Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 14:09:26

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 422
Total: 422

Limited Şirket Kapanışında Alacaklarımızın Durumu

Başlatan ersansan, 14 Nisan 2014, 22:33:52

« önceki - sonraki »

ersansan

Merhaba,

Tasviye süresi (1 yıl) dolmuş, kapanmayı bekleyen bir limited şirketimiz var. Şirket kapandığı andan itibaren henüz tahsil edemediğimiz alacaklarımızın hakkını da kaybediyormuşuz galiba. muhasebecim 'öyle sanırm; bir avukattan bilgi al' dedi.

3 tip alacağmız var. Aşağıdaki durumlarda alacak hakklarımızı kaybetmemek için ne yapmamız gerekiyor, fikir verebilir misiniz?

a) Mal satıp, fatura kesip, ürünü teslim edip, karşılığında nakit, senet/çek vs almadığımız alacaklar. (fatura kestiğimiz şahıs işletmesine dava açacağım bir şekilde; satışı yapalı 1 sene olmasına karşın ödeme almadık; ve daha önemlisi, karşı taraf kötü niyetli diye)
b) fiziken elimizde olan resmi çekler
c) mahkeme aşamasındaki resmi çekler (3-5 sene önceden kalan, tahsil edemediğimiz için dava ettiğimiz; mahkemesi süren çekler.. bunlar fiziken elimizde değil, mahkemede malum)

şimdiden çok teşekkür ediyorum ilginize

Adnanoğuz

Bir şirketin iflas etmesi durumunda haczedilebilen tüm malları gibi aktifleri içinde sayılacağından alacaklılarıda iflas masasına kayıt edilcektir. yasamızda iflasın kapanmasına kadar iflasına karar verilmiş olan borçlu şirketin bütün edinmiş olduğu malların iflas masasına gireceği düzenlenmiştir.İflas eden şirketin iflasına karar verilmesi durumunda kendi kararı ile alacaklarından vazgeçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Aynı zamanda iflas eden şirket iflasına karar verildikten sonra herhangi bir şekilde ödeme kabul etmeside söz konusu değildir ancak bu iflas eden şirketin borçluları iflas eden şirket yerine iflas masasına ödemede bulunarak borçlarından kurtulabilirler yada bu şekilde iflas eden şirketlere ödemiş iseler bunları masaya bildirmesi gerekecektir. Masaya bildirdiği ölçüde ve kıymette bu borçlular borçlarından kurtulabileceklerdir.Yalnız iflasına karar verilen şirketin iflasının ilanı yapılmadan evvel bir ödeme yapılmış ise bu durumda kişilerde iyi niyetli olduklarından dolayı şirketin alacaklarından kurtulmuş olucaktır.

ersansan

yani şirketin tasviye aşaması bitmeden önce, senetli senetsiz(fatura var, çek/senet yok) tüm alacaklarımızı iflas masasına 'bunar benim aktifim sayılır' diye kaydedeceğiz. anladım bu kısmı..

ama peki sonra? tasviye süresi doldu; kapanışı yapmak istiyoruz ama hala alacaklarımızı tahsil edemedik...

şu durumda çekleri ciro edebilirim şahsım üzerine...
ama ya peki fiziken elimde olmayan çekler(mahkemedeki) ve senetsiz(fatura kesilip, tahsilatı çek yahut nakden yapılmamış) alacaklar? bu alacaklarımdan haklarımı nasıl korumaya devam edebilirim kapanış süreci bittikten sonra?