı nasıl korurum?

Başlatan k4yzer, 21 Ağustos 2012, 18:45:19

« önceki - sonraki »

k4yzer

Selamlar, bilginize başvuracağım konu kısaca şöyle
10.08.2012 tarihinde, vatan bilgisayardaki kampanyalı, hızlı (ve ücretsiz)kargolu bir ürününü, kredi kartı ile, internet üzerinden, 3D-secure yöntemi ile satın aldım. Satış ve kart tahsilat teyidi bana ulaştı. Ve sitesindeki üyelik ekranımda siparişimin hazırlandığı, kayseri mağazasında olduğu yazıyordu. 11.08.2012 öğleden sonrasına kadar satışta kalan bu ürün, akşam saatlerinde tükendiğini takip ettim. Müşteri hizmetlerine kutu içeriği ve teslim tarihi hakkında yazılı olarak sorduğum sorulara, mesaj ile sorunsuz bana ulaşacağına dair itminan verici cevaplar aldım. 2 gün sonra sipariş durumunun internet/topkapı şeklinde değişmesi ile birlikte bu sefer telefonla aradım:"5 gün oldu ürünüm hızlı gönderi olmasına rağmen bana ulaşmadı" dedim. "Ürününüz kampanyalı ürün olması sebebiyle en geç 10 gün içinde elinizde olur" dediler. Ben de:"Satışta, sözleşmede, kampanya durunuz da yada mesajlarınızda bunu bildirmemiştiniz. Lütfen, daha fazla gecikme ve sorun yaşamak istemiyorum" diyerek telefonu kapattım.
17.08.2012 tarihinde kontrol ettiğimde, mail kutumda gördüğüm bir mail ile şok oldum:

Sn. Müşterimiz,
Siparişinize ait ASUS marka N56VZ-S4037V ürün stoklarımızda bulunmadığından ve tedarikçi firma tarafından da tedariki sağlanamadığından dolayı gönderimi gerçekleştirilememektedir. Ürün değişimi yada ücreti iadesi için  18.08.2012 tarihi saat 15.00 e kadar tarafımıza dönüş sağlamanız gerekmektedir. İstediğiniz taktirde aşağıda sunulan ürünle değişiklik yapabilirsiniz.
Dönüş yapmadığınız takdirde,ürün iptal işlemi gerçekleştirilip ücreti iadeniz yapılacaktır.(muadil ürünler arasında fiyat farkı oluşabilmektedir.oluşan ürün fiyat farkı bugün ki ödeme seçeneğine göre temin edilmektedir.)
Muadil ürün
http://www.vatanbilgisayar.com/productdetails.aspx?I_ID=60819
SAMSUNG NP530U4C CORE İ5 3317U-1.7GHZ-4GB-750GB+EXPRESS CACHE 24M-1GB GT620-14''-W7PR
Vatan Bilgisayar San. ve Tic. A. Ş.
-----------------------------------------------------
Tel        : 0.212.414 59 00 
Faks     : 0.212.665 09 42


      Satın aldığım, kartımdan ücreti tahsil edilen, siparişi teyit edilen, bana nasıl hangi yollarla geliyor olduğu bildirilen ürün satışı; muadil olduğu iddia edilen ürünü kabul etmezsem 1 gün içinde iptal olacaktı. Hemen bu durumla ilgili aradım. 3 farklı kişiyle görüştüm. Fakat hiçbir şekilde yardımcı olmadılar. Ve bu tavırlarını onlara açık ifadelerle onaylattım. Hukuki işlem hakkım olduğunu söyleyerek telefonu kapatmış oldular.
Süreçteki eksikler konusunda detay verebilirim. Yazdıklarımın çoğu mail yahut ekran görüntüsü şeklinde kayıt altındadır. Ben bu ürünü aynı fiyat ve ödeme koşullarıyla alma hakkına sahip miyim? Okuduğunuz için bile teşekkürler. Değerli fikirleriniz için şimdiden teşekkürler.

Avukat

Merhabalar. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yer alan konuyla ilgili hükümler aşağıdadır:

     Madde 5 - (Değişik: 6/3/2003-4822/6 md.)
   
     Üzerinde "numunedir" veya "satılık değildir" ibaresi bulunmayan bir malın; ticarî bir kuruluşun vitrininde, rafında veya açıkça görülebilir herhangi bir yerinde teşhir edilmesi halinde satıcı bu malların satışından kaçınamaz.
   
     Hizmet sağlamada da haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.
   
     Aksine bir teamül, ticarî örf veya adet yoksa, satıcı bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı veya ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz.
   
     Diğer mal satışı ve hizmet sağlama sözleşmelerinde de bu hüküm uygulanır.

     Mesafeli Sözleşmeler
     Madde 9/A- (Ek: 6/3/2003-4822/14 md.)
   
     Mesafeli sözleşmeler; yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan ve malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi veya ifası kararlaştırılan sözleşmelerdir.
   
     Mesafeli satış sözleşmesinin akdinden önce, ayrıntıları Bakanlıkça çıkarılacak tebliğle belirlenecek bilgilerin tüketiciye verilmesi zorunludur. Tüketici, bu bilgileri edindiğini yazılı olarak teyit etmedikçe sözleşme akdedilemez. Elektronik ortamda yapılan sözleşmelerde teyid işlemi, yine elektronik ortamda yapılır.
   
     Satıcı ve sağlayıcı, tüketicinin siparişi kendisine ulaştığı andan itibaren otuz gün içerisinde edimini yerine getirir. Bu süre, tüketiciye daha önceden yazılı olarak bildirilmek koşuluyla en fazla on gün uzatılabilir.
   
     Satıcı veya sağlayıcı elektronik ortamda tüketiciye teslim edilen gayri maddî malların veya sunulan hizmetlerin teslimatının ayıpsız olarak yapıldığını ispatla yükümlüdür.
   
     Cayma hakkı süresince sözleşmeye konu olan mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasının veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesinin istenemeyeceğine ilişkin hükümler dışında kapıdan satışlara ilişkin hükümler mesafeli sözleşmelere de uygulanır.
   
     Satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukukî işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve yirmi gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür.


Bu hükümler uyarınca satın aldığınız bilgisayarı fazladan bir ücret ödemeksizin satıcı şirketin derhal teslim etmesini isteme hakkına sahipsiniz. Şayet satıcı firma bu talebinizi ısrarla geri çeviriyorsa, tüketici mahkemesinde dava açarak da bu amacına ulaşabilirsiniz. Elbette açacağınız davanın karara bağlanması için geçecek olan yaklaşık bir yıllık süreyi de göze almalısınız. Bir yıllık süre ve çekilecek zahmete katlanmak mı daha mantıklı yoksa paranızı iade almak ya da muadil bir ürünü mü almak mı? Paranızı iade almak veya muadil bir ürünü almak bana göre daha mantıklı. Bunu yaparken elbette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı il müdürlüğüne konuyla ilgili şikayetinizi iletebilirsiniz. Karar sizin. Kolay gelsin...

k4yzer

Sayın Kaçar, öncelikle teşekkürler. Beni tek üzen taraf şu: Benim bu durumda hakkımı aramam, mahkeme kararının sonuçlanmasına kadar geçen süre içerisinde cihazın çok düşük bir model haline gelmesiyle sonuçlanacak.

Bu durumda ben o cihaza zaten kampanyalı da olsa o fiyatı vermem. Mahkemeye, Reis'e bunu anlatmanın bir yolu var mı? bilmediğim için de; mahkemeye gidipte haklı çıkmaya bile korkuyorum. Acaba ürün fiyatı 900liranın üzerinde olsa bile hakem heyetinden örnek bir karar alsam acaba süreç daha mı hızlı işler?

Düştüğüm durumu anladığınızı umuyorum. Yani bu hakkı 1-2 ay içinde almazsam zaten almanın maddi değeri kalmıyor. Her ne kadar bu yaptıkları yanına kâr kalsın istemesem de; bu tür teknolojik bir ürün için zamanım kısıtlı. Hem bana zaten parasıyla satacakları bir laptop olacak sürecin sonunda. Bu onlara vurulmuş bi darbe olmayacak. Mahkeme kararıyla satış yaptırmış olacağım.

Durum ve süreci değerlendirdiğinizde acaba yapılacak bir yol yok mudur? Ürün zaman aşımına uğramadan sonuçlandıracak.
Hukuki yollardaki trafik yüzünden, hiç yola çıkmayacağım yoksa.
Teşekkürler.

Avukat

Alıntı YapAcaba ürün fiyatı 900 liranın üzerinde olsa bile hakem heyetinden örnek bir karar alsam acaba süreç daha mı hızlı işler?

