Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

27 Kasım 2024, 20:21:26

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,887
  • Toplam Konu: 4,421
  • Online today: 396
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 341
Total: 341

Ödenmeyen senetle ilgili yapılması gerekenler

Başlatan caglar, 15 Temmuz 2013, 17:13:18

« önceki - sonraki »

caglar

27.000 tl. alacağım var, günlü senet yaptım, yaklaşık 20 gün sonra ödeme tarihi gelecek, şahıs senedi ödemez ise izleyeceğim yol ne olacak, bir de şahsın üzerinde kayıtlı mal varlığı yok ise ancak eşinde kayıtlı mal bulunur ise eşinin malına haciz konulur mu, bu vesile ile paramı alabilir miyim?

Avukat

Merhabalar. Şahıs bono bedelini ödemezse ve bonoda başka kişilerin de cirosu varsa, cirantalara karşı takip hakkını kaybetmemek için vade tarihini izleyen iki iş günü içinde noter kanalıyla protesto çekmelisiniz. Protesto çekmezseniz, cirantalara karşı takip hakkınızı kaybedersiniz. Aşağıda konuyla ilgili Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan hükümler bulunmaktadır. Senette ciranta yoksa, protesto çekmenize de gerek yok demektir. Böyle bir durumda vade tarihini takip eden günden itibaren senet borçlusuna karşı icra takibi başlatabilirsiniz.

Alıntı Yapşahsın üzerinde kayıtlı mal varlığı yok ise ancak eşinde kayıtlı mal bulunur ise eşinin malına haciz konulur mu, bu vesile ile paramı alabilir miyim?

Sadece borçlunun adına kayıtlı olan/borçluya ait malvarlığına haciz koyabilirsiniz; borçlu dışındaki birilerinin (borçlunun ebeveyni, eşi, çocukları, vs.) malvarlığına haciz koyabilmeniz hukuken mümkün değildir. Allah kolaylık versin...



    C) Uygulanacak hükümler
    Madde 778- (1) Bononun niteliğine aykırı düşmedikçe;
    (...)
    d) Ödememe hâlinde başvurma haklarına dair 713 ilâ 727 ve 729 ilâ 732,
    (...)
    Maddeler hükümleri bonolar hakkında da geçerlidir.

    II - Protesto
    1. Süreler ve şartları
    Madde 714- (1) Kabul etmemenin veya ödememenin, kabul etmeme veya ödememe protestosu denilen resmî bir belge ile belirlenmesi zorunludur.
    (2) Kabul etmeme protestosunun, kabule arz için belirli olan süre içinde çekilmesi gerekir. 694 üncü Maddenin birinci fıkrasında gösterilen hâlde poliçenin ilk arzı vadenin son gününde olmuşsa, protesto o günün ertesi günü de çekilebilir.
    (3) Belirli bir günde veya düzenlenme gününden ya da görüldükten belirli bir süre sonra ödenmesi şartını içeren bir poliçeden dolayı çekilecek ödememe protestosunun, ödeme gününü izleyen iki iş günü içinde çekilmesi zorunludur. Görüldüğünde ödenmesi şart olan bir poliçeden dolayı çekilecek ödememe protestosu, ikinci fıkrada kabul etmeme protestosu için gösterilen süreler içinde çekilir.
    (4) Kabul etmeme protestosu çekilmiş olması hâlinde ödeme için poliçeyi ibraz etmeye gerek olmadığı gibi, ödememe protestosu çekmeye de ihtiyaç yoktur.
    (5) Poliçeyi kabul etmiş olsun olmasın muhatap, ödemelerini tatil etmiş veya aleyhindeki herhangi bir icra takibi semeresiz kalmış ise, hamil başvurma haklarını ancak poliçenin ödenmesi için muhataba ibrazından ve protestonun çekilmesinden sonra kullanabilir.
    (6) Poliçeyi kabul etmiş olsun olmasın, muhatap veya kabul için arz edilmesi menedilen bir poliçenin düzenleyeni iflas etmişse, iflas ilamının ibrazı, başvurma hakkının kullanılması için yeterlidir.

    2. Şekli
    a) Noterlikçe düzenlenmesi
    Madde 715- (1) Protestonun 716 ncı Maddede belirtilen şekil ve surette noterlikçe düzenlenmesi gerekir.

    VIII - Başvurma hakkının düşmesi
    1. Genel olarak
    Madde 730- (1) Hamil;
    a) Görüldüğünde veya görüldükten belirli bir süre sonra ödenmesi şart olan poliçeyi ibraz,
    b) Kabul etmeme veya ödememe protestosunu düzenleme,
    c) "Gidersiz iade olunacaktır" kaydının bulunması hâlinde, poliçeyi ödeme amacıyla ibraz,
    için belirli süreleri geçirirse, kabul eden kişi hariç olmak üzere, cirantalara, düzenleyene ve diğer borçlulara karşı sahip olduğu hakları kaybeder.
    (2) Hamil, kabul amacıyla ibraz edilmesi için düzenleyenin verdiği süreye uymazsa, kabul etmeme ve ödememe sebebiyle başvuru haklarını kaybeder; meğerki, düzenleyicinin yalnız kabule ait sorumluluğu istisna etmek istediği kayıttan anlaşılsın.
    (3) Ciroda ibraz için bir süre şart kılınmışsa ancak ciranta bu süreyi ileri sürebilir.

kemal1453

#2
Dershaneyle senet imzaladım gecen sene. 3000 liraya anlaştık. 500'er liralık taksitlere böldük ilk taksiti ödedik geri kalanları ödeyemedik. Bunun faizi kaç olur? Avukata verilmişse ne yapabiliriz?