Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Kasım 2024, 03:31:56

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 482
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 523
Total: 523

İşkenceden ölüm tescillendi: Engin Çeber davasında 4 müebbet

Başlatan Avukat, 22 Haziran 2010, 02:12:52

« önceki - sonraki »

Avukat

ENGİN ÇEBER DAVASI SONA ERDİ: İŞKENCEDEN ÖLÜME 4 MÜEBBET

Engin Çeber'in Metris Cezaevinde ''işkence ve kötü muamele'' sonucu hayatını kaybettiği iddiasına ilişkin yargılanan kamu görevlilerinden cezaevi 2. müdürü ile 3 infaz koruma memuru, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

1 Haziran 2010 Salı günü saat 9.30'da Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan karar duruşmasına, tutuklu sanıklar, olay tarihinde Metris Cezaevinde 2. Müdür olarak görev yapan Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Sami Ergazi, Nihat Kızılkaya, Yavuz Uzun ve Murat Çise ile bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, olay tarihinde Metris Cezaevinde 2. Müdür olarak görev yapan Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi'ye, maktule karşı darp eyleminde bulunarak ''işkence sonucu ölüme neden olmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alarak, sanıkların cezasını müebbet hapse çevirdi.

Gözaltı sürecinde görevli polis memurları Mehmet Pek ve Abdulmuttalip Bozyel'in, zor kullanma sınırını aştıkları, yaptıkları eylemlerin insanlık onuruyla bağdaşmadığı, müştekilerin bedensel ve ruhsal yönden acı çekmesine neden oldukları kanaatine varan mahkeme heyeti, bu sanıkları, Engin Çeber, Cihan Gün ve Özgür Karakaya'ya karşı ''işkence'' suçunu işledikleri gerekçesiyle toplam 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.

Polis memuru Aliye Uçak'a, müşteki Aysu Baykal'a karşı ''işkence'' suçunu işlediği gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, cezaevi doktoru Yemliha Söylemez'in de ''gerçeğe aykırı belge düzenlemek'' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Tutuklu sanıklar infaz koruma memurları Murat Çise ve Yavuz Uzun'u, Engin Çeber, Özgür Karakaya ve Cihan Gün'e karşı ''işkence'' suçundan toplam 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak bu sanıkların tahliyesine karar verdi.

Ceza infaz koruma memurları Yusuf Gayır, Cuma Kaçar, Turan Günaydın ve Muharrem Çelik'i ''görevi ihmal'' suçundan 5 ay, Başmemur Nevzat Kayım ile Öncay Bozo ve Mehmet Polat'ı ''kasten yaralama'' suçundan 5 ay, Erdoğan Coşardereli ve Nuri Atalay'ı ''görevi ihmal''den 5 ay, Yılmaz Aydoğdu'yu ''suçu bildirmemek''ten 5 ay, olay tarihinde nöbetçi komutan olan Astsubay Başçavuş Abdulkadir Öztekin'i de ''kasten yaralamak'' suçundan 5 ay hapisle cezalandıran mahkeme heyeti, tüm bu sanıklara ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, 39 sanığın da beraatına karar verdi.

http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=5056

Engin Çeber ölüme işte böyle gitti


AJANS HABERTÜRK MUHABİRİ SERDAR KULAKSIZ'IN ÖZEL HABERİ

Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nde "İşkence" ve "Kötü Muamele"sonucu öldüğü iddiasına ilişkin olarak aralarında cezaevi ikinci müdürü, infaz koruma memurlarının da bulunduğu 60 kamu görevlisi hakkında açılan dava dosyasına, cezaevi kamerası tarafından kaydedilen görüntüler girdi. Görüntülerde, Engin Çeber'in cezaevine girişi, ayrı odaya alınışı, elinde cop olan görevliler, revire kaldırılışı detaylı olarak görülüyor. Soruşturmayı yürüten savcılığın, cezaevi kameralarına giren görüntülerden alınan fotoğraflar üzerinde aldığı notlar, olayın meydana geliş şeklini gözler önüne seriyor. Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması devam eden, 15 Nisan'da üçüncü duruşması yapılacak olan davada, kamera kayıtları izlenecek. Dava dosyasına giren Engin Çeber ile görüntüler tarih ve saat olarak dakika dakika dava dosyasında yer alıyor.

