Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 05:43:00

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 534
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 551
Total: 551

Blok atık su giderlerindeki tıkanma masrafları sadece o bloktan istenebilirmi

Başlatan qwerty74, 04 Ağustos 2015, 15:49:10

« önceki - sonraki »

qwerty74

Merhabalar
6 bloktan oluşan bir sitede oturuyoruz.Bloğumuzun pis su gideri iki kez tıkandı site yönetimi giderin açılması için yapılan masrafı kullanıcı kusuru var deyip bloktaki her daireden talep ediyor.ancak tıkanıklığın hangi daireden kaynaklandığı bilinmiyor ayrıca kanalizasyon şebekesinde kotu(seviyesi) en düşük blok olmamız sebebiyle tıkanıklığın tam olarak bizim bloktan kaynaklanmama başka blokların katı atıklarından dolayı tıkanma ihtimalide var.biz bu tür giderlerin ortak gider olduğu başkasının sebep olduğu bir tıkanıklığın bizim bloktan bile olsa kusurlu daire yada kişi tesbit edilememişse sadece tek bloka yüklenmesinin kat mülkiyet 20. maddesine uymadığını düşünüyoruz. site yönetimi ise ortak gider olarak kabul etmiyor,sadece bizim blokun katı madde atılmasıyla kanalizasyonun tıkandığını idia ediyor ve tamir masrafını 20 daireden talep ediyor ve yine 20. maddeye dayandırıyor. bu konuda uzman yardımı talep ediyorum.Bana gerekli açıklamaları yapabilirseniz sevinirim.

kilimanjaro

Merhabalar. Öncelikle yönetim planını incelemeniz gerekiyor. Zira aşağıda Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinin (aşağıda tam metni mevcut) baş kısmında da belirtildiği gibi bu tür durumlar için kat maliklerinin kanunda belirtilenden daha farklı anlaşma yapmış olma ihtimali daima vardır. Yönetim planı muhtemelen sitenizi inşa eden müteahhit tarafından yapılmış ve yine muhtemelen günümüze kadar değişmeden gelmiştir. Yönetim planında bu tür masrafların masrafın oluştuğu blok sakinlerince ödeneceğine ilişkin bir hüküm yoksa, bu masrafa sitedeki tüm kat maliklerinin iştirak etmesi gerekecektir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinin son fıkrası bu olayda işletilemez, zira masrafa yol açan fiilin hangi kat maliki tarafından işlendiğinin tespiti mümkün değildir. Kaldı ki bu fıkranın site yönetimine söylediği şey şudur: Oluşan masrafı tüm kat maliklerinden topla ve işi hallet, şayet bu gidere bir kat malikinin kusuru yol açmışsa, gidere katılanlara o iş için ödedikleri bedeli bu kat malikinden tahsil etme hakkına sahip olduklarını da hatırlat. Şu değil: Oluşan masrafı sadece kusurlu kat malikinden tahsil ederek masrafa yol açan işi hallet. Bu son cümlede belirtildiği gibi işlerin yürütülmesi gerekseydi, kusurlu kat malikinden uzunca bir süre tahsil edilemeyecek olan masraf yüzünden iş vaktinde yapılamayacak ve bu yüzden de birçok kat maliki mağdur olacaktı. Dolayısıyla böyle bir durum oluşmasın diye kanun maddesinde bir kat malikinin kusuru neticesinde oluşan giderlerin dahi tüm kat maliklerinin masrafa katılımıyla yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Allah kolaylık versin...




Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

    a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

    b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;

    Katılmakla yükümlüdür.

    c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

    (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık, (Değişik ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

    Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

qwerty74