Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 02:19:46

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 352
Total: 352

KREDİ KARTI BORCUNA MAAŞ BLOKESİ

Başlatan aydın, 22 Eylül 2010, 11:05:24

« önceki - sonraki »

aydın

Sayın Vedat Bey;
SSK emeklisi bir şahıs emekli maaşını aldığı  x bankasından kredi kullanarak geri ödeme taksitlendirmesini oradan yapar, ve de maaşının bir kısmı kesilirir. Daha sonra o bankadan kullandığı kredi kartına ait dönem ekstre borcunu ödeyemez, ve de bu borç ,için o banka emekli maaşının kalan kısmına bloke koyar ve de 1 krş dahi emekli maaş ödemesi yapmaz ise bu durumda bankaya ne gibi bir yaptırım  veya işlem yapılabilir? Bankanın emekli maaşının tamamına el koyma gibi bir hakkı var mıdır? Cevaplarsanız seviniriz. Saygılar......

Avukat

Merhabalar. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun "Devir, temlik, haciz ve Kurum alacaklarında zamanaşımı" başlıklı 93. maddesinin 1. fıkrası aynen şu şekildedir:

MADDE 93 - (DEĞİŞİK FIKRA RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/56) (KOD 1)
Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. (EKLENMİŞ İBARE RGT: 28.02.2009 RG NO: 27155 MÜKERRER KANUN NO: 5838/32) Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.


Buna göre emekli maaşı, nafaka borçları ve SGK tarafından takip edilen prim borçları dışında haczedilemez. Dolayısıyla anlattığınız olayda bankanın kredi borcu sebebiyle emekli maaşına haciz uygulayabilmesi hukuken mümkün değildir. İcra Mahkemesine şikayet yoluyla müracaatta bulunur ve emekli maaşının yattığı banka hesabındaki haczin kaldırılmasını ve hukuka aykırı olarak tahsil edilen maaşların da iadesini talep edebilirsiniz. Aşağıda emsal bir Yargıtay Kararı bulunmaktadır. Kolay gelsin...

T.C.
YARGITAY
12.Hukuk Dairesi

Esas:  2009/17545
Karar: 2009/26288
Karar Tarihi: 21.12.2009

(2004 S. K. m. 83/A)

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: İ.İ.K.unun 83/a maddesi gereğince borçlunun, hacizden önceki bir dönemde haczi mümkün olmayan bir mal veya hakkın haczedilebileceğine dair alacaklı ile yapmış olduğu anlaşma geçerli sayılmamaktadır. Zira, haciz anında muvafakat ettiği gelirinden yoksun kalmanın kendisine ne gibi sakıncalar getireceği, normal bir insanın yaşamını bu gelir olmaksızın sürdürüp sürdüremeyeceği tahmini olarak değil ancak yaşadıktan sonra anlaşılabilir nitelikte olduğundan bu muvafakat yukarıda belirtilen yasa maddesi uyarınca geçersizdir.

Somut olayda alacaklı tarafından borçlu D. hakkında T. İcra Müdürlüğü'nün 2.../... Esas sayılı dosya üzerinde başlatılan takibe ilişkin olarak borçlu adresinde 27/02/2008 tarihinde yapılan haciz sırasında borçlunun annesi olan şikayetçi S., dosya borcuna icra kefili olduğunu, borç bitinceye kadar almakta olduğu, SSK emekli maaşından her ay 500,00 TL kesinti yapılmasına muvafakat ettiği bildirmiştir. İcra kefili olan şikayetçi hakkında takip bilahare 29.02.2008 tarihinde başlatılmış olup icra emri 19.03.2008 tarihinde tebliğ edilmiştir. Bu tarihten sonra takip kesinleştiğinden bahisle alacaklı tarafından borçlunun muvafakati olduğu belirtilerek SSK'dan aldığını emekli maaşının haczi talep etmiştir. Görüldüğü gibi şikayetçi hakkında takip kesinleşmediğinden önceden verilen muvafakat geçersizdir. Bu nedenle şikayetin kabulüne karar vermek gerekirken reddi isabetsizdir.

Sonuç: Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle, İ.İ.K.unun 336 ve HUMK.'unun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 21.12.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.

Önemli not: Çok kısıtlı ve yanıltıcı olabilecek açıklamalara istinaden yapılan yukarıdaki değerlendirmeler, bu bölümde yer alan konu/soru hakkında kişileri en temel düzeyde bilgilendirme amacına matuftur. Bu tür konular her yönden ayrıntılı bir inceleme/araştırma yapılmasını gerektirir ve bu da ancak profesyonel yardım ile mümkün olabilir. Bu sebeple haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum.