Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 09:24:31

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 599
  • Online ever: 599
  • (Bugün, 05:32:26)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 440
Total: 440

ALKOLLÜ İKEN ARAÇ KAZASI YAPMA

Başlatan senigma77, 20 Eylül 2012, 14:16:14

« önceki - sonraki »

senigma77

Mart 2012 tarihinde bir trafik kazası geçirdim. Şöyleki;

O günlerde birtakım sıkıntılarım vardı, bazı günler alkol alıyordum fakat asla alkollü araç kullanmıyordum. (Önceki tarihlerde bir kez alkolden yakalandım fakat cezayı ödedim ve sürücü belgemi geri aldım(6 ay sonunda)). Yine akşam saatlerinde alkol aldım taa ki gece 00 a kadar sonrasında herhangi bir şey yemeyip ve içmeyip uyudum sabah uyanıp 9 sularında işe gitmek üzere evden arabayla çıktım. Ana caddeye çıkacağım sırada ara yoldan önüme aniden araç çıktı içinde 4-5 kişi vardı. Ben araca kendi aracımın burnundan karşı tarafın aracının ortasına çarptım. Önüme çıkan kişinin çıktığı yerde DUR levhası var geçiş hakkı bana ait. Daha sonra polis geldi tutanak tuttu ve alkol muayenesi yaptı, bende 1.73 promil alkol çıktı. Ehliyetime el koydular ve gerekli cezayı yazdılar, karşı tarafın aracında bulunan bir şahıs kafasını hafif şekilde cama çarpmış ve hastaneye götürdüler (fakat yürüyebiliyordu ve konuşabiliyordu çok hafif bir yaralanma) kaza tutanaklarına yaralamalı trafik kazası olarak geçti. Araçları kaldırdık karakola gittik hastaneden rapor çıktı ve sonrasında serbest brakıldım.

Birkaç gün sonra trafik kazası raporu çıktı şubeden raporu aldım. Raporda ASLİ kusur karşı tarafın 8, benim 0 ancak DİĞER kısmında 52/19 maddeye göre (alkol kusuru) var.

Şimdi cep telefonuma bir mesaj geldi, DURUŞMANIZ VARDIR GELMEDİĞİNİZ TAKDİRDE ZORLA GETİRİLECEĞİNİZ İHTAR OLUNUR. İZMİR DIŞINDA İKAMET EDİYORSANIZ MAHKEMEMİZİ ARAYARAK BULUNDUĞUNUZ YERİ AÇIKCA BİLDİRMENİZ RİCA OLUNUR. İFADENİZ ALINMADIĞI TAKDİRDE HAKKINIZDA YAKALAMA EMRİ ÇIKARILACAKTIR. Şeklinde;


Ben ilk defa Sulh Cezada yargılanacağımdan moralim çok bozuk ve korku içerisindeyim, buradan nasıl bir sonuç çıkar ve sicilime ne ölçüde yansır bilemiyorum.
Size bir avukat olarak beni aydınlatmanızı ve neler yapmam gerektiğini ne gibi sonuçlar doğurucağını sormak istiyorum. Yardımlarınız için minnettarım... Saygılarımla....

Avukat

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Bir musibet, bin nasihatten evladır derler. İnşallah sizin için bu şer gibi görünen kaza, belki de alkolü tümden bırakmak gibi hayırlı bir neticeye yol açar.

Alıntı YapŞimdi cep telefonuma bir mesaj geldi, DURUŞMANIZ VARDIR GELMEDİĞİNİZ TAKDİRDE ZORLA GETİRİLECEĞİNİZ İHTAR OLUNUR. İZMİR DIŞINDA İKAMET EDİYORSANIZ MAHKEMEMİZİ ARAYARAK BULUNDUĞUNUZ YERİ AÇIKCA BİLDİRMENİZ RİCA OLUNUR. İFADENİZ ALINMADIĞI TAKDİRDE HAKKINIZDA YAKALAMA EMRİ ÇIKARILACAKTIR. Şeklinde;

Öncelikle duruşmaya mutlaka gidin. Gitmenize engel teşkil edecek hastalık gibi haklı bir mazeretiniz oluşursa, mazerete ilişkin belgelerle birlikte bu durumu duruşma tarihinden evvel ulaşacak şekilde mahkemesine yazılı bir dilekçe ile mutlaka bildirin.

