Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 14:47:43

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 361
Total: 361

İcra daire ve mahkemeleri ek binaya taşınan Ankara'ya yeni adliye yapılacak

Başlatan Avukat, 09 Mayıs 2013, 02:34:03

« önceki - sonraki »

Avukat

Konuyla ilgili Oya Armutçu'nun Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan köşe yazıları aşağıdadır:

Yeni Adliye AOÇ'ye

Yaz kararnamesi ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen Fethi Şimşek'in başını kritik soruşturmalar kadar adliye binası da ağrıtacak.

200 dönümlük arazi tahsis edildi

Sıhhiye'deki Adliye'den icra mahkemeleri ve müdürlüklerinin geçmişte Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Yenimahalle yolu üzerindeki binaya taşınması sorunu çözmeye yetmedi. Yeni Başsavcı Şimşek'in öncelikli idari konusu bina sorunu olacak. İbrahim Ethem Kuriş, halefi Şimşek'e bina projesi bırakarak gitti. Bu projeye göre halen Ankara merkez sebze ve meyve hali olarak kullanılan mevkide büyük bölümü Atatürk Orman Çiftliği'ne ait olan 200 dönümlük arazi yeni adliye için tahsis edilecek. Arazi tahsis ve devir işlemleri ise son aşamaya geldi.

100 GÜVENLİK KAMERASI

Kuriş, Başsavcılığı döneminde Başsavcı vekili Nuri Yiğit'le birlikte adliyenin acil sorunlarının çözümlenmesi için yoğun mesai yaptı. Son üç yılda, icraların taşınması dışında, hakim savcı odaları, duruşma salonları, kütüphane, konferans salonu, tuvaletler yenilenirken, güvenlik amacıyla x-ray cihazları, kapı dedektörleri değiştirildi. Adliye koridorlarındaki ve dış çevredeki kamera sayısı 58'den 100'e çıkarıldı. Bina sorunu ise alınan tedbirlere rağmen çözülemedi. Soruşturmanın gizliliği ilkesine aykırı olduğu halde iki savcının birlikte çalıştığı odalar, aile mahkemesi taraflarıyla yer sıkıntısı yüzünden çevredeki pastanelerde görüşme yapılmak zorunda kalınması yeni bina projesini zorunlu hale getirdi. Yeni adliye binası için farklı bir çalışma yöntemi belirleyen hakim-savcı ve personelle toplantı ve anketler yapan dönemin Başsavcısı Kuriş, çalışma raporu hazırlattı. Adalet Bakanlığı'na da sunulan rapor "Yeni adalet sarayı çalışma raporu"ndaki çarpıcı tespitler bakın şöyle:

ÜÇTE BİRİ BOŞTU

"Adalet Sarayı binası başlangıçta büyüklüğü nedeni ile 1/3'ünü dolduramadığı halde artan nüfus yoğunluğu ve proje eksiklikleri nedeni ile günümüzde maalesef yetersiz hale gelmiştir. Başkent olmasına rağmen batı ülkelerinde örneğine hiç rastlanmayan şekilde birden fazla cumhuriyet savcısı ve hakim aynı odada hizmet vermek zorunda kalmıştır. Mevcut binanın hizmete girmesinden bu yana geçen 23 yıllık süre geçmiş olup ilk on yıldan itibaren bina yetersiz hale gelmiş ve günümüzde ise artık ek binalarla hizmet vermeye çalışılmaktadır.

OMUZ OMUZA SORUŞTURMA

Cumhuriyet savcıları büyüklüğü 13-16 metrekare arasında değişen odalarda üstelik ikişer kişi oturarak görev yapmaları nedeni ile yürütülen soruşturmalarda aynı anda ifade alınması gerektiğinde, soruşturmanın tarafları küçücük odalarda birbirlerine omuz omuza yakın vaziyette bulunduklarından birbirlerinin soruşturma konularından zorunlu olarak haberdar olmaktadırlar. Bu nedenle en az 24 metrekare büyüklüğünde güneşten yeterince yararlanılan aydınlık tek kişilik odalarda görev yapmaları hedeflenmektedir.

PASTANE GÖRÜŞMELERİ

Halen Aile ve Çocuk Mahkemeleri'nde görev yapan psikolog ve pedagogların, uzlaşma bürosunda görevlendirilen uzlaştırmacıların yeterli sayıda oda bulunmaması nedeni ile aile bireyleri ile ya da taraflarla resmi görüşmelerini Sıhhiye'deki çeşitli pastanelerde yaptıkları görülmektedir. Uygun fiziki mekanlarda yapılamayan görüşmeler nedeni ile adli işlemlerde sağlıklı sonuçlara ulaşılamamaktadır. Bu nedenle psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, uzlaştırmacı gibi görevlilerin görüşmelerini rahatlıkla yapabilecekleri görevlendirdikleri ünitelerin yakınında mekanlarda çalışmalarının sağlanması hedeflenmektedir. Toplantı sırasında açık ofis şeklinde yerleştirme yapılması ancak yeterli sayıda özel görüşme odalarının planlamada yer alması kararlaştırılmıştır.

