Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 19:34:30

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 589
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 509
Total: 509

Boşanma Davası İstinaf Kararının Etkileri ve Sonuçları

Başlatan bankerim, 07 Nisan 2017, 12:06:07

« önceki - sonraki »

bankerim

İyi günler,

Yerel mahkemenin verdiği boşanma nafaka ve tazminata ilişkin karar, istinaf mahkemesince kesin olarak kaldırılmış ve dosya yeniden yargılama yapılması için ilk mahkemeye geri gönderilmiştir.(İstinaf kararı taraflara tebliğ edilmiştir. İstinaf Kararının dayandırıldığı hukuki gerekçe: HMK md. 353/1-a-6)

İstinaf gerekçesi; Davanın açılması sırasında dilekçe-cevap-cevaba cevap teatisi usulüne uygun olarak tamamlanmadan, sonraki aşamalara geçilerek karar verilmiş olmasıdır.

İlk mahkeme, başlangıçta talep edilmediği halde sonradan, dava sürecinde, davacının talebi üzerine davalının gayrımenkulü üzerine ihtiyati tedbir koymuştu. İstinaf talebinde ihtiyati tedbir kararının da kaldırılması istenmiş olmakla birlikte; istinaf mahkemesi esasa ilişkin diğer taleplerle ilgili başkaca inceleme yapmamış ve bu konuda da herhangi bir karar vermemiştir.

Sorularım:

İstinafta; Kararın kaldırılması ve dosyanın yeniden yargılama yapılarak karar verilmesi için geri gönderilmesinin mevcut duruma etkisi (ara kararlar nafaka, ihtiyati tedbir v.s.) ve sonuçları nelerdir?

- İlk Mahkemenin Kararı, istinaf kararı ile tüm sonuçlarıyla birlikte(hiç doğmamışçasına) ortadan kalkmış yargılama sürecinde en başa dönülmüştür diyebilir miyiz?

- Dosyada toplanan kanıtlar ve şahit ifadeleri yeni yargılamada nasıl kullanılacak, bundan sonraki yargılama süreci nasıl olacaktır süreç nasıl hızlandırılabilir?

Asıl kararın kaldırılmış olması ara kararları da kendiliğinden ortadan kaldırmış olur mu, sözü edilen ihtiyati tedbir kararının durumu ne olacaktır.

Kararın kaldırılmasının gerekçesi, daha başlangıç aşamasındaki hukuksuzluk olduğuna göre; kronolojik olarak o tarihten sonra yapılan işlemlerin, verilmiş ara kararların v.s. yok sayılması gerekmez mi?

Bu konularda yeterli kaynak bulamadım maalesef. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.