Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

22 Kasım 2024, 12:34:03

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,886
  • Toplam Konu: 4,420
  • Online today: 403
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 374
Total: 374

TBMM Anayasa Mahkeme'sine ilk üyeyi seçti, ancak 45 yaş şartına takılabilir

Başlatan kilimanjaro, 10 Ekim 2010, 05:09:16

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Anayasa değişikliği sonrası Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimi başladı. Meclis, 06.10.2010 tarihinde yapılan oylama neticesinde Sayıştay kadrosundan bir üyeyi seçti.

Hicabi Dursun, üçüncü turda 256 oy alarak Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. Fakat seçimde bazı tartışmalar da yaşandı. 1'inci ve 2'nci tur oylamalarında sonuç alınamadı. Sayıştay Genel Kurulu'nca belirlenen 3 aday, Cavit Özkahraman, Hicabi Dursun ve Rıdvan Güleç'ti. Birinci turda nitelikli çoğunluk olan 367, ikinci turda da basit çoğunluk olan 276 oyu arandı. Fakat iki turda da gerekli çoğunluk sağlanamadı.

İlk turda Hicabi Dursun 259, Rıdvan Güleç 5, Cavit Özkahraman da 3 oy aldı. Sonuçların açıklanmasının ardından, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ilk oylamaya 367 milletvekilinin katılmadığını ifade ederek, seçimin gündemden düşürülmesi gerektiğini iddia etti. Genç'in isteği üzerine usul tartışması açıldı. MHP, Genç'in itirazına katılmadı ama adayların özgeçmişleri hakkında kendilerine bilgi verilmediği iddiasıyla yeni bir tartışma başlattı. TBMM Başkan Vekili Meral Akşener, tartışmaların ardından ikinci tur oylamaya geçti. Bu turda, Hicabi Dursun 263 oy alırken diğer iki aday 1'er oyda kaldı. Buna göre adaylardan hiçbiri ikinci oylamada seçilebilmek için gereken üye tam sayısının salt çoğunluğuna (276) ulaşamadı. Anayasaya göre, üçüncü oylamaya ikinci oylamada en yüksek oy alan iki adayın katılması gerekiyordu. Fakat en yüksek oyu alan Dursun dışındaki iki adaya da 1'er oy çıktığı için TBMM Başkan Vekili Akşener birleşime ara verdi. Verilen ara sonrası Akşener'in oturumu yönetmek istememesi üzerine çalışmalar bir diğer Başkan Vekili Nevzat Pakdil başkanlığında devam etti. Pakdil, ikinci tur oylamada 2. ve 3. olan adayların eşit sayıda oy almaları nedeniyle oylamanın tekrarlanacağını açıkladı. Tekrarlanan ikinci tur oylamada CHP milletvekilleri Genel Kurul'u terk etti. MHP ve BDP'liler ise salonda bulunmalarına karşın oylamaya katılmadı. Hicabi Dursun bu turda 190 oy alırken Rıdvan Güleç 31, Cavit Özkahraman da 8 oy aldı. Bunun üzerine 3. tur oylamada Dursun ve Güleç yarıştı. Sonuçta 256 oy alan Dursun, Meclis'in seçtiği ilk Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. Güleç ise 6 oy aldı.

Hicabi Dursun, 20 Ekim 1965'te Bayburt'ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. 1991 yılında Sayıştay'da göreve başladı. 2009 yılında Sayıştay üyeliğine seçildi. Dursun, evli ve iki çocuk babası.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1036992


Sayıştay'dan CHP'ye '45 yaş' cevabı


Hicabi Dursun'un Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesiyle ilgili CHP'li Kamer Genç'in gündeme getirdiği 45 yaş şartına Sayıştay yaptığı yazılı açıklama ile cevap verdi.

Sayıştay'dan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın organlarında Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun hakkında, ''üye seçilme nitelikleri ile ilgili gerçek dışı yorumlar içeren ve kamuoyunu yanlış yönlendirebilecek haberlere yer verildiği'' belirtilerek, bu nedenle bir açıklama yapılması gerekliliği duyulduğu vurgulandı.

Açıklamada, Anayasa'nın konuyu düzenleyen 146. maddesinin beşinci fıkrasında yer alan ''Anayasa Mahkemesine üye seçilebilmek için 45 yaşın doldurulmuş olması kaydıyla; yüksek öğretim kurumları öğretim üyelerinin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatların en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinin yüksek öğrenim görmüş ve en az yirmi yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış, birinci sınıf hakim ve savcıların adaylık dahil en az yirmi yıl çalışmış olması şarttır'' şeklindeki düzenlemeye yer verilerek, şunlar kaydedildi:

''Madde gerekçesinde ise bu kuralla ilgili olarak şu açıklamalara yer verilmiştir, 'Mahkeme üyeliğine, yüksek öğretim kurumları öğretim üyelerinden seçileceklerin profesör veya doçent unvanını kazanmış, avukatlardan seçileceklerin en az yirmi yıl fiilen avukatlık yapmış, üst kademe yöneticilerinden seçileceklerin yüksek öğrenim görmüş ve en az yirmi yıl kamu hizmetinde fiilen çalışmış, birinci sınıf hakim ve savcılardan seçileceklerin adaylık dahil en az yirmi yıl çalışmış olmaları ve sayılan bu kişilerin kırk beş yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir'

Görüldüğü gibi, Anayasa'da yer alan düzenleme ve bu düzenlemenin gerekçesi birlikte değerlendirildiğinde, Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilebilme koşulları arasında 45 yaş koşulu bulunmamakta, seçilen kişinin Sayıştay üyesi olması yeterli görülmektedir. Yaş koşulu öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri, avukatlar, hakim ve savcılar yönünden getirilmiş bulunmaktadır. Gerekçedeki 'sayılan bu kişilerin 45 yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir' ibaresi bunu ayrıca vurgulamaktadır.

Dolayısıyla Sayıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun'un üye seçilme nitelikleri ile ilgili olarak mevzuata aykırı bir durum söz konusu değildir.''

AA
http://www.haber7.com/haber/20101009/Sayistaydan-CHPye-45-yas-cevabi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

CHP, Anayasa Mahkemesi asil üyeliğine seçilen Hicabi Dursun'un yaş kriterine uymadığı gerekçesiyle seçimin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi'nin yeni üyesi Hicabi Dursun'un yaşıyla ilgili tartışma nedeniyle iktidarla muhalefet bir kez daha karşı karşıya gelirken CHP, 20 Ekim 1965 doğumlu Dursun'un, Meclis'te seçildiği gün itibariyle 14 gün farkla Anayasadaki 45 yaş koşuluna uymadığı gerekçesiyle üyeliğine itiraz etmişti.

http://www.haber7.com/haber/20101011/CHP-AYM-uyesi-icin-AYMye-basvurdu.php

Avukat

TBMM'de Anayasa Mahkemesi'ne Barolar Birliği kontenjanından 1 üye seçimi yaptı. Celal Mümtaz Akıncı, Ali Dilber ile Sait Sever'in katıldığı oylamada ilk turda seçilen olmadı. İkinci turda Akıncı seçildi...

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi üyeliğine, baro başkanlarının avukatlar arasından gösterdiği adaylardan Celal Mümtaz Akıncı seçildi.

Genel Kurulda yapılan ikinci tur oylamada, kullanılan 385 oyun 290'ını alan Afyonkarahisar Barosu Başkanı Celal Mümtaz Akıncı Anayasa Mahkemesinin yeni üyesi oldu.

Oylamada diğer adaylar Ali Dilber 5, Sait Sever 29 oy aldı; 3 oy geçersiz sayıldı, 58 oy da boş çıktı.

Böylece ikinci turda Anayasal düzenlemenin öngördüğü 276 oy çoğunluğu sağlandığı için Akıncı üçüncü tura gerek kalmaksızın bu oylamada seçildi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından birleşime bir süre ara verdi.

Daha önce Sayıştay'ın gösterdiği adaylardan Hicabi Dursun Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti. Bugünkü oylamayla TBMM'deki Anayasa Mahkemesi üye seçimleri tamamlandı.

AKINCI'NIN ÖZGEÇMİŞİ

Celal Mümtaz Akıncı, 31 Ocak 1957 tarihinde Afyonkarahisar'da doğdu.

1982 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Akıncı, 1984 yılında Afyonkarahisar'da avukatlığa başladı. 2001 yılında Afyonkarahisar Barosu Başkanlığına seçilen Akıncı, bu görevini sürdürüyordu.

Akıncı, evli ve dört çocuk babası.

http://www.haber7.com/haber/20101013/Anayasa-Mahkemesine-Akinci-secildi.php