Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 23:06:58

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 477
Total: 477

Çalışanın tek taraflı sözleşme feshi - İş Veren Ücret Ödenmemesi

Başlatan ethem, 12 Mayıs 2013, 15:16:20

« önceki - sonraki »

ethem

Merhaba,
2 yıldır özel bir firmada belirsiz süreli sözleşme ile çalışmaktayım. İşe girişimden 3 ay sonrasında, yaşadıkları maddi ve idari olumsuzlukları bahane göstererek maaşlarımızı parça parça ve/veya ödeme zamanını 2-3 hafta geçirerek ödemeye başladırlar. İlk 3 ay düzenli aldığım yemek ücretlerini de, bu zamandan sonra hiç ödememeye başladırlar. 2 yıl süresince bu durumun geçici olduğu, hukuki bir süreç geçirdiklerini, tamamlanınca her şeyin eskisi gibi olacağını, yatırılmayan eski yemek ücretlerinin dahi yatırılacağı vaatleriyle çalışanların firmada kalmasını sağladılar. En son; Nisan başında almamız gereken Mart ayı hak edişimize ait maaşın yarısını 22 Nisan'da yatırdırlar. Şu anda tarih 12 Mayıs. Ve ne Nisan ayının geri kalan maaşını ne de Mayıs'ta almamız gereken Nisan hak edişimize ait maaşımızı alabildik.

1 – Bu durumda sözleşmemi tek taraflı feshedebilir miyim?
2 – Feshettiğim tarihten sonra, Nisan'dan kalan maaşın geri kalanını yatırırlarsa, "tamam yatırdık maaşını gel çalışmaya devam et" demeye hakları var mı? Mayıs'tan kalan maaşım nedeniyle fesih halen geçerli olur mu?
3 – Fesihte ödenmeyen yemek ücretlerini talep edebilir miyim?
4 – Haziran ayı girişli olduğum için henüz 2013′e ait izin hakkımı kazanmadım. Yine de yıl tamamlanmadan çalışma günü üzerinden hesaplama ile belli bir izin hakkım var mıdır? Talep edebilir miyim?

Avukat

Merhabalar.

Alıntı Yap1 – Bu durumda sözleşmemi tek taraflı feshedebilir miyim?

Geciken maaş ve diğer ödemelerinizi belirterek İş Kanunu'nun 24. maddesine (tam metni aşağıdadır) istinaden haklı sebeple iş akdinizi feshedebilirsiniz.

Alıntı Yap2 – Feshettiğim tarihten sonra, Nisan'dan kalan maaşın geri kalanını yatırırlarsa, "tamam yatırdık maaşını gel çalışmaya devam et" demeye hakları var mı? Mayıs'tan kalan maaşım nedeniyle fesih halen geçerli olur mu?

Siz bir kez fesih yoluna müracaat ettik sonra isterlerse hemen tüm alacağınızı ödesinler, fesih hukuken geçerli bir fesih olmaya devam edecektir. Siz bu aşamadan sonra bu feshi yok farz ederek işverenle anlaşıp yola devam ederseniz, orası ayrı.

Alıntı Yap3 – Fesihte ödenmeyen yemek ücretlerini talep edebilir miyim?

Elbette.

Alıntı Yap4 – Haziran ayı girişli olduğum için henüz 2013′e ait izin hakkımı kazanmadım. Yine de yıl tamamlanmadan çalışma günü üzerinden hesaplama ile belli bir izin hakkım var mıdır? Talep edebilir miyim?

Bir yılı tamamlamadığınız sürece yıllık izin hakkından istifade edemezsiniz. Allah kolaylık versin...



     İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
     Madde 24 - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
     I. Sağlık sebepleri:
     a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
     b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
     II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
     a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
     b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
     c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
     d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
     e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
     f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.