Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Haziran 2024, 15:06:07

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,840
  • Toplam Konu: 4,382
  • Online today: 188
  • Online ever: 554
  • (18 Mayıs 2024, 06:22:10)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 138
Total: 138

Çocuk koltuğu 1 Hazirandan itibaren tüm araçlarda zorunlu olacak, cezası 55 TL

Başlatan kilimanjaro, 28 Şubat 2010, 09:39:28

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Erkan ÇELEBİ-Hürriyet Gazetesi

Çocuk koltuğu zorunlu olacak

İÇİNDE çocuk bulunan tüm araçlarda güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu 1 Haziran 2010'da başlıyor. Uygulamanın taksi, dolmuş, okul servisi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan tüm araçları kapsaması, çocuk oto koltuk pazarının 10 kat büyüyerek 300 bin adede ulaşmasını sağlayacak. Pazarın yıllık hacmi 4.5 milyon liradan 45 milyon liraya çıkacak.

YILDA 1 milyon 400 bin bebeğin dünyaya geldiği Türkiye'de, 1 Haziran 2010'dan itibaren içinde çocuk bulunan tüm motorlu taşıtlarda güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bu da yıllık satış adedi 30 bin olan çocuk oto koltuk pazarının bir anda 10 kat büyüyerek, 300 bin adetlere ulaşmasını sağlayacak. Bu da, pazarın yıllık hacminin 4.5 milyon TL'den 45 milyon TL'ye çıkmasına yol açacak.

Trafik ceza kesecek
Arkadaşımız Mehtap Özcan'ın araştırmasına göre, Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde çıkarılan yeni Trafik Yönetmeliği, 1 Haziran 2010'dan geçerli olacak ve cezai yaptırımları beraberinde getirecek. Boyu 135 santimetrenin, ağırlığı da 36 kilogramın altındaki (12 yaş) çocukları kapsayan oto çocuk koltuğu bulundurma zorunluluğuna uymayanlar, trafik kontrollerinde 55 TL'den başlayan para cezalarını ödemek zorunda kalacak. Uygulama taksi, dolmuş, servis gibi şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan tüm araçları da kapsayacak.

70 TL'den başlıyor
Pazarın ilk etapta hızla büyümesine, özellikle 18 bini İstanbul'da olmak üzere toplam 90 bin taksi, yine 6 bin 200'ü İstanbul'da bulunan 20 bin hatlı minibüs ve okul öncesi eğitim gören 950 bin öğrencinin taşınmasını üstlenen 33 bin servis aracı neden olacak. Bu koltukların fiyatı 70 liradan 1300 liraya kadar ulaşıyor. Pazarın yüzde 83'ü ithal markaların hakimiyetinde bulunuyor. Tek yerli marka olarak Pilsan'ın rekabet ettiği pazarda, Recaro, Maxi Cosi, Britax Römer, Concord, Chicco, Storchenmuhle, Kraft, Baby Max, Koala, Nania, Bebe Confort, Sunny Baby gibi ithal ürünler ön plana çıkıyor.

Ölümlü kazalar azalıyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, doğumdan itibaren çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımının zorunlu olduğu gelişmiş ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölüm oranı yüzde 3'lere geriliyor. Yasal zorunluluk olmayan ülkelerde ise yüzde 46'lara kadar çıkıyor. Bu oto koltukları doğru kullanıldığı taktirde kaza sırasında ölümlerin yüzde 71 azalmasına yol açıyor. Oto çocuk koltuklarında fiyat, ürünün markasına, çarpışma testlerindeki güvenilirlik derecesine, kullanılan malzemenin kalitesine, Isofix (sabitleme yöntemi) standartlarına uygunluğuna göre değişiyor.

Yasak savmanın yolu
Maxi Cosi çocuk oto güvenlik koltukları Türkiye Distribütörü Grup Baby'nin Satış ve Pazarlama Direktörü Ayla Müstecaplıoğlu, yasal zorunluğun ucuz ve standart dışı kalitesiz modellere yönelimi artırabileceğini söylerken, "Bu da yeterli koruma sağlamayan kalitesiz çocuk oto koltuklarının kullanımının artışına neden olabilir" uyarısında bulundu. E-bebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş ise, "Yasal zorunluluk, çocukların ön koltukta ve kucakta seyahat etmesinin önüne geçmede en önemli etken olacak" dedi.

Her 100 çocuktan 13'ü oto koltuğunda oturuyor

E-bebek adlı kuruluşun araç sahibi çocuklu aileler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de her 100 çocuktan 26.3'ü ön koltukta oturuyor. Oto güvenlik koltuğuna oturtulması gereken her 100 çocuktan da sadece yüzde 13'ü bu koltuklarda seyahat ediyor. Çocuk güvenlik koltuklarının da sadece yüzde 7'si kuralına uygun olarak araca bağlanıyor. Geri kalan, ya yanlış bağlantı yapıyor ya da bağlamadan araca koymakla yetiniyor.

12 yaşına kadar 3 farklı koltuğa ihtiyaç duyuluyor

Bir bebek doğumundan itibaren 36 kilogram oluncaya kadar (12 yaş) 3 farklı oto güvenlik koltuğuna ihtiyaç duyuyor. Bunlardan ilk grup, 9 aya kadar olan bebekleri kapsıyor.
Bu koltukların otomobilin arka koltuğuna, bebeğin yüzü sürüş istikametinin tersine gelecek şekilde bağlanması gerekiyor.
9 aylıktan 3.5 yaşa kadar kullanılan ikinci grup çocuk oto güvenlik koltukları ise sürüş istikametine doğru aracın koltuğuna yerleştirilmesi gerekiyor.
3.5 yaş ile 12 yaş arası çocukların kullandığı güvenlik koltukları da çocuğun doğrudan aracın emniyet kemerlerine bağlanmasını sağlıyor.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13958044.asp?yazarid=18&gid=61
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Yeni Trafik Yönetmeliği'nin bir maddesi, hem sürücülerin hem de polislerin kafasını karıştırdı.

Yürürlüğe 1 Haziran 2010'da girecek yönetmeliğe göre boyu 1,35 metreden kısa ve ağırlığı 36 kg.'dan az olan çocuklar, arka tarafa ve mutlaka özel çocuk koltuğuna oturtulacak. Buna uymayanlara ceza uygulanacak.

Yeni Asır Gazetesi'nin haberine göre tartışmaya sebep olan bu kurala, sürücülerden önce trafik polislerinden itiraz geldi. Alkol ölçümüne bile itiraz eden sürücülerin, çocuklarının boy ve kilosu yüzünden ceza kesilmesine nasıl tepki vereceği merak konusu. Polisler, kontrol için yanlarında metre ve baskül taşımak zorunda kalacaklarına dikkat çekiyor. Ayrıca alkol ölçümüne itirazların adli tıpta karara bağlandığını vurgulayan polisler, boy ve kiloya itirazlarda kimin karar vereceğini de bilmiyor.

Buna rağmen bütün bu kuralların, vatandaşların kendi iyiliği için koyulduğu da unutulmamalı. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre trafik kazalarında ölen 0-14 yaş gurubu çocuklar sıralamasında Türkiye beşinci. Arabalarda çocuk koltuğunu mecburi tutan Avrupa Birliği'nde kazalarda çocuk ölüm oranı yüzde 2, Türkiye'de ise yüzde 40'lara ulaşıyor. çocukların yüzde 80'inin, arabada emniyetli yolculuğu sağlanamıyor. Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arası çocukların yüzde 46'sı, özel koltuk kullanılmaması sebebiyle yaşamını kaybediyor. Saatte 40 kilometre hızla giderken bile meydana gelebilecek bir kazada çocuklar, ölümcül yaralar alabiliyor. çocuk koltuğunun doğru kullanılmasıyla ise bu ölümler yüzde 71 azaltılabiliyor. (CİHAN)

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=959268&title=trafik-polisi-elde-mesura-ve-terazi-ile-dolasacak
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Çocuk bulunan bütün araçlarda oto koltuğu bulundurmaya yönelik Trafik Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesi ile oto koltuğu satışlarında patlama yaşandı. Firmalar siparişe yetişemiyor. Peki koltuklarda en güvenlisi hangisi?

İçinde çocuk bulunan bütün araçlarda oto koltuğu bulundurmaya yönelik çıkarılan yeni Trafik Yönetmeliğinin 1 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe girmesi ve cezai yaptırımların getirilmesiyle, oto koltuğu satışlarında büyük artış yaşandığı ve firmaların sipariş yetiştiremediği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, doğumdan itibaren çocuk oto koltuğu kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki kazalarda, çocuk ölüm oranı yüzde 3'lere gerilerken, yasal zorunluluk olmayan ülkelerde yüzde 46'lara çıkıyor.

Dolayısıyla, oto koltuklarının doğru kullanımıyla kaza sırasında bebek ve çocuk ölümlerini büyük oranda azaldığı bilinse de oto koltuğu satışlarının AB'ye uyum çerçevesinde çıkarılan yeni yasayla birlikte arttığı belirtildi.

Ailelerin 12 yaş altındaki çocukları kapsayan oto koltuğu zorunluluğuna uymamaları halinde trafik kontrollerinde 55 liradan başlayan para cezalarını ödemek yerine oto koltuğu almaya yöneldiği belirtildi.