Alıntı YapBen ilk defa Sulh Cezada yargılanacağımdan moralim çok bozuk ve korku içerisindeyim, buradan nasıl bir sonuç çıkar ve sicilime ne ölçüde yansır bilemiyorum.
Size bir avukat olarak beni aydınlatmanızı ve neler yapmam gerektiğini ne gibi sonuçlar doğurucağını sormak istiyorum.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 48. maddesi ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 179. maddesi gereğince yargılanacaksınız. Fazla endişe etmenize gerek yok; yargılama bitinceye dek benzer bir suç işlemediğiniz ve duruşmalarda da hakime iyi bir görüntü verdiğiniz sürece hakim suçu sabit görse bile cezanın alt limitlerine yakın bir cezaya hükmedecektir ve bu cezayla ilgili olarak da Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesi gereğince hükmün açıklanmasının geri bıkarılması kararı verecek ya da cezayı TCK'nın 50 ve 51. maddelerine istinaden erteleyecek yahut para cezasına çevirebilecektir. Kanun maddeleri aşağıdadır. Kolay gelsin...


   Alkollu içki, uyuşturucu veya keyif verici maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı:
    Madde 48 – Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin kara yolunda araç sürmeleri yasaktır.
   (Değişik: 8/1/2003 - 4785/3 md) Uyuşturucu veya keyif verici maddelerin cinsleri ile alkollü içkilerin etki dereceleri ve kandaki miktarlarını tespit amacıyla, trafik zabıtasınca teknik cihazlar kullanılır. Tespit usulleri ve muayene şartları, Sağlık Bakanlığının görüşüne uygun olarak hazırlanacak yönetmelikte düzenlenir.
   Bu madde hükmüne uymayan sürücüler derhal araç kullanmaktan men olunur.
   (Ek: 17/10/1996 - 4199/20 md; Değişik : 21/5/1997 - 4262/4 md.) Toplu taşım araçlarında sigara içilemez. Sigara içenler hakkında 4207 sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun hükümleri uygulanır.
   (Değişik: 8/1/2003 - 4785/3 md) Yönetmelik ile belirtilen miktarların üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin, suçun işlendiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde; birinci defasında sürücü belgeleri altı ay süreyle geri alınır ve haklarında 265 300 000 lira para cezası uygulanır. İkinci defasında sürücü belgeleri iki yıl süreyle geri alınır ve haklarında 332 600 000 lira para cezası uygulanır ve bu sürücüler Sağlık Bakanlığınca, esas ve usulleri Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulurlar, eğitimi başarıyla tamamlayanların belgeleri süresi sonunda iade edilir. Üç veya üçten fazlasında ise, sürücü belgeleri beş yıl süreyle geri alınır ve altı aydan aşağı olmamak üzere hafif hapis cezası ile birlikte 532 600 000 lira hafif para cezası uygulanır. Ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar. Bu değerlendirme ve muayene sonrasında uygun görülenlere, geri alma süresi sonunda sürücü belgeleri iade edilir. Psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesinin yapılmasına dair esas ve usuller yönetmelikte gösterilir.
   (Değişik: 8/1/2003 - 4785/3 md) Uyuşturucu ve keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, eylemi başka bir suç oluştursa bile ayrıca, altı ay hafif hapis cezası ile birlikte 532 600 000 lira hafif para cezası uygulanır ve sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır.(1)
   _______________________
   (1) Anayasa Mahkemesinin 29/12/2011 tarihli ve E.: 2010/104, K.: 2011/180 sayılı Kararı ile bu fıkrada yer alan "...ve sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınır" ibaresi iptal edilmiş olup, Kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı 19/5/2012 tarihinden başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girmesi hüküm altına alınmıştır.

