Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 02:08:01

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 530
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 513
Total: 513

Miras bölüşme sorunu

Başlatan Muhabbetname, 04 Ağustos 2013, 11:55:32

« önceki - sonraki »

Muhabbetname

Merhaba

Malumat edinmek istediğim tüzel bir mevzu var.

Dedem vefat edeli 6 yıl oldu. Babam ve halam 2 kardeşler. Bu muhasım kardeşler miras paylaşımında uzlaşamıyor.

Uzlaşamama nedeninin faktörleri;

Dedem vefat etmeden uzun zaman önce ilçeden taksitle bir daire satın alıyor. Bu daireyi satın alırken Babamın düğünde takılan altın, takı vb. Değerli eşyaları satılıp ev için kullanılıyor. Bu alınan dairede dedemin de onayı ile babam uzun zaman oturdu.

Dedem yine vefat etmeden önce çevresindeki fertlere borçlanıyor. Bu borçları ödemek için köyde Dedem, Amcam(Dedemin kardeşi, Hala yaşıyor), Halam ve Babam toplanıp durum değerlendirmesi yapıyorlar.

Borçları ödemek için köydeki araziyi satmaktan vazgeçip, babamın olan taksiyi satıp dedemin borçlarını ödeme kararı alıyorlar. Bunun yanında o satılmayan araziyi de babamın üzerine yapmayı planlıyorlar.


Taksi satılıp dedemin borçları bittikten sonra dedem satın aldığı daireyi ve araziyi babamın üzerine yapamadan vefat etti.

Daire ve arazi vb. özel mülkiyet dedemin üzerinde olduğu ve vefat ettiği için Legal olarak miras 2. bölündü. Halam daireyi satın almak istiyor, Babam ev için harcadığı değerli eşyaları ve planladıkları araziyi istiyor. Halam itiraz ediyor. Babanla mukavele yapsaydın diyor.

O evrede mukavele imzalamak bizim örf ve adetlerimize yakışmadığı için yapılmadı.

Bu süreçte dedemin bankaya borçlu olduğu, ilçenin birtakım esnaflarına borcu olduğu öğreniliyor. İlçedeki daireye haciz bildirgesi geliyor.

Miras 2 kişinin olduğu için borcunu da 2.si ödemesi gerekir. fakat Halam bu borcu kabullenmeyip ödemedi. Babam avukata danışarak borcun tamamını ödedikten sonra Halamın ödemediği parayı tahsilat edileceğini öğrenince haciz kalktı. Babamın ödediği borç belgeleri var.




Köydeki Jandarmadan edindiğimiz bilgiye göre Babamın ev için ödediği değerli eşyaları ve taksiyi almak için şahitlerin olması gerektiğini söylediler.


Babamın dedemin arkadaşlarından şahitlerimiz var. Ev için değerli eşyaların satıldığı, Taksinin borçları ödemek için satıldığına ve Halamın bunları onayladığına dair. Akrabalarımızdan da şahit var (Amcam) ve diğerleri fakat şahitlik yapacak bireylerin yabancı olması babamın lehine olacağını düşünüyoruz.




Sonuç olarak bu yasal süreç ne kadar sürer ? Jandarmanın şahitle çözüme varılacağını söylemesi doğru mu ?

Bunun için hangi departman ilgilenir? (Aile mahkemesi, Asliye hukuk mahkemesi, Ticaret mahkemesi) hangi birim bakar bu davaya ?


Okuyup değerlendirme için müteşekkirim.



Adnanoğuz

Ortada uzun bir sürec sizi bekliyor,babanızın mirasdan harcamaları icin pay istemesi hic bir belgeye dayanmadığı icin birşey tuturamaz ama dedenizin borcları icin ödediği miktar halanızada yansır.cünkü hukuk belgelere bakar.sizin şimdi ortaklığın giderilmesi davası acmanız ve mahkeme boyunca tüm şahitler ve deliller dinlenir ve hakim gerekli kararı verir ortada hak iddası var avukatsız bu sorun sizin lehinize zor cözülür halanıza karşı uzun bir hukuk süreci sizi bekliyor bu davalara Asliye hukuk mahkemeleri bakar dediğim gibi babanızın zarar ziyanı halanızın miras alacağından tahsili uzun bir hukuk sürecini gerekdiriyor.