Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 17:27:18

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 648
  • Online ever: 648
  • (Bugün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 596
Total: 596

Apartman ortak giderleri Faiz ödemesi

Başlatan green773, 09 Mayıs 2013, 15:41:53

« önceki - sonraki »

green773

Merhabalar

Benim sorunum şu.Oturduğum apartmanda yaklaşık 7 senedir kalıyorum ve bu süre zarfında kiramı ve aidatımı eksiksiz ödedim.Bu süre zarfında apartmanda 3 kişi yöneticilik yaptı ve çoğu aidatı cebe indirmiş ve ya aldığı aidatlarla ödenmesi gereken borçları ödememişler.Geçen sene yeni bir yönetici seçtik.Yönetici önceden kalma ödenmemiş asansör borcu olduğunu ve bu borcun ödenmediğinden fazileri ile birlikte 2500 civarında borcumuz olduğunu belirtti ve asansör firması borcu ödenmediği için avukata vermiş durumda.Bu borcu 14 daiereye böldü.Bu borcuda kiracıların hepsine 3 taksite böldüler.Ama bu borcun üzerimize düşen rakamını sadece 3 daire ödedik diğer daireler aidatlarda dahil olmak üzere ödeme yapmadılar.Şimdi ben hem aidatımı hemde benim üzerime düşen borcu ödediğim halde diğer dailereler ödemediği için tekrar gelen faizi ve avukatlık masraflarını ödemem isteniyor.diğer dairedeki kişi 2 senedir ne aidat ne bakım hiç bir ödeme yapmıyor yaklaşık borcu 650 TL ve ben düzenli ödeme yapıyorum borcum yok ama o adam ödemiyor diye gelen faizi ben ödüyorum.Bu yasalmı ve yasal değilse itiraz için nasıl bir yol izlemem gerek.Bu konu hakkında bilgilendirebilirseniz sevinirim.Teşekkürler.İyi çalışmalar.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBu borcu 14 daiereye böldü.Bu borcuda kiracıların hepsine 3 taksite böldüler.Ama bu borcun üzerimize düşen rakamını sadece 3 daire ödedik diğer daireler aidatlarda dahil olmak üzere ödeme yapmadılar.Şimdi ben hem aidatımı hemde benim üzerime düşen borcu ödediğim halde diğer dailereler ödemediği için tekrar gelen faizi ve avukatlık masraflarını ödemem isteniyor.diğer dairedeki kişi 2 senedir ne aidat ne bakım hiç bir ödeme yapmıyor yaklaşık borcu 650 TL

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesine göre (aşağıda tam metni mevcuttur) bahsettiğiniz borçlara aylık yüzde beş, yıllık yüzde 60 gibi günümüz şartlarında son derece yüksek bir gecikme faizi uygulanır. Bu tür sorunların önlenmesi için yasa koyucu faiz oranını olabildiğince yüksek tutmuştur. Siz bu faizi uygulayarak borçlular hakkında bir kez icra takibi başlatın bakalım, bir daha borcunu geciktiren oluyor mu :) İlave masrafları, bu masrafların oluşmasına sebep olan kişilerin ödeyecekleri faiz gelirinden karşılayabilirsiniz. İcra takibi için bir avukattan yardım almanız faydalı olacaktır. Allah kolaylık versin...


     III - Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
   
     Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
   
     a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
   
     b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; (1)
   
     Katılmakla yükümlüdür.
   
     c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
   
     (Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
   
     Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.