   Trafik güvenliğini tehlikeye sokma
    Madde 179 - (1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.
   (2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
   (3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

   Hükmün açıklanması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması
    Madde 231 – (1) Duruşma sonunda, 232 nci maddede belirtilen esaslara göre duruşma tutanağına geçirilen hüküm fıkrası okunarak gerekçesi ana çizgileriyle anlatılır.
   (2) Hazır bulunan sanığa ayrıca başvurabileceği kanun yolları, mercii ve süresi bildirilir.
   (3) Beraat eden sanığa, tazminat isteyebileceği bir hâl varsa bu da bildirilir.
   (4) Hüküm fıkrası herkes tarafından ayakta dinlenir.
   (5) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl(2) veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.
   (6) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
   a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması,
   b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
   c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,
   gerekir. (Ek cümle: 22/7/2010 - 6008/7 md.) Sanığın kabul etmemesi hâlinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez.
   (7) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükümde, mahkûm olunan hapis cezası ertelenemez ve kısa süreli olması halinde seçenek yaptırımlara çevrilemez.
   (8] (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Bu süre içinde bir yıldan fazla olmamak üzere mahkemenin belirleyeceği süreyle, sanığın denetimli serbestlik tedbiri olarak;
   a) Bir meslek veya sanat sahibi olmaması halinde, meslek veya sanat sahibi olmasını sağlamak amacıyla bir eğitim programına devam etmesine,
   b) Bir meslek veya sanat sahibi olması halinde, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına,
   c) Belli yerlere gitmekten yasaklanmasına, belli yerlere devam etmek hususunda yükümlü kılınmasına ya da takdir edilecek başka yükümlülüğü yerine getirmesine,
   karar verilebilir. Denetim süresi içinde dava zamanaşımı durur.
   (9) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Altıncı fıkranın (c) bendinde belirtilen koşulu derhal yerine getiremediği takdirde; sanık hakkında mağdura veya kamuya verdiği zararı denetim süresince aylık taksitler halinde ödemek suretiyle tamamen gidermesi koşuluyla da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.
   (10) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.)Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir.
   (11) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar. Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir.
   (12) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz edilebilir.
   (13) (Ek: 6/12/2006-5560/23 md.) Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde, bu maddede belirtilen amaç için kullanılabilir.
   (14) (Değişik: 23/1/2008 – 5728/562 md.) Bu maddenin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin hükümleri, Anayasanın 174 üncü maddesinde koruma altına alınan inkılâp kanunlarında yer alan suçlarla ilgili olarak uygulanmaz.

   Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar
    Madde 50 - (1) Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre;
   a) Adlî para cezasına,
   b) Mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle, tamamen giderilmesine,
   c) En az iki yıl süreyle, bir meslek veya sanat edinmeyi sağlamak amacıyla, gerektiğinde barınma imkanı da bulunan bir eğitim kurumuna devam etmeye,
   d) Mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle, belirli yerlere gitmekten veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklanmaya,
   e) Sağladığı hak ve yetkiler kötüye kullanılmak suretiyle veya gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranılarak suç işlenmiş olması durumunda; mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle, ilgili ehliyet ve ruhsat belgelerinin geri alınmasına, belli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanmaya,
   f) Mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla kamuya yararlı bir işte çalıştırılmaya,
   Çevrilebilir.
   (2) Suç tanımında hapis cezası ile adlî para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hallerde, hapis cezasına hükmedilmişse; bu ceza artık adlî para cezasına çevrilmez.
   (3) Daha önce hapis cezasına mahkûm edilmemiş olmak koşuluyla, mahkûm olunan otuz gün ve daha az süreli hapis cezası ile fiili işlediği tarihte onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş bulunanların mahkûm edildiği bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, birinci fıkrada yazılı seçenek yaptırımlardan birine çevrilir.
   (4) Taksirli suçlardan dolayı hükmolunan hapis cezası uzun süreli de olsa; bu ceza, diğer koşulların varlığı halinde, birinci fıkranın (a) bendine göre adlî para cezasına çevrilebilir. Ancak, bu hüküm, bilinçli taksir halinde uygulanmaz.
   (5) Uygulamada asıl mahkûmiyet, bu madde hükümlerine göre çevrilen adlî para cezası veya tedbirdir.
   (6) Hüküm kesinleştikten sonra Cumhuriyet savcılığınca yapılan tebligata rağmen otuz gün içinde seçenek tedbirin gereklerinin yerine getirilmesine başlanmaması veya başlanıp da devam edilmemesi halinde, hükmü veren mahkeme kısa süreli hapis cezasının tamamen veya kısmen infazına karar verir ve bu karar derhal infaz edilir. Bu durumda, beşinci fıkra hükmü uygulanmaz.
   (7) Hükmedilen seçenek tedbirin hükümlünün elinde olmayan nedenlerle yerine getirilememesi durumunda, hükmü veren mahkemece tedbir değiştirilir.
   Hapis cezasının ertelenmesi
    Madde 51 - (1) İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Bu sürenin üst sınırı, fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır. Ancak, erteleme kararının verilebilmesi için kişinin;
   a) Daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması,
   b) Suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması,
   Gerekir.
   (2) Cezanın ertelenmesi, mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi koşuluna bağlı tutulabilir. Bu durumda, koşul gerçekleşinceye kadar cezanın infaz kurumunda çektirilmesine devam edilir. Koşulun yerine getirilmesi halinde, hakim kararıyla hükümlü infaz kurumundan derhal salıverilir.
   (3) Cezası ertelenen hükümlü hakkında, bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere, bir denetim süresi belirlenir. Bu sürenin alt sınırı, mahkûm olunan ceza süresinden az olamaz.
   (4) Denetim süresi içinde;
   a) Bir meslek veya sanat sahibi olmayan hükümlünün, bu amaçla bir eğitim programına devam etmesine,
   b) Bir meslek veya sanat sahibi hükümlünün, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına,
   c) Onsekiz yaşından küçük olan hükümlülerin, bir meslek veya sanat edinmelerini sağlamak amacıyla, gerektiğinde barınma imkanı da bulunan bir eğitim kurumuna devam etmesine,
   Mahkemece karar verilebilir.
   (5) Mahkeme, denetim süresi içinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman kişiyi görevlendirebilir. Bu kişi, kötü alışkanlıklardan kurtulmasını ve sorumluluk bilinciyle iyi bir hayat sürmesini temin hususunda hükümlüye öğütte bulunur; eğitim gördüğü kurum yetkilileri veya nezdinde çalıştığı kişilerle görüşerek, istişarelerde bulunur; hükümlünün davranışları, sosyal uyumu ve sorumluluk bilincindeki gelişme hakkında üçer aylık sürelerle rapor düzenleyerek hakime verir.
   (6) Mahkeme, hükümlünün kişiliğini ve sosyal durumunu göz önünde bulundurarak, denetim süresinin herhangi bir yükümlülük belirlemeden veya uzman kişi görevlendirmeden geçirilmesine de karar verebilir.
   (1) 26/2/2008 tarihli ve 5739 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan "yaptırımın" ibaresi "tedbirin" olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
   (7) Hükümlünün denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hakimin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi halinde; ertelenen cezanın kısmen veya tamamen infaz kurumunda çektirilmesine karar verilir.
   (8] Denetim süresi yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirildiği takdirde, ceza infaz edilmiş sayılır.

senigma77

Hocam öncelikle cevabınız ve ilginiz için şükranlarımı sunuyorum. Karşı tarafın aracını yaptırma bedeli isterler mi? (8/8 kusurlu olan onlar) Yada şikayetçi olma durumlarında bu dedikleriniz yine geçerli olurmu? Birde hocam para cezasına çevrilirse ne kadar çıkar? Saygılarımla...

ozgur547

iyi günler  ben aracım la ana caddedem  ilerlerken kırmızı ışık ihlali yaptım tali yoldan çıkan araçla kaza yaptık ve bende 251 promil alkol var ( bu arada benim ilk ve son alkolüm oldu ) ve karşı tarafta 31 promil alkol vardı karşı taraf  benden davacı ve şikayetçi olmadı, karşı tarafta yaralı yoktu ama ben yaralandım hastaneye kaldırdılar mahkeme neye karar verir trafik polisleri kusur oranını belirtmediler ama kamera görüntülerine ulaşamadık diye sonradan dosyaya  görüntüler koyuldu sonuç ne olur bende polisim bu arada hapis cezası veririlerse mesleğim gidecek elimden