BAĞIMSIZ GİRİŞLERİ OLAN BİNALAR

Yeni adalet sarayı vizyonunda yapılması hedeflenen hizmet binalarının tahsis edilen alanın müsait olması nedeni ile birbirinden bağımsız girişleri bulunan ancak gerektiğinde birbirleri ile bağlantılı olan ve bu bağlantılar arasında kartlı sistem ile geçiş yapılabilen mimari olarak yan yana ancak fonksiyonel olarak bütünlük arzeden bir yapı hedeflenmektedir."

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23225264.asp



Baro'dan Adliye'ye 'ek bina' önerisi

Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara Hali'ne yeni bina yaparak taşımayı planladığı Adliye binasıyla ilgili Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, "taşınmasın, ek bina yapılsın" önesinde bulundu.

Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, Adliye binasının taşınması yerine, arkasındaki kamu arazilerinden birine ek bina yapılıp tünel ve köprülerle mevcut binaya bağlanması önerisinde bulundu. Feyzioğlu, şunu da ekledi:
"Bütün devlet kurumları üzerlerine düşeni yerine getirseler ve adliyelerde avukatları üvey evlat olarak görmeseler, sorunlar kolaylıkla çözülür. Adliye'den icra daireleri yerine savcılık taşınmalıydı."
Başkan Feyzioğlu ile Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara Hali'ne yeni bina yapılarak taşınması planlanan Ankara Adliyesi'ni ve Baro'nun bu taşınma sürecine bakışını konuştum. Bakın hangi değerlendirmeleri yaptı:

NELER YAPABİLECEĞİMİZİ PLANLADIK

Ankara Adliyesi'nin taşınması konusunda, doğrudan doğruya ben Baro Başkanı sıfatıyla ve Yönetim Kurulu üyelerimiz ile birlikte sayın Cumhurbaşkanı'na konuyu arz ettik. Sayın Meclis Başkanı'na gittik, Adalet Bakanı'na ilettik ve Ankara Adliyesi'nin taşınması planlanan Ankara Hali'nde de esnafla bir araya gelerek bunu önlemek amacıyla neler yapabileceğimizi görüştük, planladık.

YAKIN GELECEKTE TAŞINMA OLMAZ

Taşınma konusu gündeme geldiği günlerde bir yandan da Ankara Adliyesi'nde büyük bir onarım ve yenileme faaliyeti gerçekleşti. Açıkçası, Adliye'nin çok büyük masrafla baştan aşağı yenilenmesi karşısında taşınmanın da yakın gelecekte olmayacağı anlaşılıyor.

EN KOLAY ÇÖZÜM EK BİNA

En kolay akılcı çözüm ise, Adliye'nin arkasında kamuya ait olan büyük arsalardan birine ek bina yapılması ve bu ek bina ile Adliye arasında köprülerin, tünellerin yapılarak irtibatın sağlanması olacak. Sözü geçen arsaların başka kamu kuruluşlarına ait olması nedeniyle bina yapılamayacağına dair gerekçeleri dayanaksız görüyoruz. Bu kamu kurumları Türkiye Cumhuriyeti'nin kamu kurumları ve Ankara Adliyesi de Türkiye Cumhuriyeti'nin adliyesi ise istenirse çözüm bulunacağı açık.

İCRA YERİNE SAVCILIK TAŞINMALIYDI

İcra dairelerinin taşınması konusu ile ilgili olarak da bizim önerimiz Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi standartlarına uygun şekilde, icra dairelerinin değil savcılıkların taşınmasıydı. Çelişme yönteminin uygulanabilmesi için hakim ve savcıların birbirinden ayrılması gerekliliği gerek AB gerekse Avrupa Konseyi tarafından ifade edilmektedir. Ancak kanuna göre adliyelerin yönetiminin savcılıklarda olması nedeniyle bu teklifimiz karşılık bulmamıştır.

AVUKATLARI ÜVEY EVLAT GÖRMEYİN

Bütün devlet kurumları üzerlerine düşeni yerine getirseler ve adliyelerde avukatları üvey evlat olarak görmeseler, sorunlar kolaylıkla çözülür.
İşte bunun için Ankara Barosu bir yandan meslektaşlarımızın gündelik sorunlarına çözümler üretmekte ve daima avukatların yanında yer almakta, diğer yandan da demokrasi ve hukuk devletinin gerçekleşmesi için tüm ülkenin takdir ettiği dik bir duruş sarf etmektedir."

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22744366.asp?utm_source=hurriyet&utm_medium=yazarlar&utm_campaign=yazarsonyazi