Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

23 Kasım 2024, 18:52:50

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 547
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 356
Total: 356

ödenmeyen senet

Başlatan exper, 16 Ağustos 2010, 16:30:40

« önceki - sonraki »

exper

selamlar,

2 kişi ile birlikte bir limited şti. ortağı olan bir tanıdığıma para sıkıntısı çekmesi üzerine geçen yılın eylül ayında düzenlemiş olduğu senet karşılığında 25.000 TL para verdim. Senette borçlu kısmında bize borcu olan şahsın kendisinin adı soyadı, adres kısmında ise ortağı bulunduğu Ltd. Şirketin merkezinin adresi yazıyor.

senette alt alta 2 adette imzası bulunuyor (pul yok).ancak senette kefilde yok .
son ödeme tarihi ise 25.12.2009 idi yani son ödeme tarihinin üzerinden tam tamına 7 ay geçmiş olmasına rağmen hala borcunu ödemiyor. Ticaret sicil gazetesinden baktım ortağı olduğu ltd. şirketin 5 yıl önceki kuruluş sermayesi toplam 35.000 TL imiş. Ve 3 ortak arasında kendinin ismi de var.ayrıca şirket olarak araba kiralama işi de yapıyorlar ve şirketin bu amaçla 3-4 arabası da var.

Senedi icraya verme sürem ne zaman sona eriyor?

Bu Kişinin borcu dolayısı ile ortak olduğu şirketteki hissesi nispetinde ortaklık haklarına yönelik bir haciz yaptırabilirmiyiz.

yani şirket 3 kişinin ortaklığından ibaret olduğundan sadece borçlu olan bu kişinin ortaklığı nispetinde şirketin malvarlıkları,eşyaları, parası, araçları ve alacakları için bir haciz koydurabilirmiyiz?

senette borçlu ortağın adres olarak şirketin ticaret sicilinde kayıtlı bulunan adresini vermesi şirket malvarlığına haciz koyabilmemiz için bir fırsat sağlar mı?

Ltd.şirketin 35.000 TL tutarındaki sermayesi bize borcu olan ortağın hissesi oranında hacze konu olur mu?

İcraya gidersek, avukatımızın masraflarını karşı tarafa ödetebilir miyiz?

Bu senet emre yazılı bir senet olup, bu senedi borçlu şahsın rızası olmaksızın bir arsa, araç vb. alımı karşılığında üçüncü bir şahsa arkasını ciro ederek vermemiz mümkün müdür?

Sorularıma cevap verirseniz çok sevinirim.iyi çalışmalar.

Avukat

Merhabalar. Senetten kastınızın bono olduğunu anlıyorum. Bonolarda bonoyu düzenleyen borçluya karşı vade tarihinden itibaren üç yıllık zamanaşımı süresi içinde icra takibi yapabilirsiniz. Yine borçlunun limited şirket hissesine ve bu hissesine isabet edecek olan kar payına haciz koydurabilirsiniz. Ancak doğrudan şirkete ait malvarlığa haciz konulabilmesi mümkün değildir. Keza limited şirketlerde hacizli şirket hissenin cebri icra yoluyla satışı da TTK.m.522 gereğince mümkün değildir. Türk Ticaret Kanunu'nun 522. maddesi aynen şu şekildedir:

1. ŞİRKETİN FESHİNİ İHBAR VE İNFİSAHI

MADDE 522 - Ortaklardan birinin iflâsı halinde iflâs idaresi en az altı ay önce ihbar etmek şartiyle şirketin feshini istiyebilir. Ortaklardan birinin payını haczettirmiş olan alacaklı da ayni hakka sahiptir.

Böyle bir ihbar neticesinde şirket infisah ederek tasfiye haline girerse tasfiye memurları, aleyhine takibat yapılan ortağa düşen tasfiye payını iflâs idaresine veya icra dairesine vermeye mecburdurlar.


Buna göre alacaklının, şirketin feshini isteyip, alacağını hacizli hisseye isabet edecek olan tasfiye payından (bakiyesinden) alma imkanı bulunmaktadır.

Alıntı Yapsenette borçlu ortağın adres olarak şirketin ticaret sicilinde kayıtlı bulunan adresini vermesi şirket malvarlığına haciz koyabilmemiz için bir fırsat sağlar mı?

Sağlar, ancak haciz/muhafaza baskısı ile borcu ödetmek mümkün olamayadabilir ve böyle bir durumda yapacak başkaca bir şey kalmaz.

