Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Eylül 2024, 19:32:16

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 648
  • Online ever: 648
  • (Bugün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 631
Total: 631

Ortaklıktan hakkımı alıp nasıl çıkabilirim?? acil yardım

Başlatan cistak86, 29 Temmuz 2013, 11:20:16

« önceki - sonraki »

cistak86

Merhabalar;
Biz 4 kişi ile ortak olup bir yer açtık.. Başlangıçta verilen para 300 milyar iken şuan kurduğumuz yerin değeri minimum 2 katı fiyatına çıktı günden güne de bu değer yükseliyor çünkü gelişiyor böyle karlı bir yerden asla ayrılmak istemiyoruz fakat ortaklar arasında anlaşmazlık var bizim anlaştığımız ortaklar ile hissemiz toplam %43 diğer aynı fikirdeki ortakların hissesi %57.. Biz dolandırıldığımızı düşünüyoruz. Şirkete alınacak malzemeler için her firmadan bende fiyat alıyorum diğer ortakların elemanlarıda, ben ucuz ve kaliteli fiyat alıp bazı ürünlerin montajını çevrem sayesinde ücretsiz yaptırabileceğimi söylediğim halde gidip en pahalı yerlerden ürünler alınıp 3 milyara montaj yapılıyor. Şuan gereksiz yere kaybın 10 milyar gelecekten ümitli değilim karlı bir yatırım ama adamlar bizi resmen dolandırıyor bazı faturaları incelediğimde uç fiyatlar yazıldığını tespit ediyorum diğer ortakta benimle aynı fikirde fakat %43 olduğumuz için sözümüz geçmiyor bu haksızlığa daha fazla tahammül edemiyorum ve ortaklıktan ayrılmak istiyorum fakat şirketin değeri şuan ayrılmak istesem hakkıma düşen 600 milyar.. 600 milyar alıp ayrılabilirmiyim yoksa 300 milyar ile mi byebye diyeceğim acil yardım rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum..

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBiz 4 kişi ile ortak olup bir yer açtık..

Kurduğunuz iş yeri şahıs firması şeklinde mi yoksa tüzel kişiliği olan bir şirket (anonim, limited, vs.) konumunda mı?

Alıntı YapBaşlangıçta verilen para 300 milyar iken şuan kurduğumuz yerin değeri minimum 2 katı fiyatına çıktı
ortaklıktan ayrılmak istiyorum fakat şirketin değeri şuan ayrılmak istesem hakkıma düşen 600 milyar.. 600 milyar alıp ayrılabilirmiyim yoksa 300 milyar ile mi byebye diyeceğim

Her şirket türüne göre ortağın ortaklıktan ayrılma hakkı kısmen de olsa farklılaşabiliyor. Şayet şirket kurmadıysanız ve ortaklık sözleşmenizde bu hususa dair herhangi bir hüküm de bulunmuyorsa, hissenizin güncel değerini talep edebilirsiniz. Şirket kurduysanız, Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan bu şirket türüne dair hükümlere bakmak gerekecektir. Ben bir örnek teşkil etmesi açısından Türk Ticaret Kanunu'ndaki limited şirketlerle ilgili maddeleri aşağıya ekledim. Allah kolaylık versin...




   2. Ayrılan ortağın payı
   a) Hesaplama şekli
   Madde 260- (1) Şirketten çıkan veya çıkarılan ortağın payı, şirket sözleşmesinde aksine hüküm yoksa, çıkmanın istendiği veya ortağın çıkarıldığı, uyuşmazlık hâlinde karar tarihine en yakın tarihteki şirket varlığı esas alınarak hesaplanır.

   b) Ödeme şekli
   Madde 261- (1) Çıkarılan veya çıkan ortak, 260 ıncı Madde uyarınca hesaplanan payını şirketten ancak nakden alabilir.

   c) Ödeme zamanı
   Madde 262- (1) Çıkan veya çıkarılan ortağın 260 ıncı Maddede yazılı kurallara göre hesaplanacak payı, şirket sözleşmesinde gösterilen tarihte ve şirket sözleşmesinde hüküm yoksa ayrılmadan sonra çıkarılacak ilk bilanço tarihinde ödenir.
   (2) Çıkarılan veya çıkan ortak ayrılma tarihinden önce girişilen işler tasfiye edilmedikçe şirketteki sermaye payını alamaz.

   d) Tamamlanmamış işler
   Madde 263- (1) Çıkarılan veya çıkan ortak, ayrılmadan önce başlamış olan işlerin doğrudan doğruya sonuçları olan hak ve borçlara katılır.
   (2) Çıkarılan veya çıkan ortak, evvelce başlanmış işlerin kalan ortaklar tarafından faydalı sayılacak şekilde tamamlanmasına ve bir sonuca bağlanmasına engel olamaz. Ancak, söz konusu işlerin hemen tasfiyesi mümkün olamadığı takdirde çıkan veya çıkarılan ortak, her faaliyet dönemi sonunda, o yıl içinde bitirilen işlerin hesaplarını ve devam etmekte olan işlemlerin o tarihteki durumu hakkında bilgi verilmesini isteyebilir.