Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 04:52:54

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 374
Total: 374

Osman Can ve Sabih Kanadoğlu'nun katıldığı açıkoturum gündeme damgasını vurdu

Başlatan kilimanjaro, 28 Ocak 2010, 18:20:36

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Habertürk'te Balçiçek Pamir'le Karşıt Görüş'te, Sabih Kanadoğlu ve Osman Can karşı karşıya geldi. Programda zaman zaman tansiyon yükseldi.

Yılın buluşmasına "AKP laiklik karşıtı eylemlerin odağı mı değil mi?"  tartışması damgasını vurdu. Balçiçek Pamir'le Karşıt Görüş bu akşam Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile Demokrat Yargı Derneği Kurucusu ve Eşbaşkanı  Doç. Dr. Osman Can'ı konuk etti.  "Nasıl bir Anayasa?" sorusuna cevap aranan programda zaman zaman çok gergin anlar yaşandı.

Sabih Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi laiklik karşıtı bir odak olarak nitelendirdiğini, kararın ve delillerin bunu gösterdiğini söyledi. Osman Can ise delillerin pek çoğunun Anayasa Mahkemesi'nce reddedildiğini, laiklik karşıtı nitelemesinin çok hafif ve bu suçlamayı dolaylı kılacak şekilde yapıldığını söyledi. Can, karar metninden AKP'nin yaptığı savunmada haklı görülen noktalarını okuyunca Kanadoğlu alaycı bir üslupla lafa girdi: "Bari AKP'ye bir de madalya verselermiş" Kanadoğlu ayrıca sonucun önemli olduğunu ve delillerin oylanış tarzının usulüne uymadığını, yanlış olduğunu belirtti. Programın ilk gerginliği de bu konu konuşulurken yaşandı. Can'ın Kanadoğlu'na hitaben "Siz karar metnini okudunuz mu?" diye sorması tansiyonu bir anda yükseltti. Kanadoğlu, Can'ın bu sorusuna "Elbette okudum. Siz bana bu şekilde hitap edemezsiniz. Bu soruyla neyi ima etmeye çalışıyorsunuz?" şeklinde cevap verdi. 

1982 Anayasası'nın değişmesi gerektiği konusunda iki konuşmacı da aynı görüşteydi. Kanadoğlu bu değişikliğin yeni oluşacak bir kurucu meclis tarafından yapılmasının doğru olacağını söyledi. AKP kendi çoğunluğuna dayanarak bir anayasa değişikliği yaparsa burada hukuk devletini kendi çıkarları doğrultusunda zedeleyen hükümlerin yer alacağını, yargı bağımsızlığının yok edileceğini, bunun da bir anayasa referandumundan evvel veya sonra mutlaka Anayasa Mahkemesi'nce iptal edileceğini ileri sürdü. Osman Can anayasa değişikliğinin kurucu meclis tarafından yapılmasının daha doğru olduğunu fakat Kanadoğlu'ndan farklı olarak eğer kurucu meclis oluşturulamıyorsa şimdiki meclisin de bunu yapabileceğini, Anayasa Mahkemesi'nin de bu yolda kararları olduğunu anlattı. 

Seyirci ilgisinin yoğun olduğu program esnasında Habertürk'ün telefonları kilitlendi, izleyiciler programı mail yağmuruna tuttular. 27 Mayıs konusu programda tansiyonun yükseldiği ikinci andı. Osman Can'a göre bütün darbeler gibi 27 Mayıs da bir kara lekeydi. Kanadoğlu ise asıl kara lekenin 27 Mayıs öncesinde DP iktidarının Meclis içinden bir tahkikat komisyonu kurarak buna yargı yetkisi vermesi olduğunu söyledi. Can'ın buna cevabı şöyle oldu: "Siyasi hata olabilir. Ama o sırada 1924 Anayasası yürürlükteydi. Bu tür uygulamalar aynı anayasaya göre tek parti devrinde de yapılmıştı." Kanadoğlu tam bu noktada araya girerek "Tek parti diyerek kimi kasttettğinizi açık söyleyin" dedi. Osman Can "Recep Peker'leri, Mahmut Esat Bozkurt'ları kastediyorum" diye cevap verdi. Kanadoğlu "Kimi kastettiğiniz belli, açık konuşun" diyerek Atatürk'ü kastettiği imasında bulundu. 

Ancak programın en gerigin anı hiç kuşkusuz sonlarına yakın iki konuk arasında geçen şu tartışmaydı. Kanadoğlu Almanya'nın 1. Dünya Savaşı'ndan sonraki Weimar Anayasası'ndan örnekleme yaparak bunun sivil bir darbeyle ilişkisini kurduğunda Osman Can "Siz Weimar'ı hiç bilmiyorsunuz" dedi ve Sabih Kanadoğlu buna çok sinirlenerek "Benimle bu şekilde konuşmaktan seni men ederim. Haddini bil" diye cevap verdi. Osman Can da "Siz benim haddimi bildirecek durumda değilsiniz" dedi. 

