Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 11:27:33

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 648
  • Online ever: 648
  • (Bugün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 687
Total: 687

Banka Kefilliği Mağduriyeti

Başlatan brax, 06 Aralık 2012, 15:17:13

« önceki - sonraki »

brax

Merhaba arkadaşlar.

2003 Yılında birisine kefil oldum,3000 TL olarak çekilmiş olan kredinin ödenmemesi yüzünden şuanda zor durumdayım. Borç uzun zamandır tahsil edilemediğinden Varlık yönetim şirketine devir edilmiş, bu şirket  asıl borçluyu bulamadığını söyleyerek beni sürekli arıyor,işin ilginci artık tehtid etmeye de başladılar,asıl borçluyu bende bulamıyorum kayıp! Asıl borçlu kişi emekli bir öğretmen. Varlık yönetim şirketi 3000TL. olarak alınan krediyi benden 60000TL./65000TL. gibi bir faizle birlikte tahsil edeceklerini söylüyorlar. Sizden yardımcı olmanızı istediğim konular:

1- Asıl borçlu olan kişinin maaşına neden haciz konulmuyor da sürekli ben rahatsız ediliyorum, kişi maaşını alıp elini koluna sallıyor neden üzerine gidilemiyor?
2- 3000TL. olarak alınan kredi şuanda 60000TL. olarak faiz ile birlikte alınması yasalmıdır?
3- Ben kefil olarak bu durumda ne yapmalıyım, yasal olarak hangi yolları izlemeliyim.

Lütfen arkadaşlar bu konularda bana yardımcı olmanızı bekliyorum.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapAsıl borçlu kişi emekli bir öğretmen.
Alıntı Yap1- Asıl borçlu olan kişinin maaşına neden haciz konulmuyor da sürekli ben rahatsız ediliyorum, kişi maaşını alıp elini koluna sallıyor neden üzerine gidilemiyor?

Hukuken emekli maaşı üzerine haciz konulamaz. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun "Devir, temlik, haciz ve Kurum alacaklarında zamanaşımı" başlıklı 93. maddesinin 1. fıkrası aynen şu şekildedir:

MADDE 93 - (DEĞİŞİK FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/56)
Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. (EKLENMİŞ İBARE RGT: 28.02.2009 RG NO: 27155 MÜKERRER KANUN NO: 5838/32) Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.


Buna göre emekli maaşı, nafaka borçları ile SGK tarafından takip edilen prim borçları dışında haczedilemez. Dolayısıyla anlattığınız olayda kredi borcuna istinaden emekli maaşına haciz uygulayabilmesi hukuken mümkün değildir.

Alıntı Yap2- 3000TL. olarak alınan kredi şuanda 60000TL. olarak faiz ile birlikte alınması yasalmıdır?

Faiz hesabı çok büyük ihtimalle yanlış yapılmış. 2003'te 3.000,00 TL olarak alınan kredinin şu anda 60.000,00 TL olması pek mümkün değil. Dolayısıyla size karşı icra takibi başlatıldığında, icra müdürlüğünden size bir ödeme emri gönderilecektir; bu tebligatı aldığınız zaman tebliğ tarihinden itibaren işleyecek yedi günlük itiraz süresi içinde ana parayı ödeyerek faize mutlaka itiraz edin. Kredi sözleşmesinde belirtilen faiz oranını biliyorsanız, ana paraya eklenmesi gereken faiz miktarını hesaplayarak talep edilen faizin tamamına değil de haksız olan kısmına (bu kısmı itiraz dilekçesinde açıkça belirterek) itiraz edersiniz; böylelikle açılacak bir itirazın iptali davasında aleyhinize avukatlık ücretine karar verilmesini önlemiş olursunuz (bu durumda kabul ettiğiniz faizi de ödemeniz gerekecektir). Şayet zaman kazanmak sizin için daha önemliyse, fazladan ödeyeceğiniz avukatlık ücretini de göze alarak faizin tamamına da itiraz edebilirsiniz.

Alıntı Yap3- Ben kefil olarak bu durumda ne yapmalıyım, yasal olarak hangi yolları izlemeliyim.

Size karşı bu borcu ödemeniz yönünde icra takibinden önce ihtarname gönderilirse, buna karşı menfi tespit davası da açabilirsiniz ancak yukarıda belirttiğim icra takibine itiraz prosedürü daha basit ve masrafsız bir yol olduğundan, bana sorarsanız bu şekilde hareket etmeniz daha sağlıklı bir yol olur. Bu arada icra müdürlüğünden gönderilecek tebligat sizin MERNİS'te kayıtlı adresinize gönderilecektir; dolayısıyla MERNİS adresinizden farklı bir adreste yaşıyorsanız, hak kaybına uğramamak için adres bilgilerinizi güncellemenizi önemle tavsiye ederim. Kolay gelsin...

brax