Alıntı Yapİcraya gidersek, avukatımızın masraflarını karşı tarafa ödetebilir miyiz?

Yasal vekalet ücreti karşı taraftan tahsil edilir. Ancak akdi vekalet ücretini sizin karşılamanız gerekecektir. Akdi vekalet ücretinin ne kadar olacağı ise müvekkil ile avukat arasında yapılacak olan anlaşmaya bağlıdır.

Alıntı YapBu senet emre yazılı bir senet olup, bu senedi borçlu şahsın rızası olmaksızın bir arsa, araç vb. alımı karşılığında üçüncü bir şahsa arkasını ciro ederek vermemiz mümkün müdür?

TTK'nın 690. maddesi yollaması ile bonolarda da uygulanan TTK'nın 602. maddesine göre ödememe protestosundan yahut bu protestonun tanzimi için belirli olan müddetin (vadeyi takip eden iki iş günlük sürenin) geçmesinden sonra yapılan ciro, alacağın temliki hükümlerini meydana getirir. Dolayısıyla bu hükümlere istinaden bonoyu belirttiğiniz şekilde bir başkasına devredebilmeniz mümkündür. Yargıtay, böyle bir bononun (veya çekin) beyaz ciro ile (yani sadece bononun/çekin arkasına imza atmak suretiyle) bile devredilebileceğini kabul ediyor. Ama devir hususunda en sağlam yol, "İşbu bonodan kaynaklanan tüm hak ve alacaklarımı ..............'na devir ve temlik ettim.......2010" gibi bir beyan yazıp altını ad-soyad yazarak imzalamanız olacaktır.

İyi çalışmalar.

exper

Sayın Avukatım,

vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı size çok teşekkür ediyorum.

Yalnız kafamın karıştığı bir nokta var mazur görün lütfen,

Ben bu durumda bana borcu olan ortak nedeniyle önce bu kişiyi icraya verip  Ltd.Şti. için fesih talebinde bulunmam mümkün mü?

Birde bononun so ödeme tarihi üzerinden tam 8 ay geçti. alacağım bir mal karşılığında bonoyu ciro ile devretme sürem geçti mi?geçmedi ise bu hakkımı ne zaman kadar kullanabilirim? borçlunun buna itiraz etmesi halinde yapılmış olan devir işlemi geçersiz olur mu?

İyi çalışmalar diliyorum.

exper

Sayın Avukatım,

Birde aklıma sonradan geldi, son bir sorum olacak oda,

Demişsiniz ki "borçlunun limited şirket hissesine ve bu hissesine isabet edecek olan kar payına haciz koydurabilirsiniz"

Ticaret Sicil Gazetsinde Şirketin sermayesinin toplam 35.000 TL olduğu yazıyor ve üç ortağın adları,soyadları ile ikamet adresleri yazıyor.ancak hiçbir ortağın hisse oranı belirtilmemiş.

bu durumda bana borcu olan şahsın hisse oranı nasıl tespit olunur?

Saygılar,

Avukat

Alıntı YapBen bu durumda bana borcu olan ortak nedeniyle önce bu kişiyi icraya verip  Ltd.Şti. için fesih talebinde bulunmam mümkün mü?

Bu kişi hakkında takibi kesinleştirdikten ve şirket hissesine haciz koydurduktan sonra mümkündür.

Alıntı YapBirde bononun son ödeme tarihi üzerinden tam 8 ay geçti. alacağım bir mal karşılığında bonoyu ciro ile devretme sürem geçti mi?geçmedi ise bu hakkımı ne zaman kadar kullanabilirim? borçlunun buna itiraz etmesi halinde yapılmış olan devir işlemi geçersiz olur mu?

Üç yıllık zamanaşımı süresi içinde bonoyu devredebilirsiniz. Borçlunun yapacağınız devre karşı herhangi bir itiraz hakkı bulunmamaktadır.

İyi çalışmalar.

Önemli not: Çok kısıtlı ve yanıltıcı olabilecek açıklamalara istinaden yapılan yukarıdaki değerlendirmeler, bu bölümde yer alan konu/soru hakkında kişileri en temel düzeyde bilgilendirme amacına matuftur. Bu tür konular her yönden ayrıntılı bir inceleme/araştırma yapılmasını gerektirir ve bu da ancak profesyonel yardım ile mümkün olabilir. Bu sebeple haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum.