Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 15:55:22

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 462
Total: 462

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığın'da inceleme yapan hakime soruşturma

Başlatan kilimanjaro, 18 Kasım 2009, 19:30:29

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Adalet Bakanlığı, TİB'deki dinleme kayıtlarını inceleyen Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin hakkında soruşturma başlattı.

Tartışmalı bir adli sürecin sonunda TİB'de inceleme yapan hakim Hayri Keskin'in Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından ifadesi alındı.

Telekulak iddialarıyla ilgili Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin ve beraberindeki bilirkişi heyetinin TİB'de yaptığı incelemede, kanunsuz bir dinelemeye rastlanmadığı öğrenildi. Heyet, önceki gün YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun kanunsuz dinlendiği yönünde, Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nce alınan karar üzerine TİB'de 4,5 saat inceleme yapmıştı.

Hakim Hayri Keskin ve 3 bilirkişi heyeti, kurumdaki ilk incelemesini sistem üzerinde gerçekleştirdi. Sisteme önce Eminağaoğlu'nun telefon numaraları verildi ve ardından dinleme izni istendi. Ancak sistem mahkeme kararıyla ilgili bölümlerin doldurulmasını ve TİB Başkanlığı'nın onayıyla ilgili karar sayısını istedi. Mahkeme kararı olmadığı için, sistem otomatik olarak dinlemeye izin vermedi. Böylece, heyet, mahkeme kararı olmadan sistemin dinlemeye izin vermediğini gördü. Heyet bunun üzerine, sistemi incelemek ve kayıtların tamamını kopyalamak istedi. Talebe, eski bir hakim olan TİB Başkanı Fethi Şimşek karşı çıktı ve 'kayıtların mahkeme dışında kimseye verilemeyeceğini' belirtti.

Edinilen bilgilere göre, TİB yetkilileri, telefon dinlemelerinin ve iletişim takibinin hakim kararı dışında yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kayıtların da mahkeme dışında kimseye verilemeyeceğine işaret edildi. TİB Başkanı Şimşek de mevzuat gereği, dinleme kayıtlarının bilirkişi heyetine teslim edilmesinin haberleşmenin gizliliği ve hürriyetine aykırı olduğunu vurguladı. Şimşek, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği inceleme kararının, bütün kayıtların kopyasını alma hakkı vermediğine dikkat çekti. Dinlemelerle ilgili kayıtları vermelerinin mümkün olmadığına vurgu yapan Şimşek, "Ancak sistemle ilgili bilgi verebiliriz. Burada yapılan işlemlerin tümü, hem iletişimin tespiti hem de dinlenmesi konuları, kesinlikle gizlidir. Bu gizlilik kararını hiçbir kurum, merci, mahkeme kaldırmaz." diyerek, söz konusu talebi reddetti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=917432&title=tibde-inceleme-yapan-hakime-sorusturma
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TİB'in, başkanlıkta yapılan son tespite ilişkin tutanaklara dayanarak Adalet Bakanlığına şikayette bulunduğunu belirterek, ''(Yapılan işlem esnasında gizliliğin ihlali söz konusudur, biz uyarılımızı yaptık, ama itibar edilmedi) demiş. Bu arada, Sincan Mahkemesinin verdiği inceleme kararında da 'Halen dinleme varsa buna ilişkin gizlilik nedeniyle tespitlerin yapılmamasına' diye bir cümle konmuş. Yani 'gizlilik kararı varsa, tespit yapmayın' diyor. Tespite gelen yargıç, 'varsa da, yoksa da ben tespit yaparım' noktasında'' dedi.

Ergin, katıldığı CNN Türk televizyonundaki canlı yayında, yargıdaki dinleme iddialarıyla ilgili soruları yanıtladı.

''Toplumda oluşan psikolojiyi nasıl görüyorsunuz?'' sorusu üzerine Ergin, oluşan psikolojinin çok sağlıklı olmadığını, şu anda toplumda oluşmuş havanın telafi edilmesi gereken bir atmosfer olduğunu, bilgi sahibi olmadan yapılan değerlendirmelerin, haberlerin, bunda çok büyük rolü olduğunu düşündüğünü, doğru bilgiler ortaya çıktıkça bu atmosferin dağılacağını ifade etti.

''İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin hakkını nasıl arayacak?'' sorusuna karşılık Bakan Ergin, ''Burada kötü niyetli bir uygulama varsa ve bu ispat edilirse elbette bunun bir müeyyidesi olur, ama yapılan soruşturmaların bir çoğunda takipsizlik, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlar çıkıyor. O halde bu kararı veren savcılar hakkında işlem mi yapılması gerekiyor? Önemli olan hukuku kötü niyetli kullanmamaktır'' diye konuştu.

