Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 12:05:56

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 430
Total: 430

İlksan ikraz kesintisi

Başlatan kaplans, 09 Mart 2014, 16:01:38

« önceki - sonraki »

kaplans

Maaşımda icra kesintisi var.Ayrıca M.E.B'a bağlı ilkokul öğretmenler sandığından ikraz(kredi) kullandım.Sandık, üyelerine çıkardığı yönetmenlik doğrultusunda kredi sağlamakta.Bu kredi taksitleri her ay saymanlıklar aracılığıyla maaşımdan kesilmektedir.İkraz için yaptığım başvuruda maaşta haciz olsa dahi taksit tutarının kesilmesi ihtilaf halinde Ankara mahkemeleri ve icra dairelerinin yetkili olacağını borçlu sıfatı ile kabul ettiğime dair başvuru dormunu imzaladım.Maaşımda icra olduğundan kesintini durdurulması için dilekçe gönderdim ve büyük ihtimalle red gelecektir.Maaşımdan kalan miktarla ailemi geçindiremiyorum.Kesintinin durdurulması için nereye dava açmalıyım?Kamu olduğu için idare mahkemesine mi tüketici mahkemesi alanına mı girer?Başvuru formunda imzaladığım maaşımda icra varken bile taksit tutarının maaşımdan kesilmesi İcra İflas kanununun 83 madesinde önceden yapılan anlaşmalar geçerli değildir maddesiyle savunulabilir mi? 

Adnanoğuz

İcra hukuk kanunudaki bahis konusu olan maddeler icraya düşmeden önce yapılan sözleşmelerden bahsetmekdedir sizin maaşınıza kurumunuz icra yolu ile girmemekdedir sizin maaşınızda icra olduğu icin ikinci bir icra sizin rızanız yokken giremez burdanda anlaşılcağı üzere icra yoluyla kesinti yapılmadığından kurumile aranızda yaptığınız sözleşme ikinizi bağlar,şöyle bir örnek verelim sizin maaşınızdan ömür boyu icra eksik olmuyor peki bu verdiği parayı kurum havuza geri nasıl aktaracak cünkü bu havuzda dönen bir para ve havuza dönmek zorunda.

kaplans

Anladım teşekkürler.Peki imzaladığım taahütnamede maaşta haciz olsa bile kesilmesi 4077 sayılı kanunun 6.maddesiyle değerlendirelebilir mi?

Adnanoğuz


Madde 6. - Taksitli satışlarda; tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeme hakkına sahiptir. Tüketici aynı zamanda, bir taksit miktarından az olmamak şartıyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Her iki durumda da satıcı, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.

Satıcı, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak satıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin ifa edilmemiş bir ediminin üzerinden en az dört hafta geçmiş olması ve satıcının en az bir haftalık bir süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması koşullarıyla kullanılabilir. Taraflarca belirlenen ve tüketiciye yazılı olarak bildirilen mal veya hizmetin toplam satış fiyatı hiçbir şekilde arttırılamaz.

Taksitli satışlarda satıcı, aşağıdaki bilgileri yazılı olarak bildirmek ve taraflar arasında aktedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermek zorundadır.

Mal ve hizmetlerin peşin satış fiyatı,
Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek toplam satış fiyatı,
Faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve gecikme faizi oranı,
Ön ödeme tutarı,
Ödeme planı.

kaplans

Benim demek istediği Tüketicinin korunması hakkındaki kanunun ilgili maddesinde;Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.

       Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.

       Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.

Taahütname sözleşmemidir?

kaplans

Kaç gündür uğraşıyorum sorduğum avukatlardan  net cevap alamıyorum eğer dava açarsam tüketici mahkemesine mi idari mahkemeye mi açmalıyım karşı taraf idari kurum.4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun3.maddesinde  Satıcı; kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri kapsar denmektedir.Kurumdan kullandığım kredi ilgili maddeye girer mi Tüketici mahkemesine mi dava açmalıyım?  Cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Adnanoğuz

Bu konuda idaanız varsa Asliye hukuk mahkemesine(Tüketici Mahkeme sıfatıyla ).dava acın bu size yaklaşık 200 liraya cıkar ,bulunduğunuz ilde tüketici  mahkeme varsa direk oraya acın ama unutmayın ki kazanma oranınız cok zayıf,Bu iş İDARE mahkemesinin görev alanı dışında davanız ret olur.

kaplans

Herhangi bi parasal değer olmadığından dolayı ben sadece kesintinin durdurulmasını talep ediyorum tüketici mahkemesinden önce tüketici hakem heyetine başvurabilir miyim?

Adnanoğuz


2013 yılı için ilçe tüketici hakem heyetine zorunlu başvuru sınırı, 01.01.2013 tarihinden itibaren 1.191,52 TL dir.
Her yıl Bakanlık tarafından belirlenen parasal sınırın altındaki tüketici uyuşmazlıkları için tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Buradaki parasal sınırın anlamı: belirtilen miktara kadar olan uyuşmazlıklarda tüketicinin, dava açmadan önce ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmak ile zorunlu olmasıdır.
İL hakem heyetlerinin görevli olmalarına ilişkin alt parasal sınır ise 01.01.2013'den başlayarak 3.110,58 TL'dir.
Bu durumda, başvuru konusu mal/hizmetin bedeli 1.191,52 TL ile 3.110,58 TL arasında veya ise ilçe tüketici hakem heyetine başvurulabileceği gibi tüketici mahkemelerine de başvurulabilecektir.
Başvuru konusu mal/hizmetin bedeli 3.110,58 TL üzerinde ise İL tüketici hakem heyetine başvurulabileceği gibi tüketici mahkemelerine de başvurulabilecektir.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'dan doğan uyuşmazlıklar nedeniyle Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri görevlidir.
Hukuki uyuşmazlığa konu malın/hizmetin değeri 1.191,52 TL' nin altındaysa öncelikle ilçe tüketici hakem heyetine başvurmanız gerekmektedir.
Başvurular, tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.
İl hakem heyetleri il merkezi sınırları içerisinde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçe hakem heyetleri ise ilçe sınırları içerisinde Kaymakamlık binalarıdır.