Türkiye'deki oto koltuğu pazarının bu yıl yüzde 60 oranında büyüyeceği öngörülerinin yapılmasıyla bebek-çocuk mağazalarının yanında, Kipa, Migros gibi süpermarketlerde de oto koltuğu satışlarına başlandığı gözlendi.

Ürünün markasına, çarpışma testlerindeki güvenilirlik derecesine, kullanılan malzemenin kalitesine, isofix adı verilen sabitleme yönteminin bulunup bulunmadığına göre fiyatı 70 liradan 1.300 liraya kadar değişiyor.

Pazarın büyük çoğunluğunu ithal ürünler oluştururken, Maxi Cosi, Britax Römer, Chicco, Kraft, Bebe Confort, Sunny Baby, Recaro, Concord, Storchenmuhle, Baby Max, Koala, Nania gibi markalar ön plana çıkıyor.

Türkiye'nin sekiz kentinde faaliyet gösteren Joker bebek-çocuk-hamile mağazalarının Alsancak Satış Sorumlusu Selen Hacıoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yasanın çıkmasından sonra oto koltuklarına yoğun talep olduğunu ve sipariş yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Hacıoğlu, ''Son birkaç ayda talep yoğunluğundan ödemesini yapıp bekleyen müşterilerimiz var. Sıra bekliyorlar koltuklar için'' dedi.

Koltukların üç grupta toplandığını aktaran Hacıoğlu, doğumdan itibaren 13 kiloya kadar, 9-18 kilo arası ve 9-36 kilo arası modellerin bulunduğunu anlatan Hacıoğlu, ''Ailelerin ikinci bir koltuk almaktansa bir tane alıp yıllarca kullanmak için en çok 9 kilodan 36 kiloya kadar olan oto koltuklara yoğun talep gösteriyor. Bunlar 12 yaşa kadar kullanılıyor'' diye konuştu.

EN GÜVENLİSİ HANGİSİ?

Hacıoğlu, bazı markaların fiyatlarının daha yüksek olduğunu, bunlarda sünger yerine darbe emici özelliği daha yüksek olan köpük kullanıldığını, kumaşların ise bütün markalarda ''en az yanıcı'' özelliğe sahip olduğunu ifade etti.

En güvenli ve kaliteli oto koltuğunun nasıl anlaşılacağının sorulması üzerine Hacıoğlu, ''Aslında hepsi AB standartlarında. Bu standartlara sahip olmayan ürünler satılmıyor zaten.

Dolayısıyla bütçeye göre bir ürün satın alınabilir. En iyi marka diye sınıflandırmaktan ziyade, güvenlik sertifikalarına bakılmalı, dolayısıyla kalite belgesini mutlaka sorgulanmalı'' şeklinde konuştu.

Selen Hacıoğlu, isofixli oto koltuklarının bağlanma yöntemini şu şekilde anlattı:

''Koltuğun arkasında demir çubuklar var. Arabanın koltuğundaki aksamla birleşiyor. Bağlaması çok kolay. Tek kişinin yapabileceği bir sistem. Bayan şoförler de kolaylıkla yapabilir.

Zaten bir kere bağlanıyor ve sürekli bu şekilde kullanılıyor. Isofixi açıyoruz, kancaları çıkarıyoruz. Arabada bizim göremediğimiz, koltuğun biraz daha iç kısmındaki demir kancalara monte ediyoruz.

İkisini denk getirdikten sonra bastırıyoruz ve yeşil ışıkları gördüğümüzde bağlanmış oluyor. Çıkarması da kolay. Düğmesine basıyoruz ve koltuk çıkıyor. Bu kadar basit bir işlem.''

2000 yılından bu yana üretilen otomobillerin büyük çoğunluğunda bağlama hatasını en aza indiren isofix sisteminin mevcut olduğunu dile getiren Hacıoğlu, istenirse sonradan da bu sistemin taktırılabileceğini söyledi.

Isofixsiz modellerin ise emniyet kemeriyle otomobile bağlandığını dile getiren Hacıoğlu, ''Oto koltuğunu arabaya yerleştiriyoruz, yatış ayarına getirdikten sonra emniyet kemerini koltuktaki yerine geçiriyoruz. Kemeri taktıktan sonra genişliğini alıyoruz, sıkılaştırıyoruz. Hiçbir boşluk olmaması gerekiyor'' dedi.

Hacıoğlu, 12 yaş sonrasında otomobilin emniyet kemeri çocuğun boynunu kesmeden bağlanabildiği için oto koltuğu zorunluluğunun bulunmadığını, ama istenirse 22,5 kilodan sonra oto koltuğu yükselticilerle de koltuk kullanmaya devam edilebileceğini sözlerine ekledi.AA

http://www.haber7.com/haber/20100702/Cocuk-koltugu-siparisleri-patladi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.