Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 19:12:26

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 352
Total: 352

Karışık Konularda Yardım

Başlatan Öğrenci Serdar, 05 Ağustos 2010, 16:27:41

« önceki - sonraki »

Öğrenci Serdar

Saygılarımı sunarım bazı konularda yardımlarınızı rica ederim
umarım yardımcı olabilirsiniz
Yardımlarınızdan dolayı çok teşekkürler dilerim

1-)Bir konuda daha önceden bir vekaletname veriliyor fakat vekaletin üstüne bitiş tarihi atılmadığı  fark ediliyor
süre belirtilmeyen vekaletnamelerin geçerliliği de süresiz midir yoksa belli bir süre sonra kendiliğinden kalkar mı
ayrıca vekalet iptali için ne yapmalıyız


2-)Bir belge var ve belgenin üstünde tükenmez kalemle atılmış imza var
atılmış olan bu imzanın 2 yıl öncesine mi yoksa 1 ay öncesine mi ait olduğunu inceleme sonucu tespiti mümkünmüdür? Yani ıslak imzanın ne zaman atıldığı tespiti en azından yıl bazında belirlenebilen bir imkan varmıdır ?

3-)Bir işçi ile işveren arasında yapılacak sözleşmede iş kanunun yasak etmediği hertürlü şartlar konulabilinir mi sonuçta karşılıklı kabul edilmiş olduğundan geçerlilik sağlanmış olur mu?

4-)İşe girerken iş sözleşmesi yapılmamış işçi ile ve normalde normal 8:30-18:00 arası çalışılırken bazen ve sıklıkla vardiyalı çalışma yaptırılıyor ve işçiye sorulmuyor ve onayda alınmıyor vardiyalı çalışmada yine 45 saati geçmiyor , vardiyalı çalışmadan ötürü geceleyinde sıklıkla oluyor
Bu durumda işçi işe girdikten ve 2 yıl kadar vardiyalı çalıştıktan (yani ilk başta paraya ihtiyacı olduğundan sesini çıkarmıyor) sonra artık geceleri çalışmak istemediğinden işten haklı nedenle ayrılıp kıdem tazminatını isteme hakkı olur mu? Yoksa ilk başta vardiyalı sistem başladığında itiraz etmediğinden kabul etmiş mi sayılır ve artık haklı sebeple ayrılamaz mı?


5-)Bir şahıs, bir firma hakkında ihbarda bulunacak fakat saklı kalması gereken ihbarın öğrenilebileceği endişesi (İhbar çok büyük ve üst düzey bir firmanın batmasına neden olabilecek düzeyde) ile ayrıca savcılığa başıma bir iş gelmesi durumunda ilgili firma sahiplerinin sorumlu olacağını bildiren bir bildirimde bulunmak istiyor
Burda sorun
Şahsın savcılığa yapacağı başıma gelebileceklerden firma sahipleri sorumludur
dilekçesi sonucunda bu durum ilgili kişilere bildirilir mi yoksa bildirilmez mi
çünkü bildirilirse o zaman gizli yapılacak firma ihbarını kendisinin yaptığını zaten belli etmiş olur
sonuçta savcılığa vereceği bundan sonra başıma geleceklerden ..firma sahipleri sorumludur bildirimi firma sahiplerine bildirilir mi gizli mi kalır

Avukat

Merhabalar. Sorularınıza özetle şu şekilde cevap verilebilir:

1) Süre belirtilmeyen vekaletname süresiz düzenlenmiş sayılır. Vekaletnamenin iptali için en sağlıklı yol, vekaletnamenin çıkartıldığı noterliğe gidilip buradan vekile bir ihtarname ile durumun bildirilmesi istikametindedir.

2) Bir belgenin üstündeki imzaların aynı zamanda mı farklı zamanlarda mı atıldığı tespit edilebiliyor. Muhtemelen bu hususta tespit edilebiliyordur.

3) Konulabilir. Ama İş Kanunu'nun açıkça yasaklamadığı konularda da içtihat yoluyla Yargıtay'ın ve durumun özelliklerine göre de mahkemelerin şartlara müdahalesi her zaman için mümkündür. Zira bildiğiniz gibi İş Hukuku, işçi-işveren dengesinde zayıf olan işçiyi koruma anlayışına sahip bir hukuk dalıdır.

4) Bu kadar bilgiyle mesele hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapılamaz. Daha fazla ayrıntı lazım.

5) CMK m.170 gereğince savcılığın hazırlayacağı iddianamede "açıklanmasında sakınca bulunması halinde ihbarda bulunan kişinin kimliği" açıklanmaz. Soruşturma aşaması için de benzer bir yaklaşım sergilenebilir. Burada yapılacak en iyi şey, şikayet öncesinde yetkili savcı ile bir öngörüşme yapılarak tüm bu hususları konuşmaktır.