Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

30 Eylül 2024, 01:21:40

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,222
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,877
  • Toplam Konu: 4,419
  • Online today: 266
  • Online ever: 648
  • (Dün, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 337
Total: 337

Yıllık izin Hesaplama Esasları

Başlatan nuremsley, 02 Ocak 2014, 16:23:02

« önceki - sonraki »

nuremsley

 ::)50 yaş üzerindeyim, emekliyim ve sigortalı olarak özel bir şirkette  1 yıl 10 aydır çalışyorum. Yıllık iznimin 14 gün olduğundan  ve bunun 4 gününü kullandığımdan bahisle  bana 10 günlük ücret ödediler. Pazar günlerininde izinden sayıldığını söylediler.

Benim bildiğim kadarı ile 14 gün, hafta sonu tatilleride hesaplanarak 16 gün olarak kullandırılır. Kaldı ki ben elli yaş üzerinde olduğum için  benim kullanmam gereken izin gün adedi 20  + hafta sonu tatilleri ile toplam 23 gündür.

Bunu hesaplanmasına gelince; 20 X günlük ücretten mi yoksa 23 X günlük ücretten mi yapılmaktadır.

Çalıştığım şirketde Cumartesi günleri  çalışılmamaktadır.
*********************************************

Ayrıca iş veren şirkette eski olan 4 kişiye  yeni olan 1 kişiye yıl sonu ikramiyesi vermekte biz 4 kişiye vermemektedir.
Şirket A.Ş. olup böyle keyfi bir uygulama yapma yetkisine sahipmidir?

Verilecek cevaplar için şimdiden teşekkürler...

Nur Emsley

Avukat

Merhabalar. Doğru biliyorsunuz, yıllık izin süreniz 20 gündür. Konuyla ilgili 4857 sayılı İş Kanunu'nun 53'ncü maddesi aşağıdadır. Keza 56'ncı maddeye göre de yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatili günleri izin süresinden sayılmayacaktır. İzin süresine kaç gün ilave edileceğini hesaplarken iş yerinde Cumartesi günü çalışılıp çalışılmamasının herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Çünkü mevzuatımızda hafta tatili yedi günlük bir zaman diliminde sadece bir günlük süre olarak belirlenmiştir; buna göre iş yerinde çalışılmayan Cumartesi günü "akdi tatil" (yasadan değil, iş sözleşmesinden kaynaklanan bir tatil) olarak sayılacak ve Cumartesi günleri yıllık izne dahil edilecektir. Yani Cumartesi günleri yıllık izin sürenizin içinde kabul edilecek, buna karşılık yıllık izin süresi içinde geçecek olan Pazar günleri ise bu 20 günlük süreye ilave edilecektir. Dolayısıyla bu kısımla ilgili 23 günlük hesaplamanız da doğru olmuştur. Tarafların anlaşması karşılığında ücret mukabili ödeme yapılacaksa (ki esasen bu durum yasaya aykırıdır; yıllık iznin işçi tarafından fiilen kullanılmak, işveren tarafından kullandırılmak zorunluluğu bulunmaktadır, işçi iş yerinden ayrılmadığı sürece işçiye kullanılmayan yahut kullandırılmayan yıllık izin karşılığında ücret ödenmesi hukuken doğru bir yol değildir), doğal olarak 23 günlük sürenin baz alınması gerekecektir.

Alıntı YapAyrıca iş veren şirkette eski olan 4 kişiye  yeni olan 1 kişiye yıl sonu ikramiyesi vermekte biz 4 kişiye vermemektedir.
Şirket A.Ş. olup böyle keyfi bir uygulama yapma yetkisine sahipmidir?

İşverenin A.Ş., Ltd., vs. olması önemli değildir. İşverenin her hâlükârda 4857 sayılı İş Kanunu'nun 5. maddesine göre (maddenin tam metni aşağıdadır) işçilerine eşit davranma mükellefiyeti bulunmaktadır. Buna göre, şayet işveren, prim ödediği ve ödemediği çalışanlarla ilgili objektif kıstaslara göre ayrım yapıyorsa, sorun yok; fakat subjektif kıstaslara, keyfi değerlendirmelere göre hareket ediyorsa, bu durum elbette yasaya aykırı olur ve işçiye mahrum bırakıldığı primlerin kendisine ödenmesini talep etme hakkı verir. Durum özetle bu şekildedir. Allah kolaylık versin...




     Eşit davranma ilkesi
     Madde 5 - İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.
     İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz.
     İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.
     Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.
     İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.
     İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31 inci maddesi hükümleri saklıdır.
     20 nci madde hükümleri saklı kalmak üzere işverenin yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davrandığını işçi ispat etmekle yükümlüdür. Ancak, işçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur.

     Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri
     Madde 53 - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
     Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
     Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
     İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
     a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
     b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
     c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
     Az olamaz.
     Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
     Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.

     Yıllık ücretli iznin uygulanması
     Madde 56 - Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.
     Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.
     Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.
     İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.
     Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
     Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.