2012 Yılı için 1.161,67 TL'nin altındaki uyuşmazlıklarla ilgili hakem heyeti kararları ilam hükmündedir; yani tıpkı bir mahkeme kararı gibi hüküm doğurur. Bu rakamın üstündeki ihtilaflarla ilgili hakem heyetlerinin vereceği kararların tarafları bağlayıcı bir özelliği yoktur, sadece yapılacak bir yargılamada delil olarak dikkate alınır. Hakem heyetleri bir iki ay, en fazla üç ay gibi kısa bir süre içinde ihtilafı karara bağlıyor. İsterseniz şansınızı hakem heyetine müracaat ederek deneyebilirsiniz.

Alıntı YapDüştüğüm durumu anladığınızı umuyorum. Yani bu hakkı 1-2 ay içinde almazsam zaten almanın maddi değeri kalmıyor. Her ne kadar bu yaptıkları yanına kâr kalsın istemesem de; bu tür teknolojik bir ürün için zamanım kısıtlı. Hem bana zaten parasıyla satacakları bir laptop olacak sürecin sonunda. Bu onlara vurulmuş bi darbe olmayacak. Mahkeme kararıyla satış yaptırmış olacağım.

Durum ve süreci değerlendirdiğinizde acaba yapılacak bir yol yok mudur? Ürün zaman aşımına uğramadan sonuçlandıracak.
Hukuki yollardaki trafik yüzünden, hiç yola çıkmayacağım yoksa.

Satıcı firmaya, "Taraflar arasında kurulan alım-satım sözleşmesine aykırı olarak ürün teslimi taahhüdünüzü yerine getirmediğiniz için paramı iade almak istiyorum. Aynı ürünü piyasadaki başka bir firmadan temin edecek ve bunun için ödemem gereken ilave bedelin tahsili için de şirketinize karşı yasal yollara müracaat edeceğim." şeklinde bir ihtar gönderip paranızı iade alırsınız, sonra da piyasadan aynı ürünü satın alıp aradaki farkın iadesi için hakem heyetine müracaat edersiniz. Bu da alternatif bir başka yol olur. Kolay gelsin...

k4yzer

#4
Beylükdüzü/Yakupludaki Hakem heyetine gidip başvuru yapmak istediğimi söyledim fakat para iadesi dışında yardımcı olamayacaklarını söylediler. Kanunen ürünü onlara bulduramayız 3 4 aydan önce dediler.

Ama sizin söylediğiniz çok mantıklı hem 3 4 ay sonra aynı ürüne ben o ödemeyi yapıp demode olmuş bir ürünü almış olmam. Hem de dava sonuçlanınca, beni mağdur edip ödettikleri fazla parayı bana vermiş olurlar. Ben de bu süreyi bilgisayarı kullanarak geçiririm.

İhtarname için aynı metni kullanıyorum. Birazdan hakem heyetine gideceğim. Teşekkürler. Gelişmelerden haberar ederim.
-----------------
Eve şimdi geldim. Heyetinde onayı ile ihtarname örneği aldım. Sizin metninizi aynen ekleyerek gerekli değişiklikleri yaptım. Satış sözleşmesi, temin edileceğine dair taahhütlerinin resimlerini ve yazdığınız ilgili kanun maddelerini ek yaptım. Heyet en iyi ve kısa çözüm bunca delil üzerine uzlaşma olabilir diyor. İhtarname ellerine geçer geçmez size dönerler dediler. Dönüş olumsuz olursa; ben de o an hemen notebook'u başka bir yerden alıp fatura farkındaki talebi heyete sunacağım ve örnek karar isteyeceğim. İnş, heyetten çıkan kararla ödeme isteyeceğim. Eğer karara uymazlarsa mahkemeye heyet kararı ve dosyamla birlikte sevk isteyeceğim. Bilgisayarın son taksitini ödemeden paramı verseler yeter.
Her şey için çok teşekkürler. Süreçten adım adım haberdar edeceğim sizi. Umarım hayırla bir an evvel sonuç alırız.
-----------------
İhtarname ellerine geçeli 2 gün oldu. PTT'nin gönderi takip sisteminden teyit ettim. Fakat henüz geri dönmediler. Online/Mesaj formu olarak benzer bir yazıyı yazmış ve yolladığım posta ile ilişkilendirmiş olmama rağmen "yetkiliye söyleyeceğiz" demekten fazlasını yapmadılar.

Telefonla arayıp ayrıca takip ettirsem, sorsam "ihtarname çektim ne oldu? Cevabınız nedir?" diye, sürece bir katkısı olur mu?

