Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 12:41:58

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 398
Total: 398

Miras Davası Hakkında.. Net bir bilgiye ihtiyacım var..

Başlatan ammas, 29 Mart 2014, 21:54:09

« önceki - sonraki »

ammas

   2007 yılının ortalarında Dedem vefat etmişti..
   3'ü erkek (Dayım), 8'i kız(Teyzelerim ve Annem) olmak üzere 11adet çocuğu bulunmaktadır.. Dedemin vefatından sonra bu sıralarda 3 erkek çocuk(Dayılarım) taşınmaz olan mirasların büyük bir kısmını Tapu'dan kendi adlarına çevirmişlerdir ve 2 sene kadar önce küçük bir miktarını da satmışlardır.. Anneanemin de geçen sene vefatı üzerine, 8 kız çocuğu(Teyzelerim ve annem), 3 erkek çocuklarıyla(Dayılarımla) defalarca konuşmuş ancak erkek çocuklar mirası tabiri caizse Gasp etmekten vazgeçmemişlerdir..
   Yakın zaman önce Teyzelerim Tapu-Kadastro Müd.'den olayı bizzat araştırmaya gitmiş, müdür de bir usulsüzlük olduğuna dair yazılı kağıt vermiştir.. İçeriğini tam olarak bilmiyorum. Ancak sanırım hala dedemin üzerine görünüyorlar, veya usulsüz olarak devir yapıldığı taespit edilmişti. Bilemiyorum. Olay memlekette geçtiğinden akrabalarım bize bilgi vermiyorlar..
   Hatta sanırım 10 yıldan sonra zaman aşımına uğrayacak demişti teyzem. Varmıdır böyle birşey, zaman aşımı gibi..

   Birkaç ay önce 8 kız kendi aralarında konşmuş, avukat tutarak dava etme kararı almıştı.. bir kısmı maddi sebepleri öne sürerek bir kısmı da kötü olmamak için davaya katılmaktan geri durdular. 8 kızdan(annem ve teyzelerim) 4'ü dava açarken 4'ü de açmamıştır. Biz de açamayan tarafın içindeyiz.
   Yakın zamanda 4 kız avukatla anlaşıp dava dilekçesini verdiler. Erkek çocuklarına dava kağıtları posta yolu ile 2 hafta kadar önce bildirildi.. Çok yakın bir zamanda da davaları görülmeye başlanacak..Bu arada sözkonusu arsalara Tedbir konularak alış-satış-devir gibi işlemler durdurulmuştur.. Hatta Dayım satmayı denemiş, ancak tedbirden dolayı başaramamıştır..

   Avukatın yüksek bir miktar istemesi yüzünden Annem, bu parayı karşılayabilecek maddi gücümüz olmadığından dolayı davaya katılamadı. Bunun üzerine dava açan 4 kız "Avukat parasını verip bizimle birlikte dava açmazsanız birşey alamayacaksınız, hakkınız kaybolacak, Vazgeçmiş sayılacaksınız" dediler..
   Bunun aslı var mıdır, yoksa taraflarına çekmek için mi bize böyle birşey söylediler. Ayrıca kuzenlerimden bir kısmının dediğine göre; avukatın dediğine göre hazıra konmak yok, dava açan 4 kişi hakkını alacak, biz alamayacağız ancak biz de yeni bir dava açarsak hakkımızı alabilecekmişiz.. Bu nasıl olacak miras 4kişi arasında bölüşülüp daha sonradan dava açarsak yeni bir bölüşüm mü olacak?
   Ayrıca ben avukat tutacak gücümüz olmadığını ancak miras hakkımızdan vazgeçmediğimizi annemin ağzından anlatan bir dilekçe yazıp göndermeyi düşündüm. Gerek varmıdır? Varsa nasıl yazılmalıdır..

   Sormak istediğim şu; biz de mirastan hakkımızı istiyoruz. Ancak avukat parası karşılayacak gücümüz olmadığından 4 Teyzemle birlikte dava açamadık.
   *Hakkımız kayıp mı olur? Onlarla dava etmediğimizden hakkımızdn vazgeçmiş mi sayılıyoruz?
   *Hakkımız kaybolmayacaksa bu davadan Tüm çocuklara Eşit olarak bölünerek paylaştırılıp hakları verilecek mi? Yeni bir dava mı açmamız gerekiyor? Yoksa hakim bizim de hakkımızı isteyip istemediğimi soracak mı veya hiç sormaya gerek kalmadan tüm kardeşlerin hakkını verecek mi..
   *Ne yapmamız gerekiyor?

   Teşekkürlerim ve Saygılarımla.. :)

Adnanoğuz

Cok cahilce bir düşünce miraS NEDİR ONU İYİ ANLAMALARI LAZIM ,MİRAS ÖLENİN HAK SAHİBİ OLAN KİŞİLERE DENİR YANİ ÖYLE AVUKAT PARASI VERMEDİN SEN BU MİRASDAN MAHRUMSUN DİYE BİR OLAY YOK TÜM MİRASCILAR PAYLAŞIMDAN ORTAK HİSSE ALIR AVUKAT VE DİĞER MASRAFLAR ZATEN MİRAS PAYLAŞIMINDAN ELDE EDİLEN GELİRDEN DÜŞÜLÜR,NETİCEDE MAL TESPİTİ YAPILDIKDAN SONRA ORTAKLIĞIN GİDERİLME DAVASIYLA TÜM MİRASCILAR HİSSELERİNİ ALACAKDIR.

