Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Kasım 2024, 21:14:22

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 548
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 368
Total: 368

Hissesini devreden ortağın şirkete olan borçlarıda yeni ortağa geçer?

Başlatan Okay KIR, 28 Ağustos 2010, 22:34:36

« önceki - sonraki »

Okay KIR

Kolay Gelsin
Şirket ortağı şirketteki hissesini başka birine devrediyor fakat Devreden ortağın şirkete 200.000 tl borcu var
Şimdi devreden ortak ortaklıktan çıktıktan sonra şirkete olan borcuda yeni ortağa devrolmuş olur mu yoksa şirket eski ortaktan borcu isteme hakkı varmıdır
Not:hisse devri onaylanmıştır pay defterine işlenmiştir
Saygılar

Avukat

Merhabalar. Türk Ticaret Kanunu'nun 419. maddesi sorunuzun cevabını içeriyor:

    D - KARŞILIKLARI TAMAMEN ÖDENMEMİŞ OLAN HİSSE SENETLERİ:

    Madde 419 - Bedeli tamamen ödenmemiş nama yazılı bir hisse senedini iktisap eden kimse, pay defterine kaydedilmekle şirkete karşı geri kalan bedeli ödemek ve varsa tali borçları yerine getirmekle mükellef olur.

    Şirketin kurulması veya esas sermayenin artırılması esnasında iştirak taahhüdünde bulunan kimse hisse senedini başkasına devrettiği takdirde bedelin henüz ödenmemiş olan kısmı kendisinden istenemez; meğer ki, şirketin kuruluşu veya esas sermayenin artırılması tarihlerinden itibaren iki yıl içinde şirket iflas etmiş ve hisse senedini iktisabeden kimse paydan doğan haklardan mahrum edilmiş olsun.

    Hisse senedini devreden kimse ikinci fıkra hükmüne tabi değilse, iktisap edenin pay defterine kaydedilmesiyle borçlarından kurtulmuş olur.

Okay KIR

Yusuf bey
yani devreden ortağın 200.000 tl lik şirkete olan borcu yeni ortağa geçmez (yeni ortağı ilgilendirmez) devreden eski ortağın borcu olarak kalır
Ben cevabınızdan bunu anladım
Teşekkürler

Avukat

Yanlış anlamışsınız. Öncelikle hissesini devreden ortağın şirkete olan borçlarının sebebi nedir, bunu belirlemek gerekiyor. Şayet madde metninde de açıkça belirtildiği şekilde, nama yazılı hissesini devreden ortak, devrettiği hisse bedelini şirkete tam olarak ödememişse, yani bir sermaye borcu bulunuyorsa, böyle bir borç, hisseyi devralan şahsa intikal edecek ve bu devirle eski hissedar borcundan kurtulmuş olacaktır. Fakat hissesini devreden şahsın şirkete ticari veya diğer sebeplerle şahsi borcu bulunuyorsa, elbette bu tür şahsi borçlar hisseyi devralan şahsa geçmeyecektir. Durum özetle bu şekildedir.