Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 03:21:40

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 482
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 452
Total: 452

Alkollüyken yaralamalı trafik kazası yaptım, şikayetten vazgeçildi, ceza alır mıyım?

Başlatan espace33, 13 Mayıs 2015, 02:18:30

« önceki - sonraki »

espace33

sevgili avukat kardeşlerim öncelikle size yasadıgım olayı anlatayım 04.05.2015 tarihinde alkol almıştım ilk defa ve evime doğru giderken yeşil ışık yanıp sonuyordu ve onumdeki araç birden fren yapıp durdu ve bende araca arkadan vurdum araçtan 2 kişi inip sözlü olarak küfür ettiler ve üstüme yürüdüler bende olay yerınden aracımla kaçtım ve bu kişilerin birisinin vurduğum anda sag ayağı catlamıs olay yerıne getırılen ambulansla hastaneye kaldırılmış ve bende karokala gıderek olayı anlattım hastaneye sevk ettıler hastanede alkol oranım 0.70 cıktı gerekli olan biteni anlattım ve karsı taraf benden şikâyetçi oldu ehliyetime 6 ay el konuldu ve olayın ardından 2 gün sonra karsı tarafla anlaştım aracını yaptırmak üzere olduğumu soyledım ve şikayetlerini geri çekeceklerini söylediler şimdi mahmeye çıktımız zaman şikayetini geri çektikten sonra ne gibi bi ceza alırım şimdi ağustosta askere gideceğim bu askerlik zamanında basıma bişey gelirmi hapislik cezası gibi yardımcı olursanız sevirim ve alkol almayı tamamen bıraktım basıma böyle bir iş geldiğinden dolayı yanıtlarsanız sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum....

kilimanjaro

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Bir musibet bin nasihatten evladır derler. Allah'tan daha kötü bir olayla karşılaşmadan alkolle aranıza mesafe koymuşsunuz; inşallah ömrünüzün sonuna kadar da bir daha ağzınıza almazsınız. Sorunuza gelince, şikayetten vazgeçileceği için hapis aleyhinize hükmedilecek ceza ya HAGB'ye (HAGB hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz) çevrilecek yahut ertelenecektir. Yani canınızı sıkacak bir durum olmaz. Türk Ceza Kanunu'nun konuyla ilgili maddeleri aşağıdadır. Allah kolaylık versin...



   TAKSİR

   Madde 22 - (1) Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hâllerde cezalandırılır.

   (2) Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanunî tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.

   (3) Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi hâlinde bilinçli taksir vardır; bu hâlde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.

   (4) Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir.

   (5) Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir.

   (6) Taksirli hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevî durumu bakımından, artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez; bilinçli taksir hâlinde verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir.

BELLİ HAKLARI KULLANMAKTAN YOKSUN BIRAKILMA

   Madde 53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;

   a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

   b) Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan,

   c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

   d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

   e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tâbi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

   (2) Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.

   (3) Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluğunun uygulanmamasına karar verilebilir.

   (4) Kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.

   (5) Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet hâlinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar.

   (6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.

   TAKSİRLE YARALAMA

   Madde 89 - (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

   (2) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;

   a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,

   b) Vücudunda kemik kırılmasına,

   c) Konuşmasında sürekli zorluğa,

   d) Yüzünde sabit ize,

   e) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,

   f) Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına,

   Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.

   (3) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;

   a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,

   b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,

   c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,

   d) Yüzünün sürekli değişikliğine,

   e) Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine,

   Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.

   (4) Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması hâlinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

   (5) (Değişik fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.5.md) Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Ancak, birinci fıkra kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmaz
.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

espace33

Peki bu kisi sikayetini almassa ne gibi durumlar cikar?? Yardimci olabilirmsn