Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 09:32:59

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 627
  • Online ever: 627
  • (Bugün, 09:30:51)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 668
Total: 668

Tespit Davaları

Başlatan soleda, 08 Kasım 2012, 02:05:49

« önceki - sonraki »

soleda

Tespit davalarının akabinde açılacak diğer davalara etkisi nedir? genelde tespit avalarında çıkan sonuçlar aynen dikkate alınır mı? red olma şansı nedir ?

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapTespit davalarının akabinde açılacak diğer davalara etkisi nedir? genelde tespit avalarında çıkan sonuçlar aynen dikkate alınır mı?

Konuyla ilgili Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yer alan hükümler aşağıdadır. Tespit davası, genelde delil tespiti dışında işleve sahip değildir. Tespit davasında ortaya çıkan deliller bu davanın akabinde açılacak davalarda elbette dikkate alınır ancak tespit davasında diğer davalardan farklı şekilde deliller tartışılmadığından, bu davada elde edilen deliller de kesin etkili değildir ve bir yönüyle tartışmaya açıktır. Örneğin bir tespit davasında bilirkişi raporunu dosyaya sunar ve tespit davası böylelikle hedefe ulaşmış olur; karşı taraf bu rapora itiraz etse bile tespit davasında istisnalar hariç yeniden inceleme yapılmasına karar verilmez ancak daha sonradan açılacak davada bu bilirkişi raporuna pekala itiraz edilebilir ve yapılacak yeni bilirkişi raporunda da tam aksi kanaate ulaşılması her zaman için ihtimal dahilindedir.

Alıntı Yapred olma şansı nedir ?

Tespit davasının kanunda belirtilen şartları varsa davanın red edilmesi de mümkün değildir. Zaten yukarıda da belirttiğim gibi, bu dava ile maddi gerçek araştırılmaz, sadece acilen toplanması/kayıt altına alınması gereken deliller toplanmış olur. Kolay gelsin...


    Tespit davası
    Madde 106- (1) Tespit davası yoluyla, mahkemeden, bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının ya da yokluğunun yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilir.
    (2) Tespit davası açanın, kanunlarda belirtilen istisnai durumlar dışında, bu davayı açmakta hukuken korunmaya değer güncel bir yararı bulunmalıdır.
    (3) Maddi vakıalar, tek başlarına tespit davasının konusunu oluşturamaz.

    Belirsiz alacak ve tespit davası
     Madde 107 - (1) Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
    (2) Karşı tarafın verdiği bilgi veya tahkikat sonucu alacağın miktarı veya değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda davacı, iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın davanın başında belirtmiş olduğu talebini artırabilir.
    (3) Ayrıca, kısmi eda davasının açılabildiği hâllerde, tespit davası da açılabilir ve bu durumda hukuki yararın var olduğu kabul
    edilir.