Haberler:

Hukuk Forumumuza Hoşgeldiniz

Ana Menü

Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 17:57:12

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 563
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 598
Total: 598

Boşanma

Başlatan aslanyun, 18 Şubat 2017, 02:20:44

« önceki - sonraki »

aslanyun

Merhabalar ,benim birkaç sorum var ama ondan önce durumları anlatıyım.17/11/2014 de çekişmeli davamı açtım. Buradan kocam için uzaklaştırma ve 11/03/2015 te diğer duruşmanın olacağı kararı çıktı. 2.duruşmada kendim için 200tl tedbir nafakası  ,oğlum için 300 tl tedbir nafakası kararı çıktı ve oğlumun dinlenmesi için duruşma 18/05/2015 e bırakıldı.3. duruşmada çocuğum dinlendi ve 21/08/2015 tarihine kararın açıklanması bırakıldı. Bu sırada ben 22/05/2015 te ödenmemiş nafakalar için icra mahkemesine başvurdum davanın açılışından itibaren geçen ayları kapsayarak 3500 tl alacaklı  görünüyordum.21/08/2015 tarihinde son duruşma da karşı tarafında boşanmak istemesine rağmen boşanma gerçekleşmemiş olup tarafıma davalının avukat ücretini ödemem kararı çıktı.20/11/2015 te karşı taraf konut şerhi kararı aldı. Daha sonra  18/01/2016 tarihinde dava yargıtaya gönderildi ama hala arşivde olarak görünüyor. Dava açıldığı günden şu ana kadar eve ve çocuklarıma yaklaşmaması için uzaklaştırma kararı alıyorum.
-Benim 2 tane çocuğum var bir tanesi ilk dava tarihinde de reşitti ve mahkemelerde adı geçmedi reşit olan çocuğum geçen yıldan beri yüksek lisans eğitimi görüyor ve buraya verilen ücreti karşı taraftan alma şansımız var mı?
-Karşı taraf şu zamana kadar sadece 608 tl'lik nafaka borcu ödedi geri kalan miktarı icradan bekliyorum ama herhangi bir şey yok bu konuda ne yapabilirim?
-Mahkeme kararından sonra veya dosyayı yargıtaya götürmemden sonra bana ve oğluma nafaka ödemesi gerekir mi?
-Oğlum bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanıyor dershane masrafını ; seneye olası bir üniversiteye gittiğinde , il dışında okuduğunda bu durumlarda eğitim masrafının karşı taraftan geri alınması veya karşı tarafın ödemesi gibi bir durum var mıdır?
-Mahkeme ne zaman sonlanabilir?

kilimanjaro

Merhabalar.

Alıntı Yap-Benim 2 tane çocuğum var bir tanesi ilk dava tarihinde de reşitti ve mahkemelerde adı geçmedi reşit olan çocuğum geçen yıldan beri yüksek lisans eğitimi görüyor ve buraya verilen ücreti karşı taraftan alma şansımız var mı?

Türk Medeni Kanunu'nun aşağıda tam metni bulunan 328. maddesine göre çocuk reşit olduktan sonra şayet eğitim hayatı devam ediyorsa, eğitimi sona erinceye kadar ana ve babanın bakım yükümlülüğü devam eder. Ancak öğretide lisans sonrası eğitimin Türk Medeni Kanunu'nun 328/2 maddesinin kapsamına girmediği görüşü hakimdir (Bilge ÖZTAN, Aile Hukuku-2004, s.621). Konuyla ilgili Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 2005/4125 Esas, 21.04.2005 tarih ve 2005/6578 Karar sayılı emsal içtihadında da "...Davacı Didem'in halen Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Fakültesi Çevre Mühendisliğinde yüksek lisans yaptığı anlaşılmaktadır. Türk Medeni Kanununun 364/1 maddesi koşulları gerçekleşmiştir. Davacı Didem için uygun miktar yardım nafakası takdiri gerekirken yazılı şekilde kara verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir..." görüşüne yer verilmiş olup, buna göre Türk Medeni Kanunu'nun 328/2 maddesine değil ama aşağıda tam metni bulunan 364/1. maddesine istinaden yüksek lisans eğitimine devam eden çocuğun babasından yardım nafakası talebinde bulunması mümkündür. Bu davayı bizatihi reşit çocuk açmalıdır.



   Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.

   Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.

   Madde 364 - Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.

   Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.

   Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.


Alıntı Yap-Karşı taraf şu zamana kadar sadece 608 tl'lik nafaka borcu ödedi geri kalan miktarı icradan bekliyorum ama herhangi bir şey yok bu konuda ne yapabilirim?

İcra takibi yaptığınızı yazmışsınız. İcra dosyasından haciz işlemleri yapabileceğiniz gibi, icra ceza mahkemesi nezdinde nafaka alacağının ödenmemiş olmasına istinaden ceza davası da açabilirsiniz.

Alıntı Yap-Mahkeme kararından sonra veya dosyayı yargıtaya götürmemden sonra bana ve oğluma nafaka ödemesi gerekir mi?

Henüz temyiz süreci devam ediyor. Yani karar kesinleşmiş değil. Karar kesinleşinceye kadar tedbir nafakasıyla ilgili yükümlülükler devam eder.

Alıntı Yap-Oğlum bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanıyor dershane masrafını ; seneye olası bir üniversiteye gittiğinde , il dışında okuduğunda bu durumlarda eğitim masrafının karşı taraftan geri alınması veya karşı tarafın ödemesi gibi bir durum var mıdır?

Türk Medeni Kanunu'nun yukarıda tam metni bulunan 328. maddesine değinmiştik. Üniversite, yani lisans eğitimi sonuna kadar babadan 328. madde kapsamında talepte bulunmak hukuken mümkündür. Yalnız bu madde gereğince ana ve babanın bakım mükellefiyeti, durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olacak şekilde devam eder.

Alıntı Yap-Mahkeme ne zaman sonlanabilir?

Net bir tarih vermez zor. Dosyanın Yargıtay'a gönderilmesinin üzerinden bir yıl gibi bir zaman geçmiş. Muhtemelen önümüzdeki dört beş aylık süreç içinde temyiz incelemesi sona erecektir diye tahmin ediyorum.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.