Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

21 Kasım 2024, 20:03:45

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 342
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 29
Total: 29

Horlamayı yok etmek için egzersiz yapın, sigara içmeyin, günde 7,5 saat uyuyun

Başlatan kilimanjaro, 30 Ocak 2010, 09:14:50

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Horlama, en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Çevrenizde ya da ailenizde horlayan en az bir kişi tanıyorsunuzdur. Bu eşiniz olabilir, dedeniz ya da babaanneniz olabilir, hatta amcanız veya halanız olabilir.

Peki horlama nedir, tedavisi nasıl? Bu soruların cevaplarını foxnews.com'da yayınlanan bu haberde bulabilirsiniz.

Bazıları horladığınız için size şakalar yapar, sizinle dalga geçer, ancak bu ciddi bir hastalık olan obstrüktif uyku apnesinin (OSA) bir belirtisi olabilir. Bu hastalığın uyku uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve horlamanın nasıl durdurulacağının öğrenilmesi gerekiyor.

Bu hastalık dışında horlayanlar için problem daha az önemlidir, horlamanızı hemen durdurmak için alabileceğiniz çeşitli önlemler vardır.

Horlama nedir?: Horlama, uyku süresince bir kişinin nefes alıp verdiğinde üretilen sestir. Bu ses sırayla yumuşak damağı ve küçük dili titreştirir. Apne kelimesinin anlamı, nefes almanın durması demektir. Horlama kadınlardan çok erkekleri etkiliyor.

Horlamanın tedavisi: OSA'nın tedavisi için yapabileceğiniz en önemli nokta, etkili tedavinin teker teker tedavi edilmesi gereken birkaç ilişkili problem gerektirmesidir. Horlamanızı durdurmak istiyorsanız, aşağıdaki önerileri dikkate alın:

Yaşam tarzı faktörleri: OSA'nın tedavisinde bir dizi faktörün ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunların kaldırılması problemi tamamen çözer. Kilo fazlalığı hareketsiz yaşam tarzı getiriyor, troid problemlerine yol açıyor. İdeal kiloda olmak bu süreci tersine çevirir.

Sigara içmek: Sigaranın vücut üzerinde istenmeyen sayısız etkiye sahip olduğunu herkes biliyor. Horlama üzerinde de sigaranın etkisi fazladır. Sigara dumanı, burundaki mukoza zarı ile boğazdaki dokuların şişmesine ve akciğerlerde küçük damarların tıkanmasına yol açar.

Uyku düzenlemesi: Doğru şartları sağlayan 2 uyku periyodu var. Birinci uyku aşamasında, uykuya dalma aşama oluşuyor, bu durum gece boyunca birçok kez olabilir. REM uykusu ise, rüyaların sık sık görüldüğü uykudur. Bir kişinin dengesiz uyku alışkanlığı varsa, uyku boyunca çok önemli solunum yolu dengesizliği oluşabilir. Bu durumda ihtiyacınız olan, uyku sürenizi her gece en az 7,5 saate çıkararak uykunuzu düzenlemektir.

Tıbbi problemler: Burnu, boğazı ya da akciğerleri tıkayan herhangi bir şey uyku apnesi gelişiminde potansiyal olarak rol oynuyor. Nazal problemler içinde hayvan alerjisi gibi hava yoluyla partiküllere olan alerji ve odun sobasından kaynaklanan burun kuruluğu yer alıyor. Boğazı tıkayan faktörler arasında ise büyük bademcikler, büyük bezeler, aşırı miktardaki yağ dokusu ile boğazın arkasındaki karmaşık dokuların bazılarının büyümesi bulunuyor. Bu durumlarda, ameliyatlar istenmeyen veya aşırı dokuların çıkarılmasına yardımcı oluyor.

Ameliyattan önce yaşam tarzı: Aşırı şekide horluyorsanız ve aileniz, arkadaşlarının bundan şikayetçiyse yaşam tarzı listenizi çok dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Bazı kötü alışkanlıklarınızı bırakın ve daha fazla egzersiz yapın. Bu değişikliklerden sonra halen horlamaya devam ediyorsanız, bir fizik uzmanına ya da Kulak-Burun-Boğaz uzmanına gitmelisiniz.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=946278&title=horlamak-kâbusunuz-olmasin
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.