Sadullah Ergin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) arama yapan hakim hakkında Adalet Bakanlığının inceleme başlattığının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

''Son TİB tespitinde, yapılan tespit esnasında tutanaklar tutulmuş. O tutanaklara dayalı olarak TİB Başkanlığı Adalet Bakanlığına şikayette bulunmuş, 'Orada yapılan işlem esnasında gizliliğin ihlali söz konusudur, biz uyarılımızı yaptık, ama itibar edilmedi' demiş. Bu arada, Sincan Mahkemesinin verdiği inceleme kararında da 'Halen dinleme varsa buna ilişkin gizlilik nedeniyle tespitlerin yapılmamasına' diye bir cümle konmuş. Yani 'gizlilik kararı varsa, tespit yapmayın' diyor. Tespite gelen yargıç, 'varsa da, yoksa da ben tespit yaparım' noktasında.''

Bakan Ergin sorular üzerine, yasama, yürütme ile yargı arasında geçmişte de zaman zaman gerilimler yaşandığını ifade ederek, ''Yasama ve yürütme yargıya müdahale etmemeli, ama yargı da kendini yasama ve yürütmenin yerine koyarak onların fonksiyonlarını icra etmeye kalkmamalı'' dedi.

''Kalkıyor mu?'' sorusuna Ergin, ''Ben sadece kuralları söylüyorum, değerlendirmesini izleyenler yaparlar'' yanıtını verdi.

AA

http://www.haber7.com/haber/20091119/TIBi-inceleyen-hakim-niye-inceleniyor.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Sincan Hakimi Osman Kaçmaz'ın tüm dinlemeleri deşifre edecek ikinci TİB operasyonuna mahkemelerden sert tepki geldi. Gümüşhane, Tunceli, Batman ve Şanlıurfa mahkemeleri bu kararı uygulayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ise "Dinleme kayıtlarının deşifre edilmesi operasyonları tehlikeye sokar." uyarısında bulundu.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın, dinleme izinlerinin verildiği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yaptırmak istediği ikinci arama, ağır ceza mahkemelerini ayağa kaldırdı. Terör, organize suçlar, narkotik suçlar gibi suçlarla mücadele amacıyla dinleme kararlarına onay veren mahkemeler, TİB'e gönderdikleri yazıda, dinlemelerde gizlilik kararı olduğuna dikkat çekti. Dinlemelerin deşifresine hiçbir şekilde izin verilemeyeceğini bildirdi. Bazı ağır ceza mahkemeleri ise inceleme talebine olumlu cevap verilmesi halinde yasal işlem yapacaklarını bildirdi.

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun şikayeti üzerine Kaçmaz, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin aracılığıyla TİB'de arama yaptırmıştı. Aramada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle bazı kayıtlar alınamadı. Kaçmaz'ın TİB kayıtlarını talep etmesi üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, dinleme yapan kurumlara yazı gönderdi. MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik'e gönderilen yazıda Şimşek, "Takibi yapılan numaralara ilişkin veriler talep ediliyor." dedi.

Şimşek'in, 81 ilde dinleme yapan birimlere gönderdiği yazı üzerine dinlemeye izin veren ağır ceza mahkemeleri TİB'i çok sert bir şekilde uyardı. 50'ye yakın ilin mahkemesi gönderdikleri yazıda, TİB'den alınacak bilgi ve belgelerin devam eden soruşturma ve planlı operasyonları deşifre edebileceğini vurguladı. Gümüşhane, Tunceli, Batman ve Şanlıurfa mahkemeleri Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını infaz eden ve kararları verenler hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi. Bazı mahkemeler sadece konuyla ilgili verileri alabileceğini savunurken, bir kısmı hiçbir bilgi ve belgenin alınamayacağını bildirdi.

İşte mahkemelerin uyarı yazıları

Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi: CMK ve PVSK'nın ilgili maddelerine göre her türlü bilgi, belge ve hard disk verilemez. Gizliliğin ihlal edilmesi anlamına gelir.

Batman Ağır Ceza Mahkemesi: Her türlü bilgi ve belgenin verilmesi gizliliğin ihlalidir.

Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi: Sadece kendi konusuyla ilgili bilgileri alabilir.

Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi: Konusuyla ilgili verileri alabilir. Haricinde alamaz.

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi: Her türlü verinin kopyalanması kısıtlanmalı.

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi: Verilerin kopyalanmasına infaz kabiliyeti bulunmamaktadır. Bu işlem cezai takibe maruz kalacaktır.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi: Dinleme kayıtlarının deşifre edilmesi operasyonları tehlikeye sokar.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi: Kayıtların alınması gizliliğin ihlali anlamına gelir. ZAMAN

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=920286&title=mahkemeler-kacmaza-karsi-ayaga-kalkti-kayitlari-alani-yargilariz
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.