Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 19:30:32

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 353
Total: 353

Senet ve Çeklerimi aldılar. YArDIM EDİN

Başlatan s3ha, 11 Temmuz 2010, 21:46:02

« önceki - sonraki »

s3ha

Sipariş verdiğim malın gönderilmesi için şirket adına yazılı 2 adet kendi şirketimin çekini verdim. Daha sora mallar gelmedi ve çeklerimi geri iade etmediler. Bunun yerine çeklere karşı senet verdim. Çekleri iade edeceklerine dair ellerinden imzalı belge aldım ama bu seferde çeklerim geri verilmedi ve senedimi de almış oldular. Bunun üzerine sipariş vermiş olduğum mallarıda göndermedikleri gibi  çek ve senetlerimi icra takibine verdiler. Ben şimdi ne yapmam gerek nasıl bir hukuk mücadelesi verebilirim? Lütfen yardım edin!

Avukat

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Burada ikili bir ayrım yapmak gerekiyor. Şayet çek ve bonoları teslim ettiğiniz firma tarafından (veya aranızdaki bu durumu, yani malların teslim edilmediğini bilen ve ciro yoluyla çek ve bonoları elde eden bir başka kişi/şirket tarafından) hakkınızda icra takibi başlatıldıysa, bu kişilere karşı çeklerin/bonoların bedelsiz kaldığını, malların teslim edilmediğini, dolayısıyla ödeme mükellefiyetinizin bulunmadığını itiraz yoluyla (ki bu bir dava şeklinde görülecektir) ileri sürebilirsiniz. Fakat size karşı takip başlatan kişi/şirket çek ve bonoları teslim ettiğiniz şirketten farklı ise ve çek ve bonoları teslim ettiğiniz şirketle bu şahıs/şirket arasında herhangi bir irtibat yok ve bu şahsın/şirketin kötü niyetli olduğunu (yani malların teslim edilmediğini bildiğini) ispat etme imkanınız da bulunmuyorsa, bu çek ve bono bedellerini ödemekten kurtulmanız hukuken mümkün olamayacaktır. Bu ikinci ihtimalde çek/bono bedellerini ödeyip eşzamanlı olarak çek/bonoları teslim ettiğiniz firmaya karşı ödediğiniz bedel kadar bir alacak davası açabilirsiniz. Ancak bu dava ortalama 1,5 - 2 yıl kadar sürebilecektir.

Bunun dışında, ilk ihtimalde de tarafınıza karşı ihtiyati haciz yoluyla baskı uygulanabilir (belki de böyle olmuştur) ve bu baskı neticesinde yasal yollara başvurma fırsatı bulamadan ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz.

Öte yandan, bedelsiz bir senedi kullanmak Türk Ceza Kanunu'nun 156. madesine göre suç teşkil eder. Söz konusu madde aynen şu şekildedir:

     Bedelsiz senedi kullanma
   
     Madde 156- Bedelsiz kalmış bir senedi kullanan kimseye, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilir.


Bu maddeye de atıfta bulunarak karşı tarafa noter kanalıyla bir ihtarname çekip malların teslim edilmemesi sebebiyle bedelsiz kalan çek ve bonoların kullanılmasının suç teşkil ettiğini, icra takibine konu edilen bu çek ve bonoların derhal tarafınıza teslimini, aksi halde savcılığa suç duyurusunda bulunmak da dahil olmak üzere tüm yasal yollara başvuracağınızı bildirebilirsiniz.

Özetle durumunuz her açıdan zor, sizi maalesef zorlu ve sıkıntılı bir süreç bekliyor. İnşaallah en kısa sürede ve en az zararla bu süreci atlatırsınız.

Önemli not: Çok kısıtlı ve yanıltıcı olabilecek açıklamalara istinaden yapılan yukarıdaki değerlendirmeler, bu bölümde yer alan konu/soru hakkında kişileri en temel düzeyde bilgilendirme amacına matuftur. Bu tür konular her yönden ayrıntılı bir inceleme/araştırma yapılmasını gerektirir ve bu da ancak profesyonel yardım ile mümkün olabilir. Bu sebeple haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum.

s3ha

   Verdiğiniz önemli bilgiler için çok teşekkür ederim.
 
   Yalnız çek ve bonolar şirket adına keslimiş olup, icraya veren şahışda aynı kişi. Herhangi fatura keslimediği gibi mallar da teslim edilmedi.

Avukat

Alıntı Yapçek ve bonolar şirket adına keslimiş olup, icraya veren şahışda aynı kişi

Yani çek ve bonoların üstünde unvanı yazan şirket tarafından icra takibi yapıldıysa, bu şirkete karşı menfi tespit davası açıp takibin durdurulması için de mahkemeden ihtiyati tedbir kararı verilmesini isteyebilirsiniz. Hakkınızda mahkemeden ihtiyati haciz kararı alınmadan takip yoluna başvurulduysa, bu durum da psikolojik olarak sizi rahatlatmıştır. Bu durumda gecikmeksizin yukarıda bahsedildiği şekilde tüm yasal haklarınızı kullanmalısınız. Kolay gelsin.