Osman Can'ın HSYK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesiyle ilgili yorumuna da Kanadoğlu şu sözleriyle damgasını vurdu: "Size bıraksak yargının RTÜK'ünü yaratacaksınız."

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=203464&cat=160&dt=2010/01/28


Osman Can'dan Sabih Kanadoğlu'na hukuk dersi 

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Osman Can, "bu meclis anayasa yapamaz" diyen Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'na hukuk dersi verdi.

Kanadoğlu'nun tezlerini Weimar anayasası üzerine açıklama çalışması üzerine Can Kanadoğlu'nu Weimar'ı bilmemekle itham etti. Kanadoğlu ise bu ithama cevap veremedi.

Habertürk'te Balçiçek Pamir'in sunduğu Karşıt Görüş'te dün akşam Yargıtay Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile Anayasa Mahkemesi Raportörü 'Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği' (Demokrat Yargı) kurucu üyesi ve Eşbaşkanı Osman Can karşı karşıya geldi. Yeni anayasanın tartışıldığı programda zaman zaman da söz düellosu yaşandı. İkili arasında en büyük tartışma Vaymar konusunda oldu. Bazen zor durumda kalan Kanadoğlu, Can'a sert çıkışlar yapmaya kalkıştı.

Programda Kanadoğlu'nun geçtiğimiz günlerde ortaya attığı Ak Parti hükümetinin Anayasa değişikliği yapamayacağına dair yorumu tartışıldı. Kanadoğlu, Ak Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından laiklik karşıtı eylemlerin odağı sayıldığı için Anayasa'yı değiştirmeye hakkı olmadığını iddia ederken, AK Parti'ye kapatma davasıyla ile ilgili davada raportör olarak görev yapan Can aksini savundu. Çünkü Can'a göre Anayasa Mahkemesi AK Parti'yi laiklik karşıtı eylemlerin odağı olarak belirlemedi.

27 MAYIS KARA LEKEDİR

Osman Can 1960 Anayasası'nın bir kara leke olduğunu söylerken Kanadoğlu karşı çıkarak asıl kara lekenin o dönemdeki siyasi partinin icraatları olduğunu iddia etti. Bunun üzerine Osman Can da eğer bir baskı varsa bunun 1950 öncesinde daha büyük olduğuna dikkat çekti. Can 1961 Anayasası'nın özgürlükçü olduğunu savunmanın tam bir komedi olduğunu belirtti.

SEN WEİMAR'I BİLİRMİSİN?

Sabih Kanadoğlu'nun tek parti sultası iddiası, Yürütmenin Cumhurbaşkanı'nı, Meclis Başkanı'nı seçtiğini, Yasama'nın yürütmeyi denetlemesi gerekirken Yürütmenin Yasamayı denetlemeye çalıştığını Weimar anayasası örneği üzerinden anlatmasına Osman Can karşı çıktı ve Kanadoğlu'nu Weimar hakkında hiçbir şey bilmemekle suçladı.

Can, " Siz Weimar hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, Weimar'daki kurumların rolü hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, Siz Weimar'da Nasyonel Sosyalizmin nasıl iktidara geldiği hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz" dedi.

Kanadoğlu ise bu itham karşısında sinirlenerek "Benimle bu şekilde konuşmaktan seni men ederim. Haddini bil" diye cevap verdi. Ancak Weimar'ı okumadığı iddiasına cevap veremedi Osman Can da "Siz benim haddimi bildirecek durumda değilsiniz" diye cevap verdi.

EVET ANAYASA DEĞİŞSİN

1982 Anayasası'nın değişmesi gerektiği konusunda iki konuşmacı da aynı görüşteydi. Kanadoğlu bu değişikliğin yeni oluşacak bir kurucu meclis tarafından yapılmasının doğru olacağını söyledi. AKP kendi çoğunluğuna dayanarak bir anayasa değişikliği yaparsa burada hukuk devletini kendi çıkarları doğrultusunda zedeleyen hükümlerin yer alacağını, yargı bağımsızlığının yok edileceğini, bunun da bir anayasa referandumundan evvel veya sonra mutlaka Anayasa Mahkemesi'nce iptal edileceğini ileri sürdü. Osman Can anayasa değişikliğinin kurucu meclis tarafından yapılmasının daha doğru olduğunu fakat Kanadoğlu'ndan farklı olarak eğer kurucu meclis oluşturulamıyorsa şimdiki meclisin de bunu yapabileceğini, Anayasa Mahkemesi'nin de bu yolda kararları olduğunu anlattı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=945495&title=osman-candan-sabih-kanadogluna-hukuk-dersi
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.