Yoksa direk muadil ürünü alıp önce hakem heyetine, sonrasında mahkemeden kararları alıp gereğini yaptırmaya mı çalışmam daha doğru olacaktır?

k4yzer

Alıntı yapılan: k4yzer - 24 Ağustos 2012, 14:11:56
Beylükdüzü/Yakupludaki Hakem heyetine gidip başvuru yapmak istediğimi söyledim fakat para iadesi dışında yardımcı olamayacaklarını söylediler. Kanunen ürünü onlara bulduramayız 3 4 aydan önce dediler.

Ama sizin söylediğiniz çok mantıklı hem 3 4 ay sonra aynı ürüne ben o ödemeyi yapıp demode olmuş bir ürünü almış olmam. Hem de dava sonuçlanınca, beni mağdur edip ödettikleri fazla parayı bana vermiş olurlar. Ben de bu süreyi bilgisayarı kullanarak geçiririm.

İhtarname için aynı metni kullanıyorum. Birazdan hakem heyetine gideceğim. Teşekkürler. Gelişmelerden haberar ederim.
-----------------
Eve şimdi geldim. Heyetinde onayı ile ihtarname örneği aldım. Sizin metninizi aynen ekleyerek gerekli değişiklikleri yaptım. Satış sözleşmesi, temin edileceğine dair taahhütlerinin resimlerini ve yazdığınız ilgili kanun maddelerini ek yaptım. Heyet en iyi ve kısa çözüm bunca delil üzerine uzlaşma olabilir diyor. İhtarname ellerine geçer geçmez size dönerler dediler. Dönüş olumsuz olursa; ben de o an hemen notebook'u başka bir yerden alıp fatura farkındaki talebi heyete sunacağım ve örnek karar isteyeceğim. İnş, heyetten çıkan kararla ödeme isteyeceğim. Eğer karara uymazlarsa mahkemeye heyet kararı ve dosyamla birlikte sevk isteyeceğim. Bilgisayarın son taksitini ödemeden paramı verseler yeter.
Her şey için çok teşekkürler. Süreçten adım adım haberdar edeceğim sizi. Umarım hayırla bir an evvel sonuç alırız.
-----------------
İhtarname ellerine geçeli 2 gün oldu. PTT'nin gönderi takip sisteminden teyit ettim. Fakat henüz geri dönmediler. Online/Mesaj formu olarak benzer bir yazıyı yazmış ve yolladığım posta ile ilişkilendirmiş olmama rağmen "yetkiliye söyleyeceğiz" demekten fazlasını yapmadılar.

Telefonla arayıp ayrıca takip ettirsem, sorsam "ihtarname çektim ne oldu? Cevabınız nedir?" diye, sürece bir katkısı olur mu?

Yoksa direk muadil ürünü alıp önce hakem heyetine, sonrasında mahkemeden kararları alıp gereğini yaptırmaya mı çalışmam daha doğru olacaktır?
Pazartesi günü 1 hafta olacak. İhtarname üzerinden dava hakkına sahip olmam için notere gidip birşeyleri onaylatmam gerekiyor mu? Bir ücrete tabi mi?
Satış sözleşmesi, ürünün temin edileceğine dair bildirimleri, ihtarnamenin ellerine geçtiğine dair ptt sitesinden aldığım çıktı, alacağım muadil ürünün faturası. Bunlar dışında dosyaya eklemem gereken, kanaat oluşturacak bir şey var mıdır?

Avukat

Alıntı Yapİhtarname üzerinden dava hakkına sahip olmam için notere gidip birşeyleri onaylatmam gerekiyor mu? Bir ücrete tabi mi?

İhtarnamenin karşı tarafa tebliğ edildiğinden emin olun yeter. Bilahare sizde kalan ihtarname nüshasıyla birlikte notere giderek ihtarnameye tebliğ şerhinin eklenmesini istersiniz. Bu işlem ayrı bir ücrete tabi değildir.

Alıntı YapSatış sözleşmesi, ürünün temin edileceğine dair bildirimleri, ihtarnamenin ellerine geçtiğine dair ptt sitesinden aldığım çıktı, alacağım muadil ürünün faturası. Bunlar dışında dosyaya eklemem gereken, kanaat oluşturacak bir şey var mıdır?

Varsa e-posta yazışmalarını da ekleyin. Müşteri hizmetleri yetkilisiyle konuyla ilgili bir telefon görüşmesi yaptıysanız ve bu görüşme kaydedildiyse, dilekçenizde bu hususu da belirtin. Bu durumda ses kaydı şirketten talep edilecektir. Kolay gelsin...