Dava dosyasında yer alan cezaevi görüntülerine ilk olarak Çeber'in cezaevine gelişi not düşülmüş. Kamera kayıtlarına göre tarih 29 Eylül 2008'i saat olarak da 20:58'i gösteriyor. Görüntülerin devamında ellerinde poşetleri olan Engin Çeber ve başka bir kişinin ayrı odalara alınışı da kamera kayıtlarında bulunuyor. Görüntüden alınan fotoğrafların üzerine, soruşturmayı yürüten savcılık tarafından alındığı ifade edilen detaylı notlarda, Çeber ile gözaltında bulunan diğer kişinin ayrı ayrı konuldukları odada kameranın bulunmadığı notu bulunuyor. Çeber ve diğer kişinin bulunduğu odanın önünde copla bekleyen daha sonra da içeri girdiği gözlenen görevli ile ilgili olarak da "copla çıkıp diğer tarafa giriyor" şeklinde notlar bulunuyor.

Görüntülerde, elinde cop bulunan görevliler ok işareti ile belirtiliyor. Bu görüntülerin yer aldığı kamera kayıtlarında ise tarih 29 Eylül 2008'i ve saat olarak ise 21:14 ve 21:15'i gösteriyor.  Çeber'in kamera bulunmadığı belirtilen odada 22 dakika kaldığı ve daha sonra buradan çıkarılışı da kamera görüntülerinde yer alıyor. Bu görüntünün yer aldığı bölümde saat 21:24'ü gösteriyor.

8 gün sonra 7 Ekim 2008 tarihinde ise Engin Çeber rahatsızlanıyor. Koğuşta görevliler tarafından yapılan sabah sayımı ve sonrasında koğuştan çıkış görüntülerinin de yer aldığı kayıtlarda, görevliler tarafından çağrı butonuna
basılarak çağrılan nöbetçilere hasta olduğu söyleniyor. Bu karelerin yer aldığı görüntüde tarih 07 Ekim 2008'i, saat olarak ise 08:22'yi gösteriyor. Revir görevlisi gelene kadar görevliler tarafından hastaya müdahale yapılıyor. Revirde bulunan görevlinin gelerek müdahalede bulunduğu ifade ediliyor. Engin Çeber'in daha sonra revire götürülmesi ve geri getirilmesinin de yer aldığı kayıtlarda, son olarak jandarma tarafından hastaneye sevki için bekletilişi ve dışarı çıkarılması yer alıyor.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Sarıyer Derbent Mahallesi'nde 28 Eylül 2008 tarihinde izinsiz olarak "Yürüyüş" dergisi dağıtırken polis kurşunuyla felç kalan arkadaşları Ferhat Gerçek için yürüyüş yapan Engin Çeber ve arkadaşları gözaltına alınarak Şehit Muhsin Bodur Karakolu'na sevkedildi. İddiaya göre, Çeber ve üç arkadaşı burada ifade ve imza vermemekte direnince polislerin işkencesine maruz kaldı. Polisin iddiasına göre "orantılı güç" kullanılarak ifadeleri alınan gençler, çıkarıldıkları Sarıyer Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Metris Cezaevi'ne konulan Engin Çeber, dayak sonucu kaldırıldığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 10 Ekim'de yaşamını yitirdi. Adli Tıp Kurumu'nun ön raporunda Çeber'in "kaba dayak olarak bilinen işkence yöntemiyle" oluşan beyin kanaması sonucunda öldüğü belirtildi. Soruşturma sonunda, 39 infaz koruma personeli, 3 müdür, 13 polis, 4 jandarma ve 1 doktor toplam 60 sanık hakkında, işkence sonucu adam öldürmek, eziyet, kasten yaralama, resmi evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve suçu bildirmeme suçlarını işledikleri iddiasıyla dava açıldı. Sanıklar hakkında 9 yıldan müebbet varan hapis cezaları isteniyor.

ENGİN ÇEBER KİMDİR?

Çeber ailesi 1965 yılında Bingöl'den İstanbul'a göç etti. İşçi olan baba Ali Çeber'in 4 çocuğundan biri olan Engin Çeber, 5 Mayıs 1979 yılında Kadıköy'de doğdu. Ortaokulu bitirdikten sonra okumayı bıraktı. Tekstil fabrikalarında işçilik yaptı.

Bir süre Gebze Temel Haklar ve Özgürlükler Derneği Başkanlığı yaptı. İlk olarak 2004'te gözaltına alınıp tutuklandı. 3 Ay tutuklu kaldı. 07 Aralık 2006'da yeniden gözaltına alınarak tutuklandı. Yargılandığı davadan 2 Eylül'de tahliye edildi.

http://www.haberturk.com/gundem/haber/140527-kare-kare-iskenceyle-olum