Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 10:17:49

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 548
Total: 548

Aralık 2011 de çıkan işçi için haciz yazısı

Başlatan Ali ÇETİNKAYA, 24 Ağustos 2012, 14:27:46

« önceki - sonraki »

Ali ÇETİNKAYA

Aralık 2011 de çıkan işçi için haciz yazısı gelmiş işçi zaten Aralıkta 10 gün çalışmış şimdi zaten işyerimizde Aralık 2011 de 10 gün çalışmış ve çıkmış bir işçi için gelen kağıda cevap vermek zorundamıyız , işçi çıkalı 8 ay olmuş yazı yeni gelmiş inanın zaten kısıtlı personelle işimizi yapmaya çalışıyoruz birde birisini icra deiresine gönderirsek boşuna zaman kaybı
Gelen yazıya cevap vermezsek herhangi yaptırımı var mıdır?Teşekkürler

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapAralık 2011 de 10 gün çalışmış ve çıkmış bir işçi için gelen kağıda cevap vermek zorundamıyız

Cevap vermek zorundasınız.

Alıntı YapGelen yazıya cevap vermezsek herhangi yaptırımı var mıdır?

2004 Sayılı İcra İflas Kanunu'ndaki konuyla ilgili hükümler aşağıdadır:

     Maaş ve ücretlerin kesilmesinde usul :
     Madde 355 – Devlet işlerinde veya hususi müesseselerde bulunan borçlu memur veya müstahdemlerin maaş ve ücretlerinden kesilmesi için icra dairelerinden yapılacak tebligatın kanuni muhatapları haczin icra edildiğini ve borçlunun maaş ve ücreti miktarını nihayet bir hafta içinde bildirmeğe ve borç bitinceye kadar icra dairesinin tebligatı mucibince haczolunan miktarı tevkif edip hemen daireye göndermeğe mecburdurlar.
    Memurun maaş, ücret veya memuriyetinde yahut başka bir şubeden maaş almağı mucip olacak surette vukubulacak tebeddülleri ve hizmetine nihayet verildiği takdirde bu keyfiyeti de malmemuru veya daire amiri yahut hususi müesseselerin kanuni muhatapları derhal icra dairesine bildirmeğe ve ikinci halde haciz muamelesinden o şube veya amirini haberdar etmeğe mecburdur.
    Yukarıdaki maddeye riayet etmeyenler hakkında hükümler:
     Madde 356 – Yukardaki madde hükümlerine riayet etmemiş olanların kesmedikleri veya ilk vasıta ile göndermedikleri para ayrıca mahkemeden hüküm alınmasına hacet kalmaksızın icra dairesince maaşlarından veya sair mallarından alınır.
    Bunların borçluya kanun hükümleri dairesinde rücu hakkı vardır.
    Yukarki madde hükümlerine riayet etmiyen her hangi bir memur veya amir hakkında istenecek malümatın icra dairesine hemen verilmesi bunların mensup olduğu dairenin vazifesidir.
    Madde 357 - İcra dairesince kanuna göre yapılan tebliğ ve emirleri derhal yapmağa ve neticesini geciktirmeksizin icra dairesine bildirmeğe alâkadarlar mecburdur. Makbul sebep haricinde tebliğ ve emirleri yapmayanlar hakkında ait olduğu dairece tahkikatı evveliyeye hacet kalmaksızın Cumhuriyet Savcılığınca doğrudan doğruya takibat yapılır.
    Madde 367 - İcra veya iflâs dairelerinin borçlunun mevcuduna dair isteyeceği bütün malûmatı hakikî ve hükmî her şahıs derhal vermeğe ve talep halinde mevcudu bu dairelere teslime mecburdur.


Bu hükümler ve aşağıda yer alan emsal Yargıtay Kararı gereğince cevap vermezseniz, sanki bu şahıs çalışmaya devam ediyor gibi icra dairesine ödeme yapmak ya da başka yaptırımlara muhatap olmak zorunda kalabilirsiniz. Kolay gelsin...



T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 1981/12-587
K. 1983/649
T. 10.6.1983

"Taraflar arasındaki "Takibin iptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İstanbul 6. İcra Tetkik Merciince davanın kabulüne dair verilen 16.8.1979 gün ve 1979/1691-1979/633 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 10.12.1979 gün ve 3520-9388 sayılı ilamı:
( ..Şikayetçiye İİK.nun 355. maddesine uygun biçimde maaş haczi bakımından 10.1.1979 tarihinde çıkarılan tebligata cevap verilmemiş ve bunun üzerine alacaklı vekilinin isteği uyarınca bu şahıs nezdindeki telefona 20.31979 günü haciz konulmuştur. Bu işlemlere karşı 18.5.1979 tarihinde üçüncü kişi sıfatiyle bir borç olmadığının tesbiti ile işlemin iptali şikayet yolu ile talep edilmiştir. Bu durumda, icra memurluğunun son haciz işlemine karşı 7 gün içerisinde şikayet vuku bulmadığına ve olaya İİK.nun 89 ve 16/son maddelerinin uygulama olanağı bulunmadığına göre, şikayetin reddi gerekirken aksine düşünce ile isteğin kabulüne karar verilmesi isabetsizdir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkmece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen sebeplerden dolayı ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi."