Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 12:36:58

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 378
Total: 378

YAŞ'ta terfi edemeyen balyoz sanığı generaller AYİM kararıyla terfi edecek!

Başlatan kilimanjaro, 02 Ekim 2010, 11:38:59

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

YAŞ'ta askeri kanat, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu'nun bir üst rütbeye terfisine karar verdi. Ancak bu kararlara ilişkin olarak diğerlerinde olduğu gibi TSK Personel Kanunu uyarınca Milli Savunma bakanı, başbakan ve cumhurbaşkanının imzalayacağı kararname ile terfi işleminin tamamlanması gerekiyordu. Cumhurbaşkanı bu kararnameyi imzalamayınca, MSB de kararnameyi geri gönderdi. MSB'nin Hukuk İşleri Başkanı Hakim Tuğgeneral Akif Vurucu'nun yönlendirmesiyle iptal davasına gerekçe hazırladığı belirtildi. MSB'nin bu kişiler hakkında yakalama emri bulunması nedeniyle terfi işleminin tamamlanmadığı bildirildi. Böylelikle iptal davasına gerekçe hazırlandığı kaydedildi. MSB'nin kararnameyi geri göndermesi sonrası Genelkurmay geri adım atmadı ve dava açılmasının yolu açıldı. Ayrıca bu kişiler, 30 Ağustos itibarıyla emekli olmaları gerekirken, kendilerine aylık verilmeye devam edildi. Bu kişilerin terfi işlemi onaylanmazken, vekaleten atamaları onaylandı. Bu durum, Genelkurmay'ın bu kişilere maaş verilmesine devam etmesi için hukuki dayanak oldu. Bu gelişmeler sonrası üç paşa, terfi işleminin MSB, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmaması işlemine karşı AYİM'e iptal ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Savunmalar alındıktan sonra dava AYİM Başkanı'nın yetkisini kullanmasıyla Daireler Kurulu'na alındı. Dava sürecinde AYİM Başkanı Tuğgeneral Abdullah Aslan, üyeler Gürbüz Gümüşay, Metin Ulukanlıgil ile Sedat Çelenlioğlu'nun Cumhurbaşkanı kararının da şûra kararının devamı niteliğinde olması nedeniyle denetlenemeyeceği görüşünü savundukları, 1. Daire Başkanı Celal Işıklar ile üye Mehmet Akbulut'un ise ortada durduğu belirtildi. Yürütmeyi durdurma kararı verildiği gün ise Hakim Albay Celal Işıklar'ın açıklamalarıyla kararın iptale kaydığı öğrenildi.

AYİM'de YAŞ'ta terfi ettirilmeyen üç komutanla ilgili yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili 'Davaya müdahale mi edildi?' sorusunu gündeme getiren gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı.

Bu talebin önceki uygulamalarda olduğu gibi 1. Daire'de görüşülmesi gerektiği, ancak AYİM Başkanı Tuğgeneral Abdullah Aslan'ın, yetkisini kullanarak davayı daireler kuruluna aldığı belirtildi. Davayla ilgili süreçte başkan Aslan ile üyelerin çoğunluğunun Cumhurbaşkanı'nın kararının da YAŞ kararının devamı niteliğinde olduğu, dolayısıyla denetlenemeyeceği yönünde görüşleri bulunduğu belirtildi. Ancak AYİM 1. Daire Başkanı Celal Işıklar'ın, kararın alındığı gün yaptığı açıklamalar sonrası yürütmeyi durdurma kararına yöneldiği kaydedildi. Daireler Kurulu'nda 7 askeri hakim, üç de kurmay subay üyenin bulunduğu belirtildi. Karar sonrası üç komutan hakkında hazırlanacak kararnamenin Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na imzalanmak üzere gönderileceği kaydedildi. Kararın 10-0 alındığı öğrenildi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1034955&title=uc-komutanin-terfi-davasinda-oylarin-rengi-karar-gunu-degisti


Hukukçular: Komutanların terfisine askerî mahkeme karar veremez


AYİM'in Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfileri ile ilgili yürütmeyi durdurması tepki çekti. Eski AYİM hâkimi Veysi Savaş, kararı 'danışıklı dövüş' olarak nitelendirdi. Hukukçu Albay Durmuş Türemen de kararın istenmeyen sonuçlar doğuracağına dikkat çekerek, "Genelkurmay hükümetlere karşı mahkemeyi kullanacaktır." dedi.

Balyoz sanıkları arasında yer alan generaller Halil Helvacıoğlu, Gürbüz Kaya ve Abdullah Gavremoğlu'yla ilgili Yüksek Askeri Şura kararı, ilginç bir yöntemle değiştirilmeye çalışılıyor. Terfilerin onaylanmaması üzerine devreye sokulan Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bu gelişmeye askeri hukukçulardan tepki geldi. AYİM'in eski hâkimlerinden emekli Yarbay Veysi Savaş, kararı 'danışıklı dövüş' olarak nitelendiriyor ve yaşananların anlaşılması için yargılamanın hızına bakılmasını istiyor. Hukukçu Albay Durmuş Türemen de, kararın istenmeyen sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuyor. "Genelkurmay hükümetlere karşı mahkemeyi kullanacaktır." diyen Türemen, AYİM'in daha önce bu itirazları kabul etmediğini hatırlatıyor.

Balyoz sanıkları arasında yer alan Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfilerinin Yüksek Askerî Şûra'da (YAŞ) onaylanmaması sebebiyle açtıkları davada Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) yürütmeyi durdurma kararı vermesi tepki çekti. Hukukçu Albay Durmuş Türemen, Kararın, sivil iradenin terfi etmesini istemediği generallerin AYİM vasıtasıyla istediği rütbeyi verilebileceği anlamına geldiğini söylüyor. Genelkurmay'ın bu kararı içtihat haline getirip, ileriki zamanlarda hükümetlere karşı mahkemeyi kullanabileceğini kaydeden Türemen, bu anlayışın beraberinde birçok tartışmayı getireceğini vurguluyor. Anayasa değişikliğinin yakın bir zaman önce kabul edildiğini belirten emekli Albay Türemen, yasaların nasıl uygulanacağına dair kanun ve yönetmenlikler çıkmamasına rağmen AYİM'in, jet hızıyla böyle bir karar vermesini de manidar buluyor. Türemen, YAŞ birlikte başlayan ve bugüne kadar devam eden tartışmaların sebebi olarak Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü işaret ediyor. Gönül'ün, kendisine tanınan yasal hakları gerektiği gibi kullanamadığını hatırlatan Türemen şöyle devam ediyor: "Bu sürecin tek sorumlusu yasaların kendisine verdiği yetkiyi kullanamayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'dür. YAŞ'tan önce bu komutanların terfi edeceğini ima etmişti. YAŞ'tan sonra da terfi almayan bu komutanların nasıl davranmaları gerektiği konusunda yol gösterdi."

Eski AYİM hâkimlerinden emekli Yarbay Veysi Savaş da, mahkemeden çıkan kararı 'danışıklı dövüş' olarak nitelendirdi. "Yargılama hızına bakılırsa, yaşananlar daha kolay anlaşılır." diyen Savaş, AYİM'in kapatılması gerektiğini savundu. Alınan kararın bundan sonraki YAŞ toplantılarında sivil iradenin elini kolunu bağlayacağını vurgulayan Savaş, "Genelkurmay artık, hükümetlerin karşısında mahkemeyi kullanacak. Sivil iradenin terfi etmemesini istediği generallere AYİM vasıtasıyla rütbe takacak." ifadelerini kullandı. Eski AYİM hâkimi emekli Yarbay Savaş, geçtiğimiz gün Zaman'ın gündeme getirdiği Milli Savunma Bakanlığı'nın mahkemeye gönderdiği savunmanın çok iyi incelenmesi gerektiğini dile getiriyor.

EMRE SONCAN / TANJU ÖZKAYA
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1034953&title=komutanlarin-terfisine-askerî-mahkeme-karar-veremez
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) Balyoz davasının sanık generallerinin terfilerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına tepkiler sürüyor. Atama kararnameleri için cumhurbaşkanı, başbakan ve milli savunma bakanının imzasının gerekli olduğunu vurgulayan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, "Kararın hükmü yoktur, bunu tartışmaya bile gerek yok. Yaşanan durum, Türkiye'deki çift başlı yargının sonucudur." diyor.

Ağustostaki YAŞ toplantısı, terfi bekleyen sanık generaller sebebiyle gergin geçmişti. Görüşmeler, dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un ısrarı sebebiyle kilitlenmiş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, soruşturmada adı geçen isimlerin terfilerini onaylamayacağını net bir ifadeyle açıklamıştı. Askerlerin hazırladığı iki kararname de Başbakan Tayyip Erdoğan'dan dönmüştü. Balyoz şüphelilerinin isimlerinin yer almadığı üçüncü kararname onaylanınca kriz aşılmıştı. Terfi ettirilmeyen generaller Halil Helvacıoğlu, Gürbüz Kaya ve Abdullah Gavremoğlu ise konuyu askerî yargıya taşımıştı. İşte bu başvuruyu değerlendiren Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) yürütmeyi durdurması tartışma doğurdu. AYİM'in bunu hangi gerekçe ve yetkiyle yaptığı konusunda net bir bilgi yok. Ancak hukuk otoriteleri, kararın 'hükümsüz' olduğu konusunda hemfikir. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, AYİM kararını tartışmaya bile gerek olmadığını söylüyor. Kararın hükmünün olmadığını vurgulayan Özbudun, atama kararnameleri için cumhurbaşkanı, başbakan ve milli savunma bakanının imzasının gerektiğinin altını çiziyor: "İmza olmadığı için işlem gerçekleşmemiştir. Yaşanan durum, yargıdaki çift başlılığı ortaya çıkaran bir belirtinin örneğidir. Karar geçersizdir, çünkü mahkemenin bitmemiş işlem üzerinde yürütmeyi durdurma yetkisi yoktur."

Atama kararnameleri için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün imzasının gerektiğini hatırlatan Anayasa hukukçusu Ergun Özbudun, şu ifadeleri kullandı: "Durumu tartışmanın ya da yorumlamanın gereği dahi yoktur. Karar geçersizdir çünkü mahkemenin bitmemiş işlem üzerinde yürütmeyi durdurma yetkisi yoktur."

Emekli Hâkim Albay Rüştü Atpulat anayasa değişikliğinde YAŞ kararlarına ilişkin sadece komutanların ihraç edilmeleri için yargı yolu açıldığını hatırlattı. Terfi ve atamalara ilişkin bir yapılandırmanın söz konusu olmadığını söyledi. "Yani terfi ve atamalara ilişkin yargı yolu açılmadı, sadece ihraç edilenlere açıldı." diyen Atpulat, AYİM'in generallerle ilgili verdiği kararla Anayasa'yı açıkça çiğnediğini ifade etti. Atpulat, değişikliklerle ilgili halen bir düzenleme getirilmeden böyle bir kararın verilmesini de doğru bulmuyor.

Emekli Askerî Hâkim Yusuf Çağlayan ise şu ifadeleri kullanıyor: "AYİM, bu saatten sonra vereceği kararlarla adil yargılanma hakkını ihlal etmiş olacak. Uyum yasası çıkarılıncaya kadar hiçbir karar vermemeli ve bunu zorunlu bekletici mesele yapmalıdır. Aksi takdirde benzer kararlarda olduğu gibi bu da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden dönecektir."

Yargıdaki 'çift başlı sistem' kaldırılmalı

AYİM'in, 'Balyoz' davasının sanık generallerinin terfilerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan çift başlı yargı sistemini yeniden gündeme getirdi. Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır, askerî meslek grubuna özgün ayrı bir yargı sisteminin varlığının, yargı birliğine aykırı olduğuna dikkat çekerek, bir an önce AYİM ile Askerî Yargıtay'ın kaldırılması gerektiğini vurguladı. Yurtdışında askerî mahkeme adı altında yapılandırılan birimlerin sadece disiplin suçlarına baktığını hatırlatan Çalışır, hukuk birliğinin istikrar için söz konusu mahkemelerin dünyadaki örneklerine benzer şekilde dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Askeri mahkemelerin, bir dönem aydın, siyasetçi ve sanatçıları yargılamasıyla da hatırlandığını ifade eden Çalışır şunları kaydetti: "Bu sistem günümüz evrensel hukukunu getirdiği anlayışla bağdaşmıyor. Mutlaka kaldırılması gerekiyor. Memurların tabi olduğu hükümlerin, aynı şekilde askerleri de bağlaması gerekiyor."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1035537&title=sanik-generalleri-atama-kararinin-hukmu-yoktur
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

'Balyoz' sanığı 3 generale terfi yolunu açan AYİM'in kararına tepkiler sürüyor. Emekli Hâkim Albay Rüştü Atpulat, Bakan Vecdi Gönül'ün açığa alma yetkisini kullanması gerektiğini söylüyor.

Emekli Hakim Albay Rüştü Atpulat, 'Balyoz' davası sanığı üç generale terfi yolunu açan Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin (AYİM) kararına karşılık Bakan Vecdi Gönül'ün 'açığa alma' yetkisini kullanması gerektiğini söyledi. Atpulat, söz konusu generallerin Balyoz'da sanık olmalarına rağmen açığa alınmamalarının ise hata olduğunu anlattı.

'Balyoz' sanıkları arasında yer alan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Yüksek Askerî Şûra'da (YAŞ) terfi ettirilmedikleri gerekçesiyle AYİM'e başvurmuştu. AYİM'in yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine Başbakanlık itiraz etmişti. AYİM ise itirazı reddederek, üç generale terfi yolunu açtı. Emekli Hakim Albay Atpulat, AYİM'in ret kararını 'yanlış' veya 'doğru' şeklinde eleştirmekten ziyade, yetkisini kullanıp açığa almadığından üç generalin terfisinin önünü açan Millî Savunma Bakanlığı'nın tutumunun tartışılması gerektiğini söyledi. Atpulat, "Bakan Vecdi Gönül'ün bu generalleri açığa almaması hataydı. Açığa alması teamüldü çünkü. Alsaydı, terfinin önünü açmazdı. Açığa alınsalardı, generallerin dosyası YAŞ'a bile gelmezdi. 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun, açığa alınan veya tutuklanan subay ve askerî memurlar hakkındaki esasları içeren 65. maddesi, Millî Savunma Bakanı'na generalleri açığa alma yetkisi veriyor. 65. madde, 'Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar, mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler.' diyor." ifadesini kullandı.

Generaller için ağır suçlama olduğunu hatırlatan Rüştü Atpulat, subaylar hakkındaki bütün iddianamelerin Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı Adalet İşleri Başkanlığı'na gittiğini belirtti. Dava açıldığı için Millî Savunma Bakanı'nın, "Haberim yoktu" demesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Atpulat, Gönül'ün bugünden itibaren açığa alma yetkisini kullanabileceğini ifade etti. Generallerin açığa alınmasının terfilerini durdurmayacağına da dikkat çeken Atpulat, şunları söyledi: "Mahkemenin kararı uygulanacak ve generaller terfi edecek. Buna rağmen Bakan, yetkisini kullanıp açığa alma işlemini uygulayabilir."

MUSTAFA YÜKSEL İZMİR
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1047454&title=emekli-hâkim-albaydan-milli-savunma-bakanina-aciga-alma-yetkini-kullan
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.