Adnanoğuz


Miras ortaklığı
Madde 640 - Birden çok mirasçı bulunması halinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.
Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.
Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir.
Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.
Bir mirasçı ödemeden aciz halinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.

ammas

Sormak istediğim bir diğer mevzuu, dün aldığım bilgiye göre;
Avukat tutan 4 kişi haklarnı alıcak, diğerlerinin de hakkı durucak ancak yeni bir dava açmaları gerekecekmiş..

Yani hakim yahut mahkeme bize sormaz mı, istiyor musun istemiyor musun?
Weya bir dilekçe yazıp göndersek bu dava sonunda 4 kişi ile birlikte bizim de hakkımız verilir mi? Ne yapmamız gerekiyor.

İlginiz cevabınız için çok teşekkürler hocam.. Saygılarımla..
*****************
Ankara Asliye Hukuk Hakimliği'ne,
                   Ankara

    Makamınızda görülen, .....(Yer) doğumlu (Aneane-dede).....ın çocukları arasında olan vefatından kalan mal varlığının miras davasında,

    Davacı;
......lar olmak üzere kardeşlerim gibi ben de doğal hakkımın korunmasını Sayın Mahkemenizden istiyorum ve babam ve annemden bana düşecek maddi manevi Tüm Miras Hakkımı talep ediyorum..

    Yukarıda adı geçen davacı 4 kardeşim, kendi aralarında avukat tutarak mahkemenize davacı olarak başvurmuştur..
    Ancak avukat tutacak maddi imkanım olmadığından dolayı;

    Ben ... olarak, hakkımdan vazgeçmediğimi ve kardeşlerim gibi payıma düşen miras hakkımı talep ettiğimi Sayın Mahkemenize bu dilekçeyle

    Saygılarımla Arz ederim...
                                                            Adres, numara, tarih imza

Böyle bir dilekçe gönderirsek, weya nasıl yazılmalı?

Adnanoğuz

Bakın şimdi size sormak istediğim şu sizlere kalan tereke hepinizin ortak hissenizdir yani ortada tarla ev gibi taşınmazlar mevcutmu ,şimdi diğer 4 kişi hakkını alıp sizin hakkınızı alamamanız yani yeni bir dava acmanız nasıl olacak yani diğer mirascılar bu terekeden nasıl bir paylaşım yapacak siz olmadığınız zaman bu mümkünmü değil tabiki tüm mirascıların paylaşıma katımadığı bir ortaklık giderme davası olamaz siz bekleyin iciniz rahat olsun o tutulan avukat geri kalan mirascılarıda tek tek tespit edip kompile liste ortaya cıkacakdır.ve tüm giderler düşüldükden sonra satılan mallardan bütün mirascıların hissesi hesabınıza gececekdir.

Adnanoğuz


Gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi neticesinde bu kişinin Medeni Kanunun Miras Hukuku hükümleri uyarınca belirlenen malvarlığı, tereke olarak adlandırılır. Miras bırakan, (Vefat eden kimse, müteveffa, muris, ölen" olarak da isimlendirilebilir.) , ölümü veya gaipliğine karar verilmesi neticesinde, bıraktığı malvarlığına dair hukuki ilişkilerin ve paylaşımın kuralları düzenlenen kişidir. Mirasbırakanın ölümü veya gaibliğine karar verilmesi neticesinde, ondan kalan tereke ile ilgili olarak hak sahibi olan kişiye (ya da kişilere) "mirasçı" denir.

Atanmış (İradi) mirasçılar da, miras bırakanın ölümü veya gaipliğine karar verilesi ile mirası kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış miras­çılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler. Mirasçı sayısının birden fazla olması halinde,

Mirasçılar arasında Kanundan doğan bir "miras ortaklığı" meydana gelir.
Mirasçılar tereke üzerinde elbirliği halinde hak sahibi olurlar

ammas

Hocam, öncelikle çok teşekkür ediyorum.. İlginiz, bilglendirdiğiniz için..
Avukat yahut hukuk mensubumusunuz?

Şimdi ortada 1adet Sit alanında EV,
Uzak taraflarda bir bağ,
yakında da 2 adet bağ mevcut, geçen sene 1tane küçük olanı sattılar. Davada avukat bunu belirtmiş, o nedenle çok korkuyor zaten bu mirası gaspeden şahıs..

Buarada en son bağlar Tapuda hala dedemin adına görünüyordu.. Değiştirmediyse.. Hatta müdür bir yazı yazmış bizimkilere, avukata verin davada delil olsun diye..

Şimdi biz ne yapmalıyız.. Dedilklerine göre tereke bölünecekmiş, dava açmayanlar bu davadan hak alamayacaklar, avukat tutarak yeni bir dava açarak haklarını alabileceklermiş.. Mahkemeye durumu anlatır bir dilekçe yazsak, biz de 5.kişi olarak yeni bir dava açmadan bu dava sonunda hakkımızı alamazmıyız?

Ne yapmalıyız?

Adnanoğuz


Mirasçılar arasında Kanundan doğan bir "miras ortaklığı" meydana gelir.
Mirasçılar tereke üzerinde elbirliği halinde hak sahibi olurlar

Adnanoğuz

Ne diyor kanun mirascılar tereke üzerinde hep beraber hak sahibi olur yani tüm mirascıların dökümü mahkemeye verilecekdir sizde mahkemeye belgelerinizi ve mirascılık belgelerinizi mahkeme dosyasına koydurun dört mirascı ben buna dava acdım ben hakkımı alır cekilirim diye bir anlayış yok para paylaşmıyorsunuz kardeşim taşınmaz paylaşıyorsunuz sizsiz olmaz paylaşım.Zaten paylaşım ortaklığın giderme davasıyla oluşacak ve satılan terekelerden size düşen pay vereceğiniz banka hesabınıza gececek.