Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 15:28:24

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 648
  • Online ever: 648
  • (Bugün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 473
Total: 473

İşyerin'de darp ve tehdit

Başlatan eser2011, 07 Nisan 2013, 22:42:10

« önceki - sonraki »

eser2011

HAyırlı akşamlar.  Resmi olarak 2012 ocak ayından itibaren çalışmış olduğum otelde son mart ayı içerisinde işten çıkartılmak istendim. Bir sürü de tutanak tutuldu. çayı 4 değilde 6 fincan atarak demliyorum, yarım saat olan yemek yeme süresini daha önce zehirlendiğim ve zorlayamadığım için geç yediğimden dolayı yine bi tutanak, ehliyetsiz olmama rağmen yazın sürekli olarak araç kullandırttılar fazla mesailerle, ama sırf tutanak olsun diye ehliyetsiz araç kullandığıma dair tekrar tutanak tutuldu. olay sırasında ehliyetim yoktu, sadece dosyaya sahiptim. Bu olaylardan sonra hemen gidip ehliyetimi aldım. göstermemi istediler, ancak ehliyete sahip olduğum için işe alınmamıştım ve beyan etme zorunluluğum olmadığı için göstermedim. Benim iznim olmadığı halde ve yasal izinleri olmadığı halde, personel özlük dosyasından kimlik bilgilerimi kullanarak sorgulama yaptırtmışlar. bununla ilgili şahidim var. sürekli olarak ta tehdit ediliyorum. özelliklede müdür tarafından, Bi an önce kendine iş bul git yoksa seni üzücem, istifanı yaz hemen çık git falan diye. her seferinde kamera kaydı ile emniyete söylemek le tehdit ediyor. artık umrumda da değil ederse etsin. ama hafta sonralı 12 saat çalışıtırıyorlar, bende bu gün 1 saat bi gecikme yaşadım. bununla ilgili olarak hemen tutanak tutuldu, bende o zaman 8 saat çalışırım deyip saat 4 çıkmak isteyip, yasal olarak 8 saati söyleyince patron kameraların görmediği bi köşeye çekip boğazıma yapıştı. Sen kendini ne sanırıyorsun, kaç paralık adamsın, seinin tazminatını veririm ama senden fazlasıyla çıkartırım. kafanı gözünü patlarım, hatta bu akşam eskişehiri terk et olum dedi. üstünede  insanın sabrını zorlamayın, canımı sıkarsan, kafana bi tane sıkarım, gider paşa paşada yatarım hatta gider çingenlere para veriip yaptırırım kimse anlamaz gibi tehditler savurdu. müdürle birlikte üstüme yürüdüler. olaya bi arkadaş şahit, zaten arayada o girdi. ancak uzun yıllardır onlarla çalıştığı için benim yannımda yer almaz.  otele gitmeye şu an korkuyorum. ama çalışmaktanda mutluyum,  sonuçta insanız hatalarımız olacak, ama bu denli tehditten sonra çıkmak istiyorum. tazminatım olduğu için vede  maddi durumum zor olduğu için de kendim çıkmak istemiyorum ne yapabilirim...  bu tehditler olmasada yıldırmaya çalıştıklarına dair bi arkadaşım var bu konuda şahitlik yapabilecek.  onada baskı sonucu istifa ettirdiler. şu an işe gitmemek için ne yapabilirim.  kendimi nasıl güvence altına alabilirim? HAyırlı akşamlar tekrardan

Avukat

Merhabalar. Noterden bir ihtarname gönderin ve hem istemediğiniz halde fazla mesai yaptırıldığını (fazla mesai ücretiniz ödenmiyorsa, bu durumu da belirtin) hem de son yaşanan hadiseyi açıklayarak bu olaylar sebebiyle iş akdinizi İş Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince haklı nedenle ihbarsız şekilde feshettiğinizi, tazminat haklarınızın ödenmemesi halinde yasal yollara müracaat edeceğinizi, şikayet haklarınızı saklı tuttuğunuzu belirtin. Ödeme yapılmazsa da işverene karşı dava açın. Aşağıda konuyla ilgili İş Kanunu'nun 24. maddesinin tam metni bulunuyor. Kolay gelsin...


     İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
     Madde 24 - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
     I. Sağlık sebepleri:
     a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
     b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
     II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
     a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
     b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
     c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.   
     d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
     e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
     f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
     III. Zorlayıcı